Πολλοί ηλικωμένοι, δηλαδή άτομα άνω των 65 ετών, εκμεταλλεύονται την καθημερινή βόλτα με τον σκύλο τους για να ασκηθούν και να βελτιώσουν τόσο την μυοσκελετική υγεία τους αλλά και την υγεία άλλων συστημάτων του οργανισμού, όπως είναι το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, ακόμη και το νευροψυχικό.

Ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνιας, μετά από μελέτη η οποία διήρκεσε από το 2004 έως το 2017, σε ηλικιωμένες γυναίκες ηλικίας άνω των 65 ετών διαπίστωσαν ότι η παραπάνω συνήθεια αυξάνει την συχνότητα των οστεοπορωτικών καταγμάτων κατά 78%, ιδιαίτερα αυτών του ισχίου και των άνω άκρων. Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο JAMA Surgery.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι η συχνότητα των καταγμάτων ίσως είναι και μεγαλύτερη διότι κατέγραψαν μόνο τα κατάγματα που διακομίσθηκαν στα επείγοντα του νοσοκομείου όπως και αυτά που νοσηλεύτηκαν. Μικρότερα κατάγματα που αντιμετωπίσθηκαν από εξωτερικούς γιατρούς δεν ήταν δυνατόν να καταγραφούν όπως και πολλές άλλες βλάβες στο μυϊκό σύστημα ή τις αρθρώσεις, όπως τενοντίτιδες, ελυτρίτιδες, αρθρίτιδες, εξαρθρήματα, διαστρέμματα κ.ά.

Ακόμη τονίζουν ότι τα κατάγματα του ισχίου που αφορούσαν το 17% του συνολικού αριθμού που καταγράφηκαν, συνοδεύονται συνήθως και από 30% αύξηση της θνησιμότητας σε αυτές τις ηλικίες.

Τελικό συμπέρασμα: Καλά είναι τα σκυλάκια για την ασφάλεια και την ανεκτίμητη η συντροφία που προσφέρουν στους ηλικιωμένους, αλλά θα πρέπει να τα βγάζει κάποιος άλλος βόλτα.


Πηγή
Kevin Pirruccio, Yeo Myoung Yoon, Jaimo Ahn. Fractures in Elderly Americans Associated With Walking Leashed Dogs. JAMA Surgery, 2019; DOI: 10.1001/jamasurg.2019.0061
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.