Συζήτηση με θέμα τη “διατροφή” και μάλιστα με την προτροπή και επιμέλεια του έμπειρου γεωργού - βιοκαλλιεργητή Δημήτρη Λίτσα διοργανώνει το 1ο Σύστημα Προσκόπων Θέρμης σε συνεργασία με τη Δημοτική Βιβλιοθήκη την Κυριακή, 6 Οκτ 2019, στις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης.

Διατροφή (δια+τροφή) σημαίνει: τροφή μέσω ενός συστήματος ή κάποιας οδού. Τροφή είναι κάθε οργανική ή ανόργανη ουσία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από έναν οργανισμό για τη θρέψη του. Θρέψη είναι η διαδικασία κατά την οποία οι τροφές μεταβολίζονται από τον οργανισμό, δηλαδή περιλαμβάνει την πρόσληψη της τροφής, την απορρόφηση, την αφομοίωση, τη βιοσύνθεση, τον καταβολισμό και την απέκκρισή της. 

Επομένως η διατροφή του ανθρώπου είναι το σύνολο των τροφίμων (και ροφημάτων) που επιλέγει να καταναλώσει κάποιος για τη διατήρησή του στη ζωή.

Η διατροφή αποτελεί πλέον μια επιστήμη της Βιοϊατρικής και συχνά συνδέεται με την πρόληψη. Δεν πρέπει να συγχέεται με τη δίαιτα. Οι ανάγκες κάθε ατόμου εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως σωματικό βάρος, ύψος, σύσταση σώματος, φύλο, ηλικία, επίπεδο φυσικής δραστηριότητας, κατάσταση υγείας, κοκ.

Η εφαρμογή της ισορροπημένης διατροφής έχει σαν αποτέλεσμα τη διατήρηση σταθερού φυσιολογικού βάρους και την προστασία της υγείας. Νηστίσιμη διατροφή, κακή διατροφή, ισορροπημένη διατροφή, σωστή διατροφή, ανθυγιεινή διατροφή, αγροδιατροφική αλυσίδα, προστασία περιβάλλοντος, αθλητική διατροφή, παραδοσιακή διατροφή, μοναστηριακή διατροφή και άπειρα ακόμα επίθετα μπήκαν στην διατροφή, αλλά τίποτα δεν συγκρίνεται με την απλή κανονική ανθρώπινη φυσική διατροφή. 

Και στην διατροφή δεν καταγράφεται μόνο η στιγμή του γεύματος, αλλά και το πολλαπλασιαστικό υλικό, εάν είναι ξενικά είδη, η καλλιέργεια-εκτροφή, η επεξεργασία, ακόμα και η συντήρηση

Με βάση τον παραπάνω προβληματισμό που μετέφερε ο Δημήτρης Λίτσας στην Ομάδα Πρωτοβουλίας Παλαιών Προσκόπων και κατοίκων Θέρμης ξεκινάμε μια συζήτηση στις 6 Οκτωβρίου 2019, στις 11.00, στη Δημοτική Βιβλιοθήκη του Πολιτιστικού Κέντρου Θέρμης, με στόχο να οργανωθεί μια μεγάλη εκδήλωση στις 3 Νοεμβρίου 2019, στις 11.00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Θέρμης, με συμμετοχή όλων όσων θα ήθελαν να συμβάλλουν σε μια σωστή διατροφική ενημέρωση και γιατί όχι , και πολιτική στην Θέρμη.


Ο Δημήτρης Λίτσας γεωργός και τη σύντροφό του Βεατρίκη Βίντερσταϊν που είναι γεωπόνος οικολογικής γεωργίας ζουν και εργάζονται στο Αγρόκτημα Οικολογικής Γεωργίας "Λίτσα" στο Θέρμη. Πρόκειται για ένα πολυλειτουργικό αυθεντικό παραγωγικό πολυλειτουργικό αγρόκτημα το οποίο είναι πρωτοπόρο στην εφαρμογή της Αλληλέγγυας Οικονομίας στη Γεωργία. Παράγουν εποχιακά λαχανικά, σιτηρά και αλεύρι, μέλι, ξηρούς καρπούς, αυγά, κατσικίσιο και πρόβειο γάλα καθώς και καλλωπιστικά φυτά και άνθη.

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.