του ακτιβιστή

Είναι ίσως ένα από τα πιο σημαντικά ζητήματα που απασχολούν ένα μεγάλο μέρος των κατοίκων της Περαίας, αλλά και  του Πλαγιαρίου και του Τριλόφου. Ένα πρόβλημα που τους ταλανίζει χρόνια, που είναι απογοητευμένοι από τη στασιμότητά του , που απειλεί την υγεία των ιδίων και των παιδιών τους, και που επί χρόνια το γνωρίζουν οι διοικήσεις των δύο δήμων (Θερμαϊκού και Θέρμης) χωρίς να μπορούν να το αντιμετωπίσουν.
Είναι αυτό της διαρκούς μόλυνσης του περιβάλλοντος από τα τοξικά αέρια που εκλύονται από τις καύσεις ελαστικών και καλωδίων για την αφαίρεση υλικών (χαλκού κλπ).
Η εστία των πυρκαγιών που υψώνουν απειλητικά τα μαύρα νέφη βρίσκεται στα όρια των δύο δήμων, στην περιοχή του καταυλισμού των Ρομά.

Είναι τόσο δύσκολο να αντιμετωπιστεί και γιατί οι διοικήσεις των δύο δήμων δεν έχουν καταφέρει να λύσουν το πρόβλημα; ρωτώ την κα Σοφία Βασιλειάδου, πρωτεργάτη και ηγετικό στέλεχος της Κίνησης Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού & Θέρμης Ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση.

Το πρόβλημα αυτό μπορεί να φαίνεται ως άλυτο αλλά πιστεύω πως υπάρχουνε λύσεις. Θα πρέπει όμως να θελήσουν συντονισμένα κάποιοι να ασχοληθούν. Παρατηρείται μια απροθυμία από πλευράς Δήμων να προσεγγίσουν και να το επιλύσουν. Παρ' ότι επιδεινώνεται η κατάσταση δεν διακρίνω καμιά ενέργεια από πλευράς των αρμοδίων για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Τί μπορεί κατά τη γνώμη σας να γίνει;


Θα πρέπει να υπάρξει μια συντονισμένη δράση τριών πλευρών: Των δύο δήμων που εμπλέκονται, της Περιφέρειας και της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά. Αυτό άλλωστε προτείνει στο πόρισμά του ο Συνήγορος του Πολίτη που έχει ασχοληθεί επισταμένα με το ζήτημα. Μάλιστα οι διαπιστώσεις του Συνηγόρου είναι καταπέλτης για τους δήμους.

Η λύση θα μπορούσε να ξεκινήσει με την ένταξη των Ρομά σε ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα (υπάρχει και είναι σε ισχύ μέχρι και το 2020) και αυτό είναι ευθύνη του κυβερνητικού παράγοντα (κράτος). Όμως ταυτόχρονα θα πρέπει να πάψει να λειτουργεί αυτή η τεράστια παράνομη χωματερή και εδώ υπάρχουν τεράστιες ευθύνες από τους δύο δήμους. Ο χώρος είναι χώρος απόθεσης απορριμάτων που όσο κι αν κατά καιρούς απομακρύνονται, αυτό φαίνεται πως δεν είναι αρκετό.

Πριν μερικές μέρες είχε γίνει ένα ρεπορτάζ από το STAR και συμμετείχατε ως Κίνηση, ποια είναι η άποψη των Ρομά; Το ρωτώ γιατί ελλοχεύει ο κίνδυνος ανάπτυξης ρατσιστικών συμπεριφορών εναντίον τους, αφού κατηγορούνται ως δράστες της ανομίας και μόλυνσης του περιβάλλοντος.


Εκείνοι από την πλευρά τους εντοπίζουν το πρόβλημα στην έλλειψη νερού και ρεύματος που δεν τους παρέχονται από τα δίκτυα των δήμων με αποτέλεσμα να καταφεύγουν στην κλοπή ρεύματος και νερού. Εγώ θα σας έλεγα πως οι καλές συνθήκες διαβίωσης και η αλλαγή της νοοτροπίας που μπορεί να επιτευχθεί με τη μόρφωση και την φοίτηση των παιδιών στα σχολεία. Και απορώ γιατί δεν τους παρέχεται υδροδότηση και ρευματοδότηση, αφού είναι καταγεγραμμένοι στο δήμο.

Προφανώς γιατί δεν έχουν ιδιοκτησία. Μπορεί να μένουν στον καταυλισμό 20 ή και περισσότερα χρόνια αλλά δεν έχουν κυριότητα της γης.

Σωστά. Άρα πάμε τώρα στο ζήτημα της ένταξης. Αν με συντονισμένες ενέργειες ενταχθούν σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα μπορούν να εγκατασταθούν σε ένα τόπο, που δεν είναι υποχρεωτικό να είναι στα τσαΐρια της Περαίας. Μπορεί να είναι κάπου αλλού. Και βέβαια εκεί θα είναι υπό έλεγχο αφού δημιουργηθούν σωστές συνθήκες στέγασης (με εγκατάσταση οικίσκων). Οι Ρομά ισχυρίζονται ότι αν συμβεί κάτι τέτοιο και υπάρχουν όρια και περιφράξεις και εποπτεία δεν θα δύνανται να εισέρχονται οι ξένοι προς τον καταυλισμό. Αφήνουν την εντύπωση ότι για πολλά δεινά ευθύνονται οι μη μόνιμοι κάτοικοι του καταυλισμού.
Επίσης ζητούν κάδους και συστηματική αποκομιδή. Επικαλούνται την έλλειψη κάδων.
Και εδώ θέλω να σας πω πως για την χωματερή δεν  φταίνε μόνο οι Ρομά. Γίναμε μάρτυρες της έλευσης 4-5 φορτηγών που ερχόντουσαν να αποθέσουν απορρίμματα και έφευγαν όταν διαπίστωναν την παρουσία των τηλεοπτικών καμερών.

Ένα άλλο ζήτημα που μπορεί να περιορίσει ή και να εξαλείψει το φαινόμενο της καύσης αλλά και της κλοπής υλικών θα ήταν ο έλεγχος των επιχειρήσεων περισυλλογής και διάλυσης παλαιών μετάλλων (σκραπ), όπως αναφέρει και η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη. Ενδεχόμενα θα μπορούσαν να μη δίδονται άδειες από τους δήμους για τέτοιου είδους επιχειρήσεις και ο επισταμένος έλεγχος τους για αποδοχή προϊόντων εγκλήματος. Να σημειωθεί πως οι άδειες έχουν εκδοθεί από κάποιον από τους δύο δήμους.


Θεωρείς πως η αδιαφορία των δήμων μπορεί να οφείλεται στον προσεταιρισμό των ρομά και την διεκδίκηση ψηφοθηρικών οφελών;


Πιστεύω ακράδαντα πως θα κέρδιζε ψήφους όποιος είχε σα στόχο την επίλυση του προβλήματος. Κι αυτό γιατί η αγανάκτηση των πολιτών εξαιτίας της αδιαφορίας των εμπλεκομένων μερών έχει χτυπήσει κόκκινο. Και πάλι να επαναλάβω πως η Πολιτεία, η Περιφέρεια και οι Δήμοι συντονισμένα θα μπορούσαν να δρομολογήσουν τη λύση.


Δημοσιεύουμε την έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη:






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.