Η καθηγήτρια στο Ηράκλειο που έπεσε θύμα χάκερ και είδε όλες τις οικονομίες της να χάνονται από τη μία στιγμή στην άλλη, μίλησε στην Ερτ και την Ελίνα Κολύβα. Η Κατερίνα Μπόγρη εξηγεί πώς ο δράστης κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας της τράπεζας και να αποσπάσει τα 9.000 ευρώ.


Μέσα σε 90 λεπτά η Κατερίνα Μπόγρη είδε όλες τις οικονομίες της, περίπου 9.000 ευρώ, να κάνουν φτερά από τον τραπεζικό της λογαριασμό.

Ο δράστης, ο οποίος κατάφερε να αποκτήσει πρόσβαση στα στοιχεία, τους προσωπικούς κωδικούς ασφαλείας και εν τέλει στον τραπεζικό της λογαριασμό με την μέθοδο γνωστή ως «sim swap», έκανε τρεις μεταφορές χρημάτων.

Στις 27/05 και ώρα 13.01 έγινε η πρώτη μεταφορά χρημάτων περίπου 2.500 ευρώ. Η κ. Μπόγρη έλαβε ειδοποίηση στο κινητό της και καθώς δεν είχε δώσει σχετική εντολή, έτρεξε σε κατάστημα της τράπεζας για να ζητήσει βοήθεια.


Στις 13.13 αφαιρούνται από τον λογαριασμό της εκπαιδευτικού 4.000 ευρώ. Στις 14.12 και ενώ η ίδια βρισκόταν στην τράπεζα, διαπιστώθηκε μεταφορά επιπλέον κεφαλαίων ύψους 2.570 ευρώ.

«Η τράπεζα δεν μπόρεσε να κάνει τίποτα απολύτως. Ήταν εκεί ο προϊστάμενος, ο διευθυντής και άλλοι υπάλληλοι, αλλά κανένας δεν μπόρεσε να σταματήσει τους δράστες», δήλωσε η άτυχη εκπαιδευτικός.

Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο Πρόεδρος του Ινστιτούτου Διεθνούς Κυβερνοασφάλειας, Μανώλης Σφακιανάκης: «Προτείνω ξεχωριστό μηχάνημα για συναλλαγές e-banking, μέσα από το οποίο δεν θα μπαίνουμε ούτε σε e-mail, ούτε σε ιστοσελίδες».

Η καθηγήτρια ζητά από την τράπεζα να της επιστραφούν τα χρήματα της. Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ ο δικηγόρος της, Μενέλαος Ξυλούρης: «Τα χρήματα ο κακόβουλος τρίτος τα έχει υπεξαιρέσει από την τράπεζα και όχι από την εντολέα μου. Καθότι η τράπεζα δεν φαίνεται να έχει πρόθεση να το επιλύσει αυτό εξωδικαστικά, θα κινηθούμε νομικά».

Η παθούσα θα κινηθεί νομικά και κατά της εταιρίας κινητής τηλεφωνίας, καθώς, όπως υποστηρίζει, με ένα πλαστό έγγραφο απέκτησε ο δράστης τον αριθμό τηλεφώνου της και μαζί όλα τα προσωπικά της δεδομένα.


Πηγή: ΕΡΤ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.