του ακτιβιστή

Έφυγε πλήρης ημερών. Μια έκφραση που λέγεται και ακούστηκε πολλές φορές και για την απώλεια του Μανώλη Γλέζου.

Έφυγε πλήρης αγώνων. Αντέτεινε πρώην σύντροφός του σε μια σημερινή τηλεοπτική συζήτηση.

Είναι ορθή η πρώτη προσέγγιση αφού αναφέρεται στην ηλικία του. Είναι ορθή και η δεύτερη εκτίμηση αναλογιζόμενη την τεράστια δράση του μεγάλου απόντα.

Έχω όμως την άποψη πως αν είχαμε - εντελώς μεταφυσικά - την δυνατότητα να ρωτήσουμε τον ίδιο θα μας έλεγε με ελαφρό κλείσιμο των ματιών του και ένα χαμόγελο πως είχε κι άλλες πρωτοβουλίες να πάρει, πως σχεδίαζε κι άλλους αγώνες να δώσει, πως ήθελε και σε άλλες δράσεις να συμμετάσχει. Με το μυαλό του, την καρδιά του, την ψυχή του, το είναι του !!!

Έτσι ήταν φτιαγμένος αυτός ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ. Ολόψυχα δοσμένος στο καθήκον.

Δεν θεωρώ πως είμαι ικανός να περιγράψω την προσωπικότητα του μεγάλου αγωνιστή, του φλογερού πατριώτη, του συνεπή αριστερού, του τεράστιου Έλληνα. Και δεν θα το κάνω.

Έλαβα όμως, αμέσως μετά την γνωστοποίηση του θανάτου του, ένα τηλεφώνημα από έναν φίλο και συμπολίτη μου εδώ στον Θερμαϊκό. Έναν φίλο ο οποίος, με την αγνότητα που τον διακρίνει, μου ζήτησε να γράψω δυο λόγια για την παρουσία του Μανώλη Γλέζου στον Θερμαϊκό.




Ήταν Μάρτης του '12, πριν οκτώ ακριβώς χρόνια, όταν ήρθε στην Περαία, με ενθουσιασμό και διάθεση νεολαίου ο 90άρης τότε Μανώλης, όταν προσκλήθηκε από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού για να αναπτύξει μαζί με τον Άρι Καζάκο το θέμα "Νέα κατοχή/ Νέα αντίσταση - Η εργασία μετά το μνημόνιο". 

Δεν θέλω να μιλήσω για εκείνη την εκδήλωση που έγινε στο κατάμεστο, για πρώτη φορά ΚΑΠΠΑ, τη μεγαλύτερη πολιτική συγκέντρωση που είχε γίνει ποτέ στην Περαία. Σ' εκείνες τις μέρες που το κίνημα έβλεπε μπροστά και το πολιτικό σύστημα ήταν για πρώτη φορά τρομοκρατημένο από τη δράση των πολιτών (πλατείες, αλληλεγγύη, αγωνιστικότητα).



Εκείνες τις μέρες γνωρίσαμε τον "έφηβο" των 90 ετών. Θυμάμαι πως φιλοξενήθηκε στο σπίτι του Μιχάλη Κεχρή, του φίλου από τη Μηχανιώνα που χάσαμε πρόσφατα (θαρρείς και έφυγε λίγο πριν για να προλάβει να τον υποδεχθεί στον άλλο κόσμο).



Ήταν μια επαφή, η γνωριμία με τον ΜΕΓΑΛΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΑΤΡΙΩΤΗ, που χάραξε όλους τους συναγωνιστές με τις συζητήσεις που κάναμε και στις οποίες ο Μανώλης με τις ιστορικές αναφορές και την αναλυτική,πολιτική, διεξοδική σκέψη του μπορούσε να μεταλαμπαδεύσει την αισιοδοξία και την διακαή πίστη του στη δημοκρατία, αντίσταση, ελευθερία.

Καλό ταξίδι ΜΕΓΑΛΕ ΑΓΩΝΙΣΤΗ, καλό ταξίδι φίλε !!!









* Οι φωτο είναι από τις μέρες εκείνες του Μάρτη του '12, στον Θερμαϊκό.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.