του Κυριάκου Στεφανίδη
«Η ψήφος είναι πιο δυνατή από τη σφαίρα. Με τη σφαίρα μπορεί να σκοτώσεις τον εχθρό σου. Με την ψήφο μπορεί να σκοτώσεις το μέλλον των παιδιών σου». Αβραάμ Λίνκολν

Σε λίγες μέρες θα κληθούμε να επιλέξουμε τους καλύτερους εκπροσώπους μας για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ο κάθε υποψήφιος μας πουλά ελπίδες, αλλά εμείς ψηφίζουμε με τα δικά μας κριτήρια και τις δικές μας προτεραιότητες, που πηγάζουν μέσα από τις εμπειρίες μας, τα βιώματά μας και τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τη ζωή.

Δυστυχώς ή ευτυχώς η πλειοψηφία των ψηφοφόρων θα καθορίσει το μέλλον του τόπου μας για τα επόμενα 4 χρόνια και ο καθένας από εμάς οφείλει να είναι πολύ αυστηρός κριτής στην επιλογή των δημοσίων προσώπων. Αν θέλουμε να πάμε μπροστά ως κοινωνία, πρέπει να είμαστε απαιτητικοί και να μη δεχόμαστε τίποτα λιγότερο από το άριστο. Δεν πρέπει να επιλέξουμε με χαλαρότητα, γιατί η άγνοια μας και η αφέλεια μας, επιτρέπουν τους δημαγωγούς και τους φελλούς να επιπλέουν - επιβιώνουν. Η αποχή, το λευκό και το άκυρο, μπορεί να εκπέμπουν κάποια μηνύματα απαξίωσης της πολιτικής, αλλά δεν έχουν καμία αξία, όταν θέλουμε να συμβάλλουμε στην βελτίωση της ποιότητας ζωής όλων μας.

Υπάρχουν αξιοκρατικά κριτήρια που θα μας οδηγήσουν να πάρουμε την καλύτερη δυνατή απόφαση για να επιλέξουμε τους καλύτερους και να στείλουμε στο σπίτι τους, όσους αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων; Πιστεύω ΝΑΙ. Σ’ αυτό το άρθρο δεν θα προσπαθήσω να σας υποδείξω τι να ψηφίσετε, αλλά την λογική που, κατά την άποψή μου, συμφέρει στην μικρή κοινωνία μας.

Θεωρώ λοιπόν ότι η ηθική αποτελεί τον σημαντικότερο παράγοντα, που οφείλει να έχει ο κάθε υποψήφιος σ’ όλη του την διαδρομή, ώστε να υπηρετήσει τους δημότες και όχι τον εαυτό του. Το όραμα για τον τόπο και ο ορθολογικός τρόπος σκέψης αποτελούν επίσης βασικά κριτήρια. Σημαντικά είναι επίσης αν ο υποψήφιος έχει πάθος για δημιουργία, υπομονή, επιμονή και ευρεία αντίληψη των πραγμάτων, καθώς και αν είναι πετυχημένος επαγγελματικά και έχει τάξη και αισθητική στην προσωπική του ζωή.

Δεν πρέπει να αποτελούν αξιοκρατικά κριτήρια η εξωτερική εμφάνιση, η μόρφωση, ο κομματικός προσανατολισμός των υποψηφίων, η συγγένεια και η φιλία μαζί τους, η αναγνωρισιμότητά τους, κλπ.

Αν τελικά επιλέξουμε τα ικανότερα άτομα, ο επικεφαλής δηλαδή ο δήμαρχος είναι αυτός που θα πρέπει να καθοδηγήσει – συντονίσει την ομάδα, για να επιτευχθούν οι επιθυμητοί στόχοι. Άρα ο δήμαρχος πρέπει να έχει ικανότητες διοίκησης για να είναι αποτελεσματικός.

Ερωτήσεις και απαντήσεις

Ερώτηση: Είναι ηθικό ο υποψήφιος δήμαρχος, στην προσπάθειά του να προσελκύσει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, να ισχυρίζεται ότι δεν μπόρεσε να παρουσιάσει έργο κατά την διάρκεια της θητείας του, γιατί δεν είχε ικανά στελέχη; Και μάλιστα το ίδιο τροπάριο να το λέει και στις 3 θητείες του;

Απάντηση: Ο πετυχημένος δήμαρχος πρέπει να επιλέξει να έχει δίπλα του ικανούς υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους και από αυτούς που θα εκλεγούν, να πάρει το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Όταν ρίχνει το βάρος της αποτυχίας του στα στελέχη σίγουρα είναι ανήθικο, αλλά δείχνει και ανεπάρκεια διοικητικών ικανοτήτων.

Ερώτηση: Είναι ηθικό ο δήμαρχος να τοποθετεί σε θέση προέδρου επιτροπής - θέση που διαχειρίζεται χρήματα – ένα μη εκλεγμένο στέλεχος, ο οποίος έχει κατηγορηθεί για εξαπάτηση στο παρελθόν;

Απάντηση: Οι προεκλογικές δεσμεύσεις του δημάρχου να βολέψει μετεκλογικά κάποιους, χωρίς τα απαραίτητα αξιοκρατικά κριτήρια δεν είναι ηθικά θεμιτό. Είναι προϊόν συναλλαγής και δεν συμφέρει τους δημότες. Δεν είναι τυχαίο που αυτός ο κύριος ως πρόεδρος έχει αναθέσει απ’ ευθείας πάνω από το 50 % των προμηθειών.

Ερώτηση: Είναι ένδειξη ικανότητας του δήμαρχου να μην έχει υλοποιήσει ούτε το 10 % των προεκλογικών του εξαγγελιών; Είναι ένδειξη ικανότητας άλλοι παρόμοιοι δήμοι να μην έχουν καθόλου ελλείμματα, να είναι πεντακάθαροι, να έχουν δρόμους, να έχουν ανάπτυξη, και εμείς να παίρνουμε δάνειο για τον φωτισμό, και λίγο πριν τις εκλογές να ασφαλτοστρώνουμε άρον - άρον κάποιους δρόμους και να εξαγγέλλουμε μελέτες για έργα;

Απάντηση: Πετυχημένη διοίκηση λέγεται όταν αυτή υλοποιεί με μεθοδικότητα – πρόγραμμα και οργάνωση, οτιδήποτε έχει σχεδιάσει και φυσικά όταν οι δημότες αναγνωρίζουν ότι αυτή η δημοτική αρχή έκανε ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν με τις επικρατούσες συνθήκες, συγκριτικά και με άλλους παρόμοιους δήμους.

Ερώτηση: Είναι ορθολογικό ο δήμαρχος να επιλέγει υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους, ανθρώπους οι οποίοι δεν μπορούν να διαχειριστούν ούτε καν τα οικονομικά του σπιτιού τους, και έχουν μπει στα υπερχρεωμένα νοικοκυριά με αθέμιτους τρόπους εκθέτοντας ανεπανόρθωτα τους εγγυητές τους;

Απάντηση: Οι γλίτσες στην πολιτική πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν. Αποτυχημένοι άνθρωποι που προσκολλώνται για να γλύψουν ένα «κοκαλάκι», χωρίς να έχουν τις ικανότητες να προσφέρουν στο κοινωνικό σύνολο. Ο σοβαρός και ικανός δήμαρχος, που έχει πρόθεση να κάνει έργο στον τόπο του, ποτέ δεν θα επιλέξει έναν τέτοιο άνθρωπο για σύμβουλό του.

Ερώτηση: Είναι ηθικό υποψήφιος δήμαρχος να έχει επιλέξει υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, άνθρωπο ο οποίος έχει καταδικαστεί για συκοφαντική δυσφήμιση;

Απάντηση: Ένας κατάδικος για συκοφαντία δεν μπορεί ποτέ να γίνει πιστευτός, ότι θα είναι χρήσιμος στο τόπο του και μάλιστα καταστρέφει την οποιαδήποτε καλή εικόνα του υποψήφιου δημάρχου.

Ερώτηση: Πόσες 4ετίες πρέπει να δοκιμαστεί ένας αναποτελεσματικός δήμαρχος, για να αντιληφθούν οι δημότες ότι πρέπει να τον στείλουν στο σπίτι του;

Απάντηση: Η 26η Μαΐου 2019 είναι μια ευκαιρία να επιλέξουμε ανθρώπους που θα ωφελήσουν το τόπο μας και όχι την τσέπη τους. Από εμάς τους ίδιους εξαρτάται το μέλλον μας. Ιδού η Ρόδος λοιπόν . . .


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.