Σε μία έκταση 760 στρεμμάτων, στα τσαΐρια της Περαίας, στο χώρο των παλιών εγκαταστάσεων της ΕΡΤ, δίπλα στο αεροδρόμιο Μακεδονία, σχεδιάζεται να κατασκευαστεί το πρώτο εθνικής εμβέλειας Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο (Science & Technology Park – STP) με σκοπό την ανάπτυξη της καινοτομίας.
Η έκταση αυτή βρίσκεται στην κυριότητα του ΤΑΙΠΕΔ κι από ό,τι πληροφορούμαστε αυτή η προοπτική αξιοποίησής του προκύπτει από το επικαιροποιημένο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ για το 2019.

Το Thess INTECΗ, εφ'όσον υλοποιηθεί, θα αποτελέσει την «αφρόκρεμα» του ερευνητικού δυναμικού της χώρας και της ελληνικής βιομηχανίας που θα «συγκατοικήσουν» στο πρώτο τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς της Ελλάδας.

Πρόκειται για το Thessaloniki International Technology Center/THESS-INTEC, τη δημιουργία του οποίου προωθεί η Εταιρεία Διαχείρισης & Ανάπτυξης Τεχνολογικού Πάρκου Θεσσαλονίκης (ΕΔΑΠ/ΤΠΘ ΑΕ), φορέας που από το 1994 λειτουργεί καταλυτικά για την επίτευξη της καινοτομίας μέσα από τη συνεργασία της ερευνητικής και της επιχειρηματικής κοινότητας στη Βόρεια Ελλάδα. Η διαφορά με άλλα εγχειρήματα είναι ότι πρόκειται για ένα τεχνολογικό πάρκο μεγάλης κλίμακας, με τις προδιαγραφές των Επιστημονικών και Τεχνολογικών Πάρκων που λειτουργούν σε όλο τον κόσμο, και που ανάλογό του δεν υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα. Εκεί θα συνυπάρχουν και θα συνεργάζονται βιομηχανίες και ερευνητικές ομάδες για την μεταφορά των αποτελεσμάτων της έρευνας από το εργαστήριο στην παραγωγή, και την παραγωγή πραγματικά καινοτόμων προϊόντων. Έρχεται δηλαδή να θεραπεύσει μια προβληματική κατάσταση: ενώ η Ελλάδα έχει χιλιάδες αποφοίτους ΑΕΙ κάθε χρόνο, και ενώ στα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά της κέντρα γίνεται καινοτόμος έρευνα, βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις ως προς τη συνεργασία πανεπιστημίων και επιχειρήσεων, για τη διάχυση των αποτελεσμάτων της έρευνας στην πραγματική οικονομία.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.