Στη σημερινή επέτειο της αγροτικής εξέγερσης του 1910 στη Θεσσαλία, η Πρόεδρος της ΠΛΕΥΣΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ θα βρίσκεται στη Λάρισα και στο Κιλελέρ.

Αύριο θα υπερασπιστεί τους αγρότες που διώκονται ως «ηθικοί αυτουργοί κατάληψης οδοστρώματος», για το μπλόκο της Νίκαιας, στη δίκη που συνεχίζεται από την περασμένη Παρασκευή στο Πλημμελειοδικείο Λάρισας.

Η αιματοβαμμένη εξέγερση του Κιλελέρ είχε ως αφορμή ότι αγρότες που πήγαιναν στο Πανθεσσαλικό Αγροτικό Συλλαλητήριο στη Λάρισα στις 6 Μαρτίου 1910 θέλησαν να επιβιβαστούν στο τραίνο χωρίς να πληρώσουν εισιτήριο. Εναντίον τους άνοιξαν πυρ οι στρατιωτικές δυνάμεις, σκοτώνοντας και τραυματίζοντας. Δεκάδες αγρότες διώχθηκαν και παραπέμφθηκαν σε δίκη για τη συμμετοχή τους στις διαδηλώσεις και στο Συλλαλητήριο. Απαλλάχθηκαν πανηγυρικά την ίδια χρονιά.

Το αγροτικό ζήτημα και το αίτημα των κολίγων για απαλλοτρίωση της γης που νέμονταν οι τσιφλικάδες και απόδοσή της στους καλλιεργητές είναι επίκαιρο σήμερα, που οι έλληνες παραγωγοί αναγκάζονται να πουλούν κάτω του κόστους και αδυνατούν να θρέψουν τις οικογένειές τους, με τη γη τους υποθηκευμένη και τράπεζες, ΔΕΗ, Δημόσιο να καραδοκούν.

Καλό είναι να θυμόμαστε την ιστορία.

Και ότι τα δικαιώματα που σήμερα επιχειρούν να μας αφαιρέσουν κατακτήθηκαν με κόπο και αίμα.

Ίσως έτσι καταλάβουμε ότι πρέπει να υπερασπιστούμε σθεναρά εκείνους που βάλλονται.

Και να μην επιτρέψουμε να αλώνεται η αξιοπρέπεια κανενός ανθρώπου από το καθεστώς.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.