Οι πρώτοι ψεκασμοί θα πραγματοποιηθούν την ερχόμενη εβδομάδα στο δήμο Θέρμης μέσω του ολοκληρωμένου προγράμματος καταπολέμησης των κουνουπιών που και φέτος εφαρμόζει η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Ο δε δήμος Θερμαϊκού ανακοινώνει  πρόγραμμα ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών και από αέρος, πέρα των επίγειων υλοποιώντας τις σχετικές δράσεις της ΠΚΜ.

Η διενέργεια των αεροψεκασμών πραγματοποιείται από ομάδα εξειδικευμένων χειριστών drones σε σημεία δυσπρόσιτα, υπό την επίβλεψη επιστημόνων, οι οποίοι αξιολογούν συνεχώς την πορεία του με σκοπό την καλύτερη χαρτογράφηση των επιμέρους αναγκών και, φυσικά, τη διασφάλιση της καλής υγείας όλων, κατοίκων και επισκεπτών.
Το εκτεταμένο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών και άλλων ενοχλητικών εντόμων στον δήμο Θέρμης θα καλύπτει όλα τα φυσικά υγροτοπικά συστήματα, τους ορυζώνες, τις εστίες αναπαραγωγής που υπάρχουν στο περιαστικό σύστημα των οικισμών.

Οι συμπληρωματικές δράσεις και παρεμβάσεις του προγράμματος που θα εφαρμοστούν σε συγκεκριμένους οικισμούς και περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν ειδικά προβλήματα, εστιάζει κυρίως, στην καταπολέμηση των κουνουπιών, αλλά και των ψύλλων, σε περιοχές όπου υπάρχουν κτηνοτροφικές μονάδες και έχουν κάνει κατά το πρόσφατο παρελθόν την εμφάνισή τους τα ενοχλητικά αυτά έντομα.



Το πρόγραμμα της Περιφέρειας από την άλλη, περιλαμβάνει δράσεις στο φυσικό και περιαστικό σύστημα όλων των οικισμών του δήμου, έως και δύο χιλιόμετρα πέριξ αυτών, καθώς και στις αστικές εστίες και εντός των ιδιοκτησιών σε οικισμούς του δήμου μας.

Η κύρια μέθοδος καταπολέμησης είναι η προνυμφοκτονία, η καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών στο στάδιο της προνύμφης, όσο αυτά ζουν μέσα στο νερό, με τη χρήση ήπιων και φιλικών για το περιβάλλον σκευασμάτων. Αξίζει να σημειωθεί ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι περιβαλλοντικά συμβατό και δεν σκοτώνει τα ακμαία κουνούπια, αλλά αντιμετωπίζει τις προνύμφες μέσα από ήπιες και εντοπισμένες παρεμβάσεις σε υδατικές συλλογές. Αυτό σημαίνει ότι τα θετικά αποτελέσματα θα φανούν σε δύο εβδομάδες μετά την έναρξη των εργασιών.

Υπενθυμίζεται σε όλους τους δημότες μας ότι τα κουνούπια πέραν της όχλησης που προκαλούν αποτελούν σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την δημόσια υγεία. Κατά τα δύο τελευταία έτη έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα συνολικά 543 κρούσματα ιού του Δυτικού Νείλου, εκ των οποίων τα 82 κατέληξαν. Ο δήμος όπως κάθε χρόνο και ακολουθώντας την οδηγία του υπουργείου Υγείας, προχώρησε στην υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, παράλληλα και συμπληρωματικά με το έργο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας. Το έργο βασίζεται στην στοχευμένη προνυμφοκτονία, στην καταπολέμηση δηλαδή των κουνουπιών κατά τα πρώτα στάδια της ζωής του ως προνύμφη, μέσα σε στάσιμα νερά. Για τον λόγο αυτό εντοπίζονται και χαρτογραφούνται όλες οι σημαντικές εστίες αναπαραγωγής, στις οποίες ελέγχεται η παρουσία προνυμφών κουνουπιών σε αυτές, και ψεκάζονται με ήπια προνυμφοκτόνα σκευάσματα. Όλα τα δεδομένα των δειγματοληψιών καταγράφονται σε ψηφιακή βάση δεδομένων ώστε να δημιουργηθεί η «ταυτότητα» της κάθε πιθανής εστίας αναπαραγωγής με το ιστορικό παρουσίας προνυμφών. Με βάση το ιστορικό αυτό θα αξιολογούνται οι εστίες όσον αφορά την παραγωγικότητα τους σε προνύμφες ώστε οι δράσεις καταπολέμησης να είναι εστιασμένες, αποτελεσματικές και περιβαλλοντικά συμβατές. Τα δεδομένα που θα συλλέγονται κατά την υλοποίηση του έργου θα αποτελέσουν την βάση για την συνεχή βελτίωση του έργου και την διασφάλιση της δημόσιας υγείας.

Οδηγίες προς τους δημότες:

Για την αποτελεσματικότερη εφαρμογή του προγράμματος καταπολέμησης, εκτός από τα προγράμματα του δήμου και της περιφέρειας, προϋπόθεση είναι και η συνεργασία των κατοίκων, ώστε να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για επεμβάσεις στους δικούς τους χώρους. Είναι βασικό, για παράδειγμα, έπειτα από βροχή να απομακρύνονται τα στάσιμα νερά από τις αυλές ή τα μπαλκόνια προκειμένου να αποτραπεί η ανάπτυξη κουνουπιών. Επίσης, είναι προτιμότερο το πότισμα να γίνεται νωρίς το πρωί, και όχι αργά το απόγευμα, ώστε το πλεονάζον νερό να εξατμιζεταικαι να μη δημιουργούνται εστίες αναπαραγωγής κουνουπιών.

Τέλος, σε περίπτωση που γίνει αντιληπτή αυξημένη όχληση σε κάποια περιοχή του δήμου μπορούν να επικοινωνούν με την εξειδικευμένη εταιρεία Οικοανάπτυξη που έχει την ευθύνη εκτέλεσης των εργασιών καταπολέμησης, στο τηλέφωνο 8001124424, προκειμένου να ελεγχθεί η περιοχή και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.