Ο Τούρκος μουσικός Μουσταφά Κοτσάκ έγινε το δεύτερο μέλος του αριστερού τουρκικού συγκροτήματος «Grup Yorum» που έχασε την ζωή του έπειτα από απεργία πείνας.

Ο αγώνας του Μουσταφά Κοτσάκ μέσα στο κάτεργο του καθεστώτος Ερντογάν για απόδοση δικαιοσύνης και αξιοπρέπειας κράτησε 297 ημέρες, με τον Τούρκο απεργό πείνας να αφήνει την τελευταία του πνοή την Πέμπτη.

Ο Κοτσάκ διαμαρτυρόταν για την παραβίαση των βασικών ελευθεριών και δικαιωμάτων κατά την εκδίκαση της υπόθεση του συγκροτήματος, το οποίο, σύμφωνα με το τουρκικό κράτος, υποστηρίζει τρομοκρατικές δραστηριότητες.

Η νομική ομάδα «Halkın Hukuk Bürosu», ανακοίνωσε το θάνατο του Κοτσάκ τονίζοντας ότι παραβιάστηκε το δικαίωμα του πελάτη του σε μια δίκαιη δίκη. «Να γνωρίζετε ότι το κράτος δολοφόνησε τον Μουσταφά για να μην τον ακούσει στο δικαστήριο», τονίζει χαρακτηριστικά η τουρκική νομική ομάδα.

Ο Κοτσάκ είχε συλληφθεί το 2017 με την κατηγορία της «απόπειρας ανατροπής του συντάγματος». Άρχισε την απεργία πείνας στις 3 Ιουλίου του 2019 μέσα στις φυλακές της Τουρκίας, ενώ οι δικηγόροι του κατήγγειλαν ότι οι αρχές είχαν επιχειρήσει δεκάδες φορές να τον υποβάλουν σε υποχρεωτική σίτιση. Εξέτιε ποινή ισόβιας κάθειρξης. Προηγουμένως ο ίδιος είχε αναφέρει ότι υπέστη βασανιστήρια για να ομολογήσει.

Ο συγκάτοικος του Κοτσάκ, η μουσικός Χελίν Μπολέκ πέθανε στις 3 Απριλίου μετά από απεργία πείνας 288 ημερών. Οι δυο μουσικοί είχαν ξεκινήσει απεργία πείνας για να απαιτήσουν το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη, την άρση των απαγορεύσεων των συναυλιών του συγκροτήματος, το τέλος των επιδρομών στο πολιτιστικό κέντρο της μπάντας και για την απελευθέρωση των φυλακισμένων μελών της μπάντας «Grup Yorum».

Η λαϊκή καλλιτεχνική κολεκτίβα «Grup Yorum» έχει εμφανιστεί σε εκατοντάδες συναυλίες από τότε που ιδρύθηκε το 1985 και έχει κυκλοφορήσει 23 άλμπουμ. Έγραψαν τραγούδια για τον διεθνισμό, τραγούδια που υπηρετούν τον αντιιμπεριαλιστικό-αντιπολεμικό αγώνα!

Ωστόσο, έχει απαγορευτεί το 2016, καθώς οι τουρκικές αρχές κατηγορούν τα μέλη της με το πρόσχημα ότι είναι μέλη της παράνομης ομάδας «DHKP-C», μιας μαχητικής μαρξιστικής οργάνωσης που θεωρείται …τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις ΗΠΑ και την ΕΕ.

Η κυβέρνηση Ερντογάν, έχει στήσει τα τελευταία χρόνια μία βιομηχανία διώξεων, με την ανοχή και πολλές φορές την στήριξη των ιμπεριαλιστικών κέντρων των ΗΠΑ και της ΕΕ.

πηγή

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.