του ακτιβιστή

Πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Αμφιθέατρο του ΚΑΠΠΑ 2000 συγκέντρωση κατοίκων της Περαίας μετά από πρόσκληση της Συντονιστικής Επιτροπής της Κίνησης Πολιτών Δήμων Θερμαϊκού και Θέρμης ενάντια στην περιβαλλοντική ρύπανση, με θέμα τις παράνομες καύσεις που συνεχίζονται αμείωτες ( ή και αυξανόμενες όπως αναφέρθηκε) στην περιοχή Τσαΐρια της Περαίας.
Ο αριθμός των προσελθόντων δεν πλησίασε τις προσδοκίες των διοργανωτών, παρότι και η μέρα και η ώρα θεωρούνται κατάλληλες.
Θα πρέπει να θεωρηθεί όμως μια επιτυχής διαδικασία αφού αναπτύχθηκε διάλογος, κατατέθηκαν προτάσεις, εκφράστηκε πολιτισμένα η αγωνία και ανησυχία των κατοίκων για ένα ζήτημα που επιβαρύνει την υγεία του πληθυσμού, συνυπολογιζομένου του γεγονότος πως ήταν η πρώτη ανοιχτή συγκέντρωση της Κίνησης.
Στα θετικά η παρουσία του Δημάρχου κ. Γιώργου Τσαμασλή που άνοιξε την εκδήλωση, πληροφόρησε για τις τελευταίες ενέργειες του Δήμου (απόφαση για διοικητική αποβολή των ρομά) και χειροκροτήθηκε από τους συγκεντρωμένους παρά τις επιμέρους αναφορές του που φλερτάριζαν με διχαστικό λόγο από τη μια και ανέδιδαν υπέρμετρη (και ίσως αστήρικτη)  αισιοδοξία από την άλλη.
Ούτε λίγο, ούτε πολύ ισχυρίστηκε πως σε 60  μέρες θα τελειώσει με τους ρομά. Λίγη ώρα μετά η αίθουσα κατακλύστηκε από οσμές νέας καύσης που προερχόταν από την περιοχή του καταυλισμού.
Και παρά την πολύ θετική αποδοχή της ομιλίας του από την πλειονότητα των συμμετεχόντων θεωρούμε πως σημαντικό μέρος των παρισταμένων δεν συμμερίστηκε την βεβαιότητα που θέλησε να παρουσιάσει.
Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε σε φράσεις που επιβεβαιώνουν τις παραπάνω κρίσεις μας αλλά θα αρκεστούμε στην παρουσίαση των λεγομένων του, μέσα από τα σχετικά βίντεο που παραθέτουμε.



Σε διαφοροποιημένο μήκος κύματος η εισήγηση και πληροφόρηση εκ μέρους εκπροσώπου της Κίνησης κ. Γρουσουζάκου, που φρόντισε να παρουσιάσει την κατάσταση στις πραγματικές της διαστάσεις, χωρίς υπέρμετρους ενθουσιασμούς αλλά με σοβαρότητα και ρεαλιστικότητα αναγνωρίζοντας την έξαρση των περιστατικών των καύσεων, παρά τον περιορισμό του αριθμού των οικογενειών στον καταυλισμό και τις παρεμβάσεις στοχώρο του οικισμού με τα χωματουργικά μηχανήματα και τον αποκλεισμό των δρόμων προς αυτόν πλην ενός.



Δύο θετικές ειδήσεις έφερε η τοποθέτησή του Δημάρχου χθες που σχετίζονται με το θέμα. Η πρώτη αφορά την επίσπευση των διαδικασιών (περιβαλλοντικές μελέτες) για την ίδρυση του τεχνολογικού πάρκου που είχε εξαγγελθεί, εκ νέου, από τον Πρωθυπουργό κατά την ομιλία στην Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Η δεύτερη αφορά την κατασκευή ενός νέου εκπαιδευτικού ιδρύματος, του Γυμνασίου - Λυκείου Ν. Επιβατών στο χώρο των Τσαΐριών, το οποίο όπως ενημέρωσε θα ξεκινήσει τον επόμενο μήνα.
Και τα δύο έργα βρίσκονται στην περιοχή που ήταν εγκατεστημένοι οι ρομά της Περαίας.

Αρνητικές εντυπώσεις άφησε η συνολική απουσία δημοτικών συμβούλων από όλες τις δημοτικές παρατάξεις καθώς και η παράλειψη εκ μέρους των διοργανωτών έκδοσης ψηφίσματος της συγκέντρωσης των κατοίκων για το ζήτημα.

Η αρχική τοποθέτηση Τσαμασλή:

Οι απαντήσεις σε ερωτήσεις πολιτών:



Η εισήγηση του κ. Γρουσουζάκου και τοποθετήσεις κατοίκων για το θέμα:

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.