Ο ηγέτης του Κοσσυφοπεδίου Θάτσι απορρίπτει τον μεσολαβητή της ΕΕ για τις συνομιλίες της Σερβίας, καθώς η Πρίστινα θέλει αυξημένο ρόλο των ΗΠΑ στον διάλογο.

Ο Πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου Χασίμ Θάτσι δήλωσε την Τρίτη ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες σχετικά με την εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σερβία, τις οποίες ηγείται ειδικός μεσολαβητής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τον Μάρτιο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell διόρισε τον Σλοβάκο διπλωμάτη Μίροσλαβ Λάιτσακ ως ειδικό μεσολαβητή για την αποσχισμένη Σερβική επαρχία.

Η Σλοβακία είναι μία από τις πέντε χώρες μέλη της ΕΕ - μαζί με την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία και την Ισπανία - που αρνούνται να αναγνωρίσουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου. "Μπροστά μας θα έχουμε δύο διαπραγματευτές από χώρες που δεν αναγνωρίζουν την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου", δήλωσε ο Θάτσι στην Πρίστινα, αναφερόμενος στους Λάιτσακ και Μπόρελ, πρώην ισπανό υπουργό Εξωτερικών.

Ο Θάτσι είπε ότι θα συμμετάσχει σε οποιεσδήποτε συναντήσεις διοργανώνονται από τη Γερμανία και τη Γαλλία. Είπε ότι μόνο οι ΗΠΑ, που μεσολάβησαν την ειρηνευτική συμφωνία της Βοσνίας πριν από 25 χρόνια και οδήγησαν τις αεροπορικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ το 1999 κατά της Σερβίας, θα μπορούσαν πραγματικά να συμβάλλουν θετικά σε ένα διάλογο μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ρόιτερς.

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.