του ακτιβιστή

Σύννεφα σκόνης από τις κατεδαφίσεις και τη διαμόρφωση χώρου με επιχωματώσεις, αφού απομακρυνθούν τα  ογκώδη και μπάζα από ένα μικρό τμήμα της τεράστιας έκτασης που είχε  μετατραπεί σε σκουπιδότοπο τα τελευταία πολλά χρόνια, με την ανοχή των Δήμων Θέρμης και Θερμαϊκού, αλλά και ευθύνες πολλών ιδιωτών ("μπαλαμών" και ρομά) που μετέτρεψαν τα τσαΐρια σε χωματερή.
Άσχημες οσμές προερχόμενες από αποκαΐδια, καμμένο πλαστικό, βρωμιά αναμειγμένη με δυσοσμία από ψοφίμια.
Αυτά και ατέλειωτα βουνά σκουπιδιών σε υποδέχονται στο δρόμο προς τον καταυλισμό, που βρίσκεται σε μεταβατική φάση, ή για τους αισιόδοξους σε πλήρη κατάργηση.

Προσπερνάμε τη σκόνη που δημιουργούν οι μπουλντόζες (δύο στον αριθμό) των δύο δήμων που απομάκρυναν ήδη μια μικρή ποσότητα μπάζων και σκουπιδιών (άγνωστο που τα απόθεσαν). Παρατηρούμε πως δίνουν αγώνα, με τη ρίψη φρέσκου καθαρού χώματος - φερμένου με φορτηγά από άλλες περιοχές - να ισοπεδώσουν και διαμορφώσουν την είσοδο του καταυλισμού των Ρομά.
Θα μου πεις "κόκκος στην άμμο" κι αυτό γιατί η εικόνα δεν αλλάζει αμέσως, αλλά όπως κι αν το δούμε η αρχή είναι το ήμισυ του παντός.

Η εικόνα όμως είναι διαφορετική εξαιτίας των γκρεμισμάτων όλων σχεδόν των πρόχειρων παραγκών, που αποτελούσαν για δεκαετίες τα καταλύματα των ρομά. Των ρομά, που όπως αναγνωρίζουν κι οι ίδιοι, αλλά και ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής χωρίζονται σε δύο ομάδες.
Η πρώτη απαρτίζεται από τους ντόπιους κατοίκους (κατοίκους του δήμου, που ζουν δεκαετίες εδώ, πολλοί ε΄χουν γεννηθεί κι έχουν μεγαλώσει σ' αυτόν τον τόπο).
Η δεύτερη  η οποία, προς ώρας και εντελώς θεωρητικά, δεν υφίσταται αφού έχουν αποχωρήσει, τις τελευταίες εβδομάδες, όλοι όσοι την απάρτιζαν και είναι επισκέπτες και "ξένοι" σύμφωνα με τα λεγόμενα των ντόπιων. Όλοι αυτοί, οι "ξένοι" είναι όπως λένε που ευθύνονται για την παραβατικότητα αλλά και τις συνεχείς, τον τελευταίο τουλάχιστον χρόνο, καύσεις καλωδίων κι ελαστικών που έχουν εξοργίσει τους κατοίκους της Περαίας όπως και άλλων οικισμών περιφερειακά  της τοποθεσίας των τσαϊριών. Αυτοί, οι "ξένοι", όπως τους αποκαλούν οι "ντόπιοι" (καταπατητές κατά τον δήμαρχο και πολλούς κατοίκους) έχουν φύγει εγκαταλείποντας τα παραπήγματα στα οποία διαβίωναν. Τις παράγκες αυτές, που ήταν άδειες, κατεδάφισαν τα συνεργεία των δύο δήμων.

Όπως πληροφορηθήκαμε έχει δοθεί η υπόσχεση, στις 15-20 περίπου οικογένειες "ντόπιων", να τους παραχωρηθεί κάποιος χώρος (άγνωστο που ..... οι ίδιοι μιλάνε για Λάκκωμα ή Μεσημέρι) που θα αγοραστεί με χρήματα που θα συγκεντρωθούν από "μπαλαμούς".

Με σαφή επιφύλαξη ως προς την αλήθεια των λεγομένων τους ή και με την υπόνοια πως μπορεί να έχουν σκόπιμα παραπλανηθεί, καταθέτουμε την διαπίστωση της απογοήτευσης και μελαγχολίας στα βλέμματά τους εξαιτίας της αβεβαιότητας ως προς τη μελλοντική διαμονή τους.
Επιπλέον ένα νέο πρόβλημα καταγράψαμε κατά το σημερινό ρεπορτάζ μας.
Αφίχθησαν νέες οικογένειες από Λάρισα και Τύρναβο τους οποίους οι "ντόπιοι" προσπάθησαν να πείσουν να απομακρυνθούν, αναφέροντάς τους τη συμφωνία που έχουν με τον δήμαρχο. Οι επισκέπτες αρνήθηκαν να συμμορφωθούν και έδειξαν πρόθεση να εγκατασταθούν σε υπάρχουσα παράγκα.

Συνεπώς, παρότι όλα δείχνουν πως η οριστική απομάκρυνση βρίσκεται προ των πυλών, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί επανασύσταση του καταυλισμού.

Και φυσικά παραμένει το ερώτημα: "Πού θα πάνε οι Ρομά;"






























Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

1 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.