Ο υπουργός Επικοινωνιών και Πληροφοριών της Βενεζουέλας, Χόρχε Ροντρίγκεζ, δήλωσε ότι θα καταθέσει καταγγελία εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών, στον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Μισέλ Μπατσελέ, εξαιτίας επίθεσης χάκερς στο ενεργειακό σύστημα της Βενεζουέλας. Αυτό ανέφερε την Παρασκευή, 8 Μαρτίου, με δημοσίευμά της η Noticiero Digital.
"Θα υποβάλουμε μια διεθνή έκθεση. Σε λίγες μέρες, μια επιτροπή θα καταθέσει στο γραφείο του Ύπατου Αρμοστή των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα [στη Βενεζουέλα] ", ανέφερε ο υπουργός.
Ο Ροντρίγκεζ είναι πεπεισμένος πως οι Ηνωμένες Πολιτείες γνώριζαν εκ των προτέρων ότι θα υπάρξει διακοπή ρεύματος στη χώρα. Θεωρεί πως αυτό το περιστατικό αποτελεί την πιο βάναυση επίθεση εναντίον του λαού της Βενεζουέλας τα τελευταία 200 χρόνια. Ο Ροντρίγκεζ δήλωσε ότι η αιτία της black out στη χώρα ήταν μια κυβερνoεπίθεση από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η επίθεση αφορούσε το αυτόματο σύστημα ελέγχου του μεγαλύτερου υδροηλεκτρικού σταθμού της χώρας, El-Ghuri. Σημείωσε επίσης ότι η μονάδα υδροηλεκτρικής ενέργειας σταμάτησε να λειτουργεί αφού οι αρχές έλαβαν γνώση των χειρισμών των χάκερ που πραγματοποιήθηκαν. Αυτό οδήγησε σε blackout τη χώρα. 

Πρόσθεσε ότι το Καράκας θα αποδείξει την αμερικανική ενοχή για το περιστατικό.

Την Πέμπτη 7 Μαρτίου οι κάτοικοι 21 από τις 23 περιφέρειες της Βενεζουέλας έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα. Η βλάβη επεκτάθηκε και στην πρωτεύουσα Καράκας, όπου το μετρό έπαψε να λειτουργεί λόγω διακοπής ρεύματος. Αναφέρθηκε επίσης ότι σημειώθηκαν διακοπές στη λειτουργία των τηλεφωνικών δικτύων και του Διαδικτύου.

Το μέλος της Εθνοσυνέλευσης της Βενεζουέλας, Μαρία Χερνάντεζ δε ντε Καστίγιο, δήλωσε ότι στην πόλη Ματουρίν, εξαιτίας της διακοπής ηλεκτρικού ρεύματος, τουλάχιστον 15 παιδιά πέθαναν στο νοσοκομείο σε μια μέρα.

Με τη σειρά του, ο Elliott Abrams, ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Βενεζουέλα, τόνισε ότι η αμερικανική πλευρά δεν συμμετείχε στην διακοπή ρεύματος στη Βολιβαριανή Δημοκρατία. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ατύχημα προκλήθηκε από την μη ικανοποιητική κατάσταση των ηλεκτρικών δικτύων της Βενεζουέλας, αφού δεν έγινε συντήρησή του για περισσότερο από ένα χρόνο.


πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.