του ακτιβιστή

Θα στενοχωρήσω σήμερα μάλλον κάποιους "αλεξιπτωτιστές" που έπεσαν τις τελευταίες βδομάδες ή μήνες, αν όχι στο Θερμαϊκό σίγουρα όμως στα κοινωνικά δίκτυα της περιοχής.
Και θα στενοχωρήσω ίσως περισσότερο ορισμένους από αυτούς, που έχουν άποψη επί παντός επιστητού και την εκφράζουν με μια οργίλη συνήθως διάθεση. Κριτικάρουν  με "εξυπνακίστικους" χαρακτηρισμούς, καταθέτοντας στο fb σχολιασμούς που στοχεύουν  το πρόσωπο ή τον τρόπο γραφής μου ή την ιστοσελίδα που ίδρυσα και διαχειρίζομαι τα 10 τουλάχιστον τελευταία χρόνια, τον "ακτιβιστή".
Και είναι αυτοί όχι περισσότεροι από 4-5, ένθερμοι κυβερνητικοί υποστηρικτές που στήσανε όψιμα "μαγαζάκι" και αλληλοσυγχαίρονται επικροτώντας με λάικ τα κοινότυπα συνήθως ευφυολογήματά τους.
Κλείνοντας αυτή την εισαγωγή θα τους συνιστούσα να συμβουλευτούν τους εμπειρότερους συντρόφους τους και να προσγειωθούν στην πραγματικότητα που είναι περισσότερο σκληρή και δύσκολη από ότι νομίζουν και προβλέπεται να γίνει ακόμα δυσκολότερη αμέσως μετά.

 Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσα  και εκτιμήσεις προσωπικές, ένα μήνα πριν από τις εκλογές στο Δήμο Θερμαϊκού, η κατάσταση διαγράφεται περίπου έτσι.


  1. Οι δύο υποψήφιοι δήμαρχοι που έχουν πάρει κεφάλι, όπως οι περισσότερο έμπειροι προβλέπουν, τουλάχιστον αυτή τη στιγμή είναι οι Γιάννης Μαυρομάτης και Γιώργος Τσαμασλής. Η προσωπική μου εκτίμηση είναι πως τα ποσοστά των δύο αυτών από τους 8 συνολικά υποψηφίους θα αγγίξουν ή και θα ξεπεράσουν το 60 με 65%. Ο κάθε ένας από τους δύο κρατά ήδη τουλάχιστον μια δημοσκόπηση στα χέρια του, που διενεργήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες. Τα ποσοστά  του ενός δείχνουν να προηγείται 9-10 μονάδες, ενώ του άλλου ότι αντίθετα προηγείται εκείνος με 2-3 μονάδες.
  2. Ανεξάρτητα τι λένε οι κύριοι αντίπαλοι ή οι προβλέψεις αυτοδιοικητικών κύκλων, σημαντικότατο ρόλο θα διαδραματίσει η δεύτερη Κυριακή γιατί αυτή θα βγάλει τον δήμαρχο. Ως γνωστόν την πρώτη Κυριακή θα εκλεγούν οι δημοτικοί σύμβουλοι με το σύστημα της απλής αναλογικής. Την δεύτερη Κυριακή θα αναμετρηθούν οι υποψήφιοι δήμαρχοι που θα λάβουν τα υψηλότερα ποσοστά του εκλογικού σώματος. Όπως εύκολα γίνεται αντιληπτό είναι δυνατόν κάποιος που μπορεί να κερδίσει την πρώτη να χάσει την δεύτερη ή αντίστροφα. Και στην δεύτερη Κυριακή επικεντρώνονται και οι ερωτήσεις των δημοσκοπικών εταιρειών προκειμένου να εξάγουν συμπεράσματα για το τι θα ψηφίσουν (κυρίως) οι ψηφοφόροι όσων υποψηφίων δεν θα συμμετάσχουν στον δεύτερο γύρο.
  3. Ένα άλλο σημαντικό σημείο που θα πρέπει να προσεχθεί πιστεύουμε ιδιαίτερα είναι η δυνατότητα που δίνει ο νέος νόμος (Κλεισθένης) για την δημιουργία ακόμα και νέων παρατάξεων από συμβούλους που θα εκλεγούν. Δεν θα πρέπει λοιπόν να αποκλείσουμε την πιθανότητα να γίνουν (ή να είναι από τώρα ενδεχόμενα σχεδιασμένο) "αλλαξοκολιές" μετά το σφύριγμα του διαιτητή. Πιστεύουμε πως θα έχει μεγάλο ενδιαφέρον η επόμενη μέρα και το αλισφερίσι που προβλέπουμε πως θα επιδιωχθεί .....τουλάχιστον.
  4. Φυσικά και τίποτα δεν έχει τελειώσει ακόμη. Αυτό το λέμε πως τους υποψηφίους που φαίνεται ότι δεν προσβλέπουν στη δεύτερη Κυριακή. Άλλωστε τα ψηφοδέλτια δεν έχουν κατατεθεί. Δεν έχουν καν κλείσει. Μένουν θέσεις κενές για τους αργοπορημένους που θα επιλέξουν να πάρουν το τρένο από τον τελευταίο σταθμό. Περιμένουμε εκπλήξεις και από τους δύο κύριους διεκδικητές χωρίς να αποκλείουμε τίποτα και από τους δευτερεύοντες. 
  5. Δεν θα σας δώσουμε προγνωστικά ποσοστών για το σύνολο των υποψηφίων. Αυτό ίσως το επιχειρήσουμε μετά την κατάθεση των υποψηφιοτήτων. Έχουμε καιρό έως τότε. 
  6. Τέλος μια ακόμη συμβουλή προς ....ναυτιλομένους: Μην ξεχνάτε πως το καλύτερο συνήθως είναι εχθρός του καλού.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.