Ερευνητές στο Χονγκ Κονγκ ανακοίνωσαν σήμερα ότι εντόπισαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα επαναμόλυνσης από τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι ακόμη είναι πολύ νωρίς για να εξαχθούν συμπεράσματα για την εξέλιξη της πανδημίας.

"Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι μια επαναμόλυνση μπορεί να συμβεί λίγους μήνες αφότου κάποιος ανέρρωσε από την πρώτη μόλυνση", αναφέρει στην ανακοίνωση το τμήμα Μικροβιολογίας του Πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ (HKU). Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο ασθενής μολύνθηκε δύο φορές μέσα σε διάστημα τεσσαράμισι μηνών.

"Οι ασθενείς που προσβλήθηκαν ήδη από την Covid-19 θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι μπορεί να μολυνθούν και πάλι και οφείλουν να τηρούν τις αποστάσεις, να φορούν μάσκα και να πλένουν τα χέρια τους", είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας από τους συντάκτες της μελέτης, ο Κέλβιν Κάι-Ουάνγκ Το. "Αυτή η περίπτωση δείχνει ότι ίσως είναι αρκετά δύσκολο να εξαλειφθεί η Covid επειδή ο ιός κυκλοφορεί στην κοινότητα και μπορεί να επαναμολύνει τους ανθρώπους", όπως συμβαίνει και με άλλους κορονοϊούς οι οποίοι προκαλούν το απλό κρυολόγημα, πρόσθεσε.


Φάουτσι: Να μην διανεμηθεί το εμβόλιο αν δεν κριθεί αποτελεσματικό και ασφαλές

Ο Δρ. Άνθονι Φάουτσι, ειδικός στις λοιμώδεις νόσους, προειδοποίησε χθες Δευτέρα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς, ότι η διανομή οποιουδήποτε υποψηφίου εμβολίου για την αποτροπή της μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό προτού να έχει αποδειχθεί πέραν κάθε αμφισβήτησης πως είναι αποτελεσματικό και ασφαλές είναι πολύ άσχημη ιδέα, που επιπλέον θα έπληττε τις δοκιμές άλλων εμβολίων.

"Ένα πράγμα που δεν θέλετε να δείτε είναι κάποιο εμβόλιο να λάβει έγκριση κατεπείγουσας χρήσης (emergency use authorization, EUA), προτού να έχετε πλήρη εικόνα για την αποτελεσματικότητά του", τόνισε ο Φάουτσι κατά τη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε τηλεφωνικά στο πρακτορείο.


Να μην θεωρηθεί υπεύθυνη σε περίπτωση παρενεργειών από το εμβόλιο απαιτεί η AstaZeneca


Ένα ασυνήθιστο, όπως το χαρακτηρίζουν ειδικοί, αίτημα διατυπώνει η φαρμακευτική εταιρεία AstraZeneca, η οποία αναπτύσσει εμβόλιο κατά του νέου κορονοϊού και έχει έρθει σε συμφωνία με την ΕΕ για τη διάθεσή του: Να μην θεωρηθεί υπεύθυνη σε περίπτωση παρενεργειών.

Καθώς το εμβόλιο μπαίνει στα τελικά στάδια των δοκιμών σε ανθρώπους, η εταιρεία καταθέτει διάφορα αιτήματα προκειμένου να προστατευτεί από τυχόν ευθύνες στο μέλλον, όπως γράφει η εφημερίδα The Brussels Times.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, το συγκεκριμένο αίτημα προκάλεσε έκπληξη στο Βέλγιο, με ειδικούς στα θέματα ιατρικής νομοθεσίας να το χαρακτηρίζουν ασυνήθιστο ή ακόμα και σοκαριστικό.

«Στις ΗΠΑ είναι σύνηθες οι εταιρείες να καλύπτουν με αυτόν τον τρόπο τα νώτα τους, αλλά για την Ευρώπη είναι κάτι ασυνήθιστο» σχολιάζει ο Stefaan Callens, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο πανεπιστήμιο του Λέβεν.

Ο Thierry Vansweevelt, καθηγητής Ιατρικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο της Αμβέρσας χαρακτήρισε το αίτημα «πολύ ασυνήθιστο» και «ελαφρώς σοκαριστικό» με φόντο τους υπάρχοντες κανονισμούς της ΕΕ για την ευθύνη των εταιρειών αναφορικά με τα προϊόντα που διαθέτουν στην αγορά.

«Υπάρχει ευρωπαϊκή ντιρεκτίβα για την ευθύνη στη διάθεση προϊόντων» τονίζει ο Vansweevelt. «Οποιοσδήποτε διαθέτει ένα ελαττωματικό προϊόν στην αγορά είναι υπεύθυνος για αυτό χωρίς εξαιρέσεις. Δεν μπορείς να το αποφύγεις αυτό».

Ωστόσο ο Ruud Dobber, εκπρόσωπος της AstraZeneca, δήλωσε στο Reuters πως οι περισσότερες χώρες με τις οποίες η εταιρεία υπέγραψε συμφωνίες προμήθειας, έχουν ήδη αποδεχθεί το αίτημα αυτό. Αρνήθηκε ωστόσο να ονοματίσει τις χώρες αυτές.

Σύμφωνα με τον Dobber, η AstraZeneca «δεν μπορεί να αναλάβει το ρίσκο» να βρεθεί αντιμέτωπη με ευθύνες «εάν σε τέσσερα χρόνια το εμβόλιο εμφανίσει παρενέργειες».

«Στα συμβόλαια που έχουμε, ζητάμε αποζημίωση. Για τις περισσότερες χώρες, είναι αποδεκτό να αναλάβουν εκείνες αυτό το ρίσκο γιατί είναι προς το εθνικό τους συμφέρον» πρόσθεσε.

Όπως αναφέρει στο άρθρο της η Gabriela Galindo, το συμβουλευτικό σώμα που γνωμοδοτεί στη βελγική κυβέρνηση για το θέμα των εμβολίων κατά του νέου κορονοϊού έδωσε το πράσινο φως για συμφωνία με την AstraZeneca, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει λόγος να μην γίνουν αποδεκτοί οι όροι, όπως διατυπώνονται από τη φαρμακευτική εταιρεία.


πηγές: newsbeast, thetoc, ΑΠΕ-ΜΠΕ




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.