του ακτιβιστή

Υπάρχουν σημαντικές δραστηριότητες που δύναται με ελάχιστο κόστος (αλλά συνέπεια και επιμονή) να σχεδιάσει και να εφαρμόσει μια δημοτική αρχή και να επιφέρει πολλαπλής δυναμικής αποτελέσματα.
Ένα παράδειγμα είναι ο σχεδιασμός και η μεθοδικότητα της παρέμβασης της διοίκησης Θερμαϊκού στο ζήτημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας.
Ένας εκπληκτικής ομορφιάς χώρος που είχε καταντήσει σκουπιδότοπος, επικίνδυνα χαλάσματα και άντρο ναρκομανών. Ο χώρος είχε πολλάκις καταληστευτεί από επιτήδειους "οικολόγους" που είχαν αφαιρέσει ότι μέταλλο αξίας υπήρχε. Η διάβρωση των κτιρίων ήταν τέτοιας έκτασης που από τύχη δεν είχαμε θύματα από κατακρημνίσεις τοιχίων.
Παράλληλα επί χρόνια η πρόσβαση παραλιακά από την πλευρά των Ν. Επιβατών σταματούσε στο κάμπινγκ με αποτέλεσμα η προσέγγιση στην Αγία Τριάδα να καθίσταται αδύνατη.

Ο χώρος του κάμπιγκ που ανήκε στα Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) πέρασε με τα μνημόνια στο ΤΑΙΠΕΔ και με τη σειρά του στο ΥΠΕΡΤΑΜΕΙΟ, ένα όργανο ξεπουλήματος ("αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας" το λένε) για την εξόφληση του δημόσιου χρέους στους Γερμανούς κύρια και στους άλλους δανειστές - ή βδέλλες του ελληνικού λαού -. 

Το ΤΑΙΠΕΔ έκανε μια προσπάθεια να ξεπουλήσει αρχικά την έκταση (ώστε να αναγερθούν κατοικίες) με έναν περίεργο διαγωνισμό που κατέληξε άγονος αφού ο μοναδικός συμμετέχων επιχείρησε να πάρει κοψοχρονιά το φιλέτο.
Έκτοτε υπήρξαν παρεμβάσεις από τον Δήμο Θερμαϊκού προς το ΤΑΙΠΕΔ να αξιοποιήσει τον χώρο ως κάμπινγκ με μακροχρόνια μίσθωση. Η συναίνεση που λήφθηκε δεν αποδείχθηκε στα αμέσως επόμενα χρόνια. Και φάνηκε πως το θέμα λιμνάζει.

Εδώ σημειώνουμε δύο ακόμα παρεμβάσεις της δημοτικής αρχής που θεωρούμε πως βρίσκονται σε πολύ καλή κατεύθυνση.

Αρχικά, τον περασμένο χειμώνα, με μια μάλλον επαναστατικού τύπου πράξη, μπήκαν γκρέιντερ και ανοίξανε τον δρόμο και ρίξανε κάποιες ψευτοπεριφράξεις που υπήρχαν με πρώτο αποτέλεσμα να ανοίξει η παραλιακή επικοινωνία της Αγίας Τριάδας με τον υπόλοιπο παλιό Δήμο Θερμαϊκού.
Σε δεύτερη φάση έπεσε γαρμπίλι που πατήθηκε και ο δρόμος χρησιμοποιήθηκε πλέον και από αυτοκίνητα και πεζούς.
Και να που μετά από αίτημα της Δημοτικής Αρχής Θερμαϊκού προς το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ), για κατεδάφιση των ετοιμόρροπων και δυνητικά επικίνδυνων για τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών κτιρίων, στο κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας,το τελευταίο συγκατένευσε και ήδη τα ετοιμόρροπα κτίρια γκρεμίστηκαν. Ήδη ένα μεγάλο μέρος του χώρου καθαρίστηκε αποκαλύπτοντας μια άλλη ομορφότερη εικόνα της περιοχής.

Άρα δεν θέλει πολύ μυαλό να προσμετρηθούν τα πολλαπλά οφέλη για την περιοχή, τους επισκέπτες και τους κατοίκους από την ως φαίνεται σωστά μελετημένη παρέμβαση της δημοτικής αρχής.






Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.