Αθήνα 1940.
Ήδη έξι μήνες πριν την κήρυξη του πολέμου στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είχε σημάνει συναγερμός για την προστασία των εκθεμάτων σε περίπτωση πολέμου. Καθώς δεν προλάβαιναν να φτιαχτούν ειδικά καταφύγια, οι τεχνίτες και οι εργάτες του μουσείου μαζί με δεκάδες εθελοντές αρχαιολόγους έσκαψαν ορύγματα σε όλες σχεδόν τις αίθουσες και τα υπόγεια του μουσείου, όπως και στον προαύλιο χώρο, οπου έθαψαν ξανά τους θησαυρούς της χώρας. Τα υπερμεγέθη αγάλματα (όπως ο Κούρος του Σουνίου) θάφτηκαν όρθια, σκεπάστηκαν με άμμο και από πάνω καλύφθηκαν με πλάκες τσιμέντου. τα μικρότερα ενταφιάστηκαν σε οριζόντια θέση σαν σε ομαδικό τάφο. Δουλεύοντας με πυρετώδη ρυθμό και μέσα σε έξι μόνο μήνες,οι ομάδες του μουσείου ενταφίασαν και εγκιβώτισαν σχεδόν τα πάντα. Όταν τον Απρίλιο του '41 οι Γερμανοί μπήκαν με φόρα στο μουσείο, το μόνο που βρήκαν ήταν οι φύλακες και το προσωπικό σε άδειες αίθουσες και προθήκες. Στην ερώτηση που πήγαν τα αρχαία οι φύλακες απάντησαν.
"Γύρισαν εκεί απ'όπου ήρθαν. Στο χώμα"
Στις φωτογραφίες λες και τα γλυπτά με αμηχανία αφήνονται να ταφούν για άλλη μια φορά χωρίς να καταλαβαίνουν τι ακριβώς συμβαίνει. Οι Κούροι και οι Κόρες συνεχίζουν να χαμογελούν καθώς κατεβαίνουν ξανά στο σκοτάδι, γνωρίζοντας πως στο παιχνίδι με το χρόνο αυτοί είναι οι νικητές.

Stamatiadis Nikos



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.