Η Μόσχα υποστηρίζει την άμεση κατάπαυση του πυρός και τις πολιτικές συνομιλίες στη Λιβύη, δήλωσε την Τρίτη ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Την δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής κλήσης με εκπρόσωπο της Βουλής των Αντιπροσώπων της Ανατολικής Λιβύης, σύμφωνα με το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας.

Ως γνωστόν η Βουλή της Ανατολικής Λιβύης είναι ευθυγραμμισμένη με τον στρατηγό Χαφτάρ, που ελέγχει την ανατολική Λιβύη και αντιτίθεται στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση Σάρατζ στην Τρίπολη.

Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, ο Λαβρόφ υποστήριξε την πρωτοβουλία που προτείνει «άμεση κατάπαυση του πυρός και ενίσχυση των συνομιλιών μεταξύ της Λιβύης με στόχο την ανάπτυξη συμβιβαστικών λύσεων σε υπάρχοντα προβλήματα και τη δημιουργία ενωμένων κυβερνητικών αρχών».

Το παράξενο είναι πως σύμφωνα και με ανακοινώσεις της Αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης Αφρικής, ο Χαφτάρ έχει στην κατοχή του ισχυρή αεροπορική δύναμη αποτελούμενη από 8 πολεμικά μαχητικά MIG29 και Σουχόι, που ενδεχόμενα αλλάζει την ισορροπία δυνάμεων στην Αφρικανική χώρα.

Μια άλλη παράμετρος που χρειάζεται εξήγηση είναι η αποχώρηση από το πλευρό του Χαφτάρ των 1400 Ρώσων μισθοφόρων της δύναμης Wagner που φέρεται να βρίσκεται στο περιβάλλον του Ρώσου Προέδρου Πούτιν.

Και βέβαια δεν πρέπει να αγνοηθεί η θριαμβολογία για τις εξελίξεις, των Τούρκων, που δια του Προέδρου τους διατηρούν ανοιχτή γέφυρα επικοινωνίας με τον Τραμπ, που ζητά αυτό συγκράτηση και σταμάτημα των εχθροπραξιών, τώρα που οι δυνάμεις του Σάρατζ με τους Τούρκους μισθοφόρους ανακατέλαβαν περιοχές γύρω από την Τρίπολη.
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.