της Μαριάννας Γωνίδα  *

Ενόψει των επικείμενων δημοτικών εκλογών λαμβάνει τεράστια διάσταση το φαινόμενο της κρίσεως και της κατακρίσεως ανθρώπων και έργων.
Κάτω από το ευρύ φάσμα των προσωπικοτήτων και προτάσεων που τίθενται σε κρίση των συνδημοτών ξεσπά ένας αθέμιτος πόλεμος εντυπώσεων με στόχο την προσέλκυση ψηφοφόρων και τη διάκριση σε θέσεις εξουσίας.

Ποιο, όμως, είναι το κίνητρο της κάθε μιας κίνησης; Πρόκειται για μια ανάγκη εκπλήρωσης μιας προσωπικής φιλοδοξίας που αγγίζει τα όρια της αυταρέσκειας και της έπαρσης, ή συνιστά μια πρόταση συνεισφοράς στα κοινά που τίθεται υπό τη δημοκρατικότητα των θεσμών στην κρίση των συνδημοτών;

Όποιο κι αν είναι το κίνητρο των υποψηφίων, η παραγωγή του έργου στο τέλος κάθε θητείας, συνιστά την επιτυχημένη ή άστοχη διοίκηση. Η κοινή γνώμη δύσκολα κρίνει την πρόθεση, εύκολα όμως μπορεί να κρίνει το έργο. 

Στη διεκδίκηση διοικητικών θέσεων θα θέσουν υποψηφιότητα διαφορετικές προσωπικότητες και, θέλοντας ή μη, παρασυρόμενοι από συναισθηματικά κριτήρια, που ως ανθρώπινα όντα διαθέτουμε, θα επιλέξουμε να δώσουμε την ψήφο μας σε ανθρώπους που είναι περισσότερο συμπαθείς ή έστω συμβατοί με τα απολύτως προσωπικά μας κριτήρια.

Θεμιτό θα ήταν να παραγκωνίσουμε τις συμπάθειες και αντιπάθειες στα πρόσωπα και να εστιάσουμε στο αν αυτό που θα μας προσφερθεί ή τουλάχιστον μας υπόσχονται πως θα μας προσφέρουν θα διευκολύνει την καθημερινότητά μας και θα θεμελιώσει μια στοιχειώδη βάση ανάπτυξης για να φτάσει ο τόπος μας να γίνει όχι μόνο υποφερτός αλλά και ευλογημένος στη συνείδησή μας.

Τις τελευταίες μέρες διαπιστώνεται μια επισταμένη και αήθης επίθεση επί προσωπικού σε διάφορα πρόσωπα ανθρώπων που διεκδικούν τη θέση του Δημάρχου. Η έντονη κατάκριση αυτών των ανθρώπων έχει να κάνει με το ποιον του χαρακτήρα τους και ασκείται αδόκιμα μέσα από υβριστικά υπονοούμενα και σκωπτικές αιχμές που άλλο στόχο δεν έχουν παρά να πλήξουν το κύρος και την αξιοπιστία τους. Την απαράμιλλη και λυσσαλέα κατάκριση που δέχονται δεν την συνοδεύουν οι εν ενεργεία κατακριτές τους με απτά στοιχεία, τα οποία αν διέθεταν όφειλαν να τα έχουν προσκομίσει στις αρμόδιες Δικαστικές Αρχές για να προστατέψουν το ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΥΜΦΕΡΟΝ, δηλαδή καθέναν εξ' ημών, αλλά με συκοφαντικές ύβρεις και σχόλια, τα οποία πιθανόν άκουσαν σε κάποια συνεστίαση, διότι αν τα είχαν βιώσει και ήταν μάρτυρες αυτόπτες ή αυτήκοοι έπρεπε να τα αποδεικνύουν με έγγραφα και αποδείξεις. 

Η κατάκριση, όμως, είναι ο ξέφρενος δρόμος της κατηφόρας που όταν τον διαβείς σταματημό δεν έχεις και για να ενισχύσεις το δίκιο σου πετάς τη βρωμιά και τη σκόνη σου σε όλο το περιβάλλον.Κάπως έτσι, δεν είναι μόνο ανήθικος για σένα αυτός που στοχεύεις, αλλά και οι άνθρωποι που μοιράζονται τις ίδιες ιδέες και οράματα είναι ηλίθιοι, φερέφωνα, ανόητοι και συνεργοί!!! ΤΡΟΜΕΡΟΣ ΣΥΝΕΙΡΜΟΣ. 

Στη ζωή θα υπάρχουν πάντα όσοι στο δρόμο τρέχουν, βγαίνουν μπροστά κι εκτίθενται στην κρίση των άλλων και οι άλλοι... εκείνοι που στέκονται παράμερα, χωρίς να παράγουν έργο, έτοιμοι να πυροβολήσουν όσους πρωταγωνιστούν, έτοιμοι να εκτελέσουν όποιον σκοντάφτει, έτοιμοι να ζητωκραυγάσουν στην αποτυχία του άλλου. 

Είναι εύκολο να κατακρίνεις, όμως εξαιρετικά δύσκολο να κρίνεις.Κι όταν επιχειρείς την κρίση να είναι ΟΡΘΗ ΚΑΙ ΔΙΚΑΙΑ ΠΡΟΣ ΚΑΘΕ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ.

Ας αναλογιστούμε τα δικά μας πεπραγμένα στη ζωή, ας μπούμε όσοι μπορούμε μπροστά να καταθέσουμε τις ιδέες μας, τα οράματά μας, τις προσδοκίες μας, και τις δυνάμεις μας διότι μόνο μέσα από τη συλλογικότητα και την πολυσυλλεκτικότητα μπορούν να προκύψουν ΕΡΓΑ. Ας κάνουμε την αυτοκριτική μας κι ας κρίνουμε το παραγόμενο έργο.
 
Η βιαστική κατάκριση είναι μια ΑΚΡΙΤΗ ΚΡΙΣΗ.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.