Η Ελληνίδα επιστήμονας Κατερίνα Ακάσογλου, η οποία είναι πρωτοπόρος ερευνητής νευρολογίας στο Ινστιτούτο Gladstone του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, κέρδισε το βραβείο Barancik για την καινοτομία στην έρευνα για την πολλαπλή σκλήρυνση.
Η Ακάσογλου θα λάβει το βραβείο και θα παραδώσει διάλεξη για την εργασία της στο φόρουμ ACTRIMS της Αμερικανικής Επιτροπής για τη Θεραπεία και Έρευνα στη Πολλαπλή Σκλήρυνση αυτή την εβδομάδα στο Ντάλας του Τέξας. 

Η Δρ Ακάσογλου ήταν επικεφαλής μιας ομάδας που ανακάλυψε τον ρόλο μιας πρωτεΐνης που πήζει στο αίμα, και ονομάζεται φιμπρίνη. Χρησιμοποιώντας ένα αντίσωμα που αναστέλλει την ινώδη, η ομάδα της κατάφερε να μειώσει την ενεργοποίηση του μικρογλοίας και να μειώσει την επακόλουθη βλάβη των νευρικών ινών στους ποντικούς. 
Η ομάδα βρήκε ότι ορισμένα από αυτά τα μόρια του αίματος θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλεγμονή και τον σχηματισμό οιδήματος (πρήξιμο), καθώς και νευρωνική βλάβη σε μία ποικιλία νευρολογικών ασθενειών, συμπεριλαμβανομένων της Πολλαπλής Σκλήρωσης, της νόσου Alzheimer, καθώς και το εγκεφαλικό επεισόδιο και κάκωσεις του νωτιαίου μυελού. 

Σε μια σειρά πειραμάτων, η ομάδα Ακάσογλου πρώτη έδειξε ότι οι αποθέσεις σε βλάβες MS ενός τέτοιου μορίου που ονομάζεται ινώδες, γνωστό για το ρόλο του στην πήξη του αίματος, μπορεί να παρεμποδίσει την φυσική επισκευή του νευρικού συστήματος, να ενεργοποιήσει τη μικρονευρογλοία - κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στον εγκέφαλο - πυροδοτώντας φλεγμονή και νευρική βλάβη. 

Σε μια συνέντευξη στο ΑΜΝΑ, μίλησε για τις πρώτες ημέρες της στην Αθήνα στην περιοχή της Νέας Σμύρνης, τους γονείς που υποστήριξαν τις σπουδές της, τους ανθρώπους που την ενέπνευσαν και ενίσχυσαν την απόφασή της να κατευθυνθεί προς τις Ηνωμένες Πολιτείες για να συνεχίσει την καριέρα της στον τομέα της έρευνας.

Παραλαμβάνοντας το βραβείο Barancik ήταν μια μεγάλη τιμή, είπε η κ. Ακάσογλου, επισημαίνοντας παράλληλα ότι το βραβείο ήρθε ως αναγνώριση της ανακάλυψης, μέσα από την ερευνητική ομάδα της, των νέων μηχανισμών νευροεκφυλισμού που αφορούν το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος και το κάνουν τοξικό στους νευρώνες.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να χτυπηθεί η Σκλήρυνση κατά πλάκας, η κ. Ακάσογλου είπε ότι αυτό θα απαιτούσε μια σε βάθος κατανόηση της παθοφυσιολογίας της νόσου για την ανάπτυξη νέων τροποποιήσεων και τελικά μια πιο αποτελεσματική θεραπεία.

Η ανακάλυψη της δικής της ομάδας ήρθε, όπως είπε, συνειδητοποιώντας ότι υπήρξε αλληλεπίδραση μεταξύ του εγκεφάλου, του ανοσοποιητικού συστήματος και του αγγειακού συστήματος που είναι καθοριστικής σημασίας για την ανάπτυξη της νόσου."Αυτά τα ευρήματα μπορούν να οδηγήσουν στη δημιουργία νέων εργαλείων διάγνωσης και θεραπείας", εξήγησε, επισημαίνοντας ότι αυτά μπορεί να αποδειχθούν χρήσιμα και για όσους πάσχουν από εγκεφαλικό τραύμα ή Αλτσχάιμερ.

Στο μυστικό της επιτυχίας της, σημείωσε ότι αυτό χρειαζόταν ένα μακροπρόθεσμο όραμα στον τομέα της έρευνας και μια προθυμία να κυνηγήσει ιδέες που ίσως δεν ήταν αρχικά δημοφιλείς, καθώς και σε ομάδες εμπειρογνωμόνων επιστημόνων που είχαν ενθουσιασμό και έντονο η ηθική της εργασίας, η διεθνής επιστημονική συνεργασία, η οικονομική στήριξη, η τεχνολογία αιχμής και η πίστη ότι μια μέρα τα ευρήματα της βασικής έρευνας θα βοηθήσουν στη βελτίωση της ζωής των ασθενών και στην προάσπιση της δημόσιας υγείας.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.