Η αρχική ευφορία που δημιουργήθηκε με τις αποφασιστικής σημασίας ενέργειες της Κίνησης Πολιτών ενάντια στις Καύσεις αλλά και τις πρώτες κινήσεις της διοίκησης Τσαμασλή, μάλλον την διαδέχονται ανησυχία και προβληματισμός, σχετικά με την εξέλιξη του ακανθώδους προβλήματος ατμοσφαιρικής μόλυνσης που σαφώς σχετίζεται με την μετεγκατάσταση ή μη των ρομά από την περιοχή των τσαϊριών της Περαίας.
Και για να μη μένουν αμφιβολίες όταν λέμε "ευφορία" αναφερόμαστε στις προσδοκίες των κατοίκων, κύρια, που επί σχεδόν ένα χρόνο υφίστανται τις συνέπειες από τις συνεχείς καύσεις, αλλά και στις "ελπίδες" των ρομά που αυτοχαρακτηρίζονται "ντόπιοι" (σε αντιδιαστολή με τους επισκέπτες και προσωρινούς κατοίκους του καταυλισμού που προέρχονται από άλλες περιοχές) να ξεκαθαρίσουν - όπως ισχυρίζονται - τον χώρο τους και να "απαλλαγούν" από τις κατηγορίες για τις καύσεις (που τις πασάρουν στους "ξένους").

Γράψαμε σε πρόσφατο ρεπορτάζ πως, παρά την κατεδάφιση του μεγαλύτερου μέρους των τσαντιριών και την οικειοθελή απομάκρυση μέρους των ρομά, που αγόρασαν έκταση στο Ηράκλειο Λαγκαδά, καταγράψαμε είσοδο και προσπάθεια εγκατάσταση στα τσαΐρια νεοεισερχομένων από άλλες περιοχές της χώρας (εδώ).Σήμερα μάλλον επιβεβαιωνόμαστε από αυτοψία που έκανε η συντονιστική επιτροπή της Κίνησης Πολιτών και αναφέρει πως "Υπάρχουν νέα παραπήγματα καινούργια με νέους κατοίκους. Σιγά σιγά ξανά δημιουργείται ο καταυλισμός. Υπάρχει ένα ανάχωμα το οποίο δεν εμποδίζει την διέλευση των οχημάτων"


Κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς από την Κίνηση Πολιτών ενάντια στην Περιβαλλοντική Ρύπανση - Προκαταρκτική έρευνα διέταξε ο εισαγγελέας.

Επείγουσα προκαταρκτική έρευνα διέταξε εισαγγελέας για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στον αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά «Τσαΐρια» που βρίσκεται στην Περαία, ανατολικά της Θεσσαλονίκης. Προηγήθηκε μηνυτήρια αναφορά (χθες 23/9/2019), την οποία κατέθεσαν στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης 551 κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής. Οι συνυπογράφοντες την αναφορά κάνουν λόγο για “περιβαλλοντική υποβάθμιση”, τονίζοντας ότι η περιοχή πέριξ του οικισμού έχει μετατραπεί σε «απέραντη χωματερή» από ογκώδη και αδρανή υλικά, ενώ εκφράζουν την ανησυχία τους για “ατμοσφαιρική ρύπανση που τελείται με τις συνεχείς καύσεις διαφόρων αντικειμένων και υλικών που καταλήγουν σε μάντρες ανακύκλωσης και συχνά προκαλούν την κινητοποίηση της πυροσβεστικής”. Καταγγέλλουν, επίσης, προηγούμενες δημοτικές αρχές για την διαμορφωθείσα κατάσταση. Υπό αυτές τις συνθήκες η εισαγγελέας Πρωτοδικών, αρμόδια για θέματα περιβάλλοντος, Γεσθημανή Χατζηπαρασίδου, παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, με χαρακτήρα κατεπείγοντος, προς το Σώμα Επιθεωρητών Περιβάλλοντος. Τα αδικήματα που ερευνώνται αφορούν, μεταξύ άλλων, αυτά της υποβάθμισης περιβάλλοντος, της παράβασης καθήκοντος, του εμπρησμού και της αυθαίρετης κατάληψης δημόσιας έκτασης. Όπως έγινε γνωστό, δε, η ίδια εισαγγελέας αναλαμβάνει πρωτοβουλία να συγκεντρώσει όλους τους φορείς γύρω από ένα τραπέζι προκειμένου να αναζητηθούν λύσεις για να αντιμετωπιστεί η κατάσταση στην περιοχή. Στη συνάντηση αυτή αναμένεται να πάρουν μέρος οι εμπλεκόμενες δημοτικές αρχές, η περιφέρεια, η αστυνομία, η πυροσβεστική κ.ά.
Η μηνυτήρια αναφορά (σκαναρισμένη):





Οι καύσεις όμως συνεχίζονται (όπως καταγγέλλουν οι κάτοικοι) με συνεχή ποσταρίσματα και φωτο από την περιοχή (σημερινές και χθεσινές οι φωτο που ακολουθούν).


Στον εισαγγελέα προσφεύγουν και οι ρομά για την παράνομη  κατεδάφιση των καταλυμάτων τους

Σύμφωνα με πληροφορίες μας μία μέρα μετά την κατάθεση της μηνυτήρια αναφοράς των κατοίκων στον εισαγγελέα, ακολούθησε προσφυγή από εκπρόσωπο των ρομά (κ. Καραγκούνη) που προσήλθε στο δικαστικό μέγαλο συνοδευόμενος από δικηγόρο.
Η προσφυγή που κατατέθηκε ζητά να διερευνυθεί αν είναι σύννομη η επιχείρηση κατεδάφισης των τσαντιριών του καταυλισμού από μηχανήματα των δήμων και της Περιφέρειας.
Κατά τον κ. Καραγκούνη υπήρξε εξαπάτηση των ρομά από τον δήμαρχο Θερμαϊκού, που τους υποσχέθηκε παραχώρηση οικοπεδικού χώρου, ώστε να μεταφέρουν τα υπάρχοντα και τις οικογένειές τους, η οποία αθετήθηκε.

Ο εκπρόσωπος των ρομά ισχυρίζεται πως «Συναντηθήκαμε με τον δήμαρχο πριν τρεις εβδομάδες και μας ζήτησε να αποχωρήσουμε προσωρινά προκειμένου να φύγουν όσοι διερχόμενοι έρχονταν εδώ για να κάψουν απορρίμματα και μπάζα. Δεν ήταν μόνο Ρομά αυτοί που έκαιγαν, ήταν και μπαλαμοί. Όταν γυρίσαμε ο καταυλισμός είχε κατεδαφιστεί ήδη. Δεν γνωρίζουμε καν αν είχε άδεια για αυτό που έκανε» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο δήμαρχος δεσμεύθηκε προφορικά ότι σε σύντομο χρόνο θα τους παραχωρηθεί μέρος για να ζήσουν αλλά και ότι θα καθαρίσει το χώρο από τα σκουπίδια. Σύμφωνα με τον ίδιο, πριν την κατεδάφιση του οικισμού, φωτιές έμπαιναν όχι μόνο σε απορρίμματα αλλά και στα ίδια τα παραπήγματα, φωτιές που φυσικά οι ίδιοι δεν έβαζαν. (εδώ)


Αντιδράσεις και στο Ηράκλειο Λαγκαδά

Η προσωρινή (ή μόνιμη;) εγκατάσταση 50 οικογενειών που έφυγαν από τα Τσαΐρια της Περαίας δημιουργεί αντιδράσεις σε κατοίκους του Ηρακλείου Λαγκαδά. Όπως δήλωσε ο ο Δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Ταχματζίδης, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη «Το προηγούμενο διάστημα αγόρασαν ένα αγροτεμάχιο στην αγροτική περιοχή έξω από την κοινότητα Ηρακλείου του Δήμου Λαγκαδά όπου εγκατέστησαν ένα πρόχειρο καταυλισμό. Διαμένουν εκεί περίπου 50 άτομα, οικογένειες με παιδιά. Στη συνέχεια προχώρησαν στην εγγραφή το παιδιών στο σχολείο, τέσσερα παιδάκια στο νηπιαγωγείο και δεκατρία στο δημοτικό. Αυτό δημιούργησε μια έντονη ανησυχία στην τοπική κοινότητα Ηρακλείου με αποτέλεσμα οι γονείς, τις πρώτες μέρες, να μην στέλνουν τα παιδιά τους στο σχολείο».

Ο νέος καταυλισμός βρίσκεται σε αγροτική περιοχή χωρίς καμία υποδομή. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Λαγκαδά, οι κάτοικοι ανησυχούν και διαμαρτύρονται για θέματα υγείας αλλά και για θέματα ασφαλείας.


Παραίτηση μέλους της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών
Με ανάρτησή της στη σελίδα της Κίνησης στο fb, παραιτείται από την συντονιστική επιτροπή, το δραστήριο μέλος Νίκη Γκινούδη. Η δήλωση παραίτησής της:Με αυτή την ανάρτηση δηλώνω την παραίτηση μου από μέλος της συντονιστικής επιτροπής. Ο δικός μου αγώνας άρχισε πρίν απο το 2015 με μία πολύ μικρή ομάδα κατοίκων, μόλις 60 και κατάφερα να συναντηθούν οι αρχές του τόπου και όχι μόνο, όπως η πυροσβεστική, η ΥΠΑ, η Δ. Υγείας, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, η Δεη, οι αστυνομικές αρχές και άλλες υπηρεσίες και να γίνει η πρώτη συνάντηση αυτών των φορέων στο Δημαρχείο Περαίας επί δημάρχου κ. Μαυρομάτη. Όλοι αυτοί αναγκάστηκαν να παραδεχτούν το πρόβλημα των καύσεων που ενώ υπήρχε, κανείς δεν το άγγιζε, και να δώσουν μια επίσημη απάντηση επιβεβαίωσης του προβλήματος άσχετα εαν τόσα χρόνια κανείς δεν έκανε τίποτα μέχρι πρόσφατα. Ήδη όλα αυτά τα έγγραφα είναι αναρτημένα στις ανάλογες σελίδες του Facebook. Όλη αυτή η πρώτη ενέργεια ήταν η αφετηρία για καινούργιες κινητοποιήσεις. Πρίν ένα χρόνο τον Σεπτέμβριο του 2018 μαζί με την Μαρουτσέλλα ενώσαμε τις δυνάμεις μας και ... τα έγγραφα μας και έγινε η Κίνηση Πολιτών. Μέσα από την συντονιστική πέρασαν σαν μέλη της συντονιστικής διάφορα άτομα, που άλλοι φοβήθηκαν την στοχοποίηση από τους Ρομά και έφυγαν την επόμενη ώρα, άλλοι την εκμεταλλεύτηκαν για πολιτικούς λόγους, ψήφους κλπ και μετά εξαφανίστηκαν και άλλοι δεν ήρθαν ποτέ σε σχεδόν καμία συνάντηση.. Το βάρος έπεσε σε λίγα άτομα αλλά τα καταφέραμε και καταθέσαμε χθές την μηνυτήρια αναφορά. Αλλά οι δυνάμεις μου η αντοχή μου και η υπομονή μου ήταν ως εδώ. Θα είμαι μέλος, και θα είμαι όπου και αν χρειαστεί, αλλά στις πίσω γραμμές όπως και όλα τα υπόλοιπα μέλη . Ώρα να αναλάβουν και άλλα άτομα και να δώσουμε οριστική λύση σε αυτή την κατάσταση. Ευχαριστώ για την έως τώρα υποστήριξη μου στον αγώνα μας ο οποίος συνεχίζεται.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.