Με υπερψήφιση μόνο των κυβερνητικών βουλευτών της ΝΔ, πέρασε αργά το βράδυ της Πέμπτης, από την Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Κατάρτισης και Δια Βίου Μάθησης. Ενάντια στο νομοσχέδιο τάχθκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσηςμε την Ελληνική Λύση να δηλώνει «παρών».

Στο νομοσχέδιο αυτό, κατατέθηκε αιφνιδιαστικά από την υπουργό Παιδείας κ. Κεραμέως, κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή, τροπολογία με βάση την οποία παραχωρούνται επαγγελματικά δικαιώματα στα πτυχία των Κολλεγίων καθιστώντας τα ισοδύναμα με τα πτυχία των δημόσιων Ελληνικών πανεπιστημίων.

Με την τροπολογία αυτή, που ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, οι πτυχιούχοι Κολλεγίων θα έχουν τα ίδια επαγγελματικά δικαιώματα με αυτά των πτυχιούχων των ελληνικών Πανεπιστημίων.

Σύμφωνα με την τροπολογία προβλέπεται:
  • Το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων, προκειμένου να ασκούν το επάγγελμα του Αρχιτέκτονα Μηχανικού.
  • Το Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδος να εγγράφει αποφοίτους Κολλεγίων για να ασκούν το επάγγελμα του Οικονομολόγου και του Λογιστή Φοροτεχνικού.
Τα δικαιώματα άσκησης των παραπάνω επαγγελμάτων θα είναι τα ίδια με αυτά των πτυχιούχων των δημοσίων ελληνικών Πανεπιστημίων.

Εδώ να επισημάνουμε με δύο σχολιασμούς πως:

1) Ενώ η Ελληνική πολιτεία επί χρόνια κρατά τμήματα Πανεπιστημίου χωρίς αναγνώριση, θέτοντας τους αποφοίτους τους με πτυχία χωρίς αξία, λόγω πιέσεων από άλλες παλαιότερες σχολές, ή με μειωμένα επαγγελματικά δικαιώματα και διεξόδους

2) Ενώ η κυβέρνηση από τη μια δρομολογεί μείωση του αριθμού των εισακτέων και κλείσιμο τμημάτων και σχολών των δημοσίων ΑΕΙ, επικαλούμενη την εξασφάλιση της ποιότητας των πτυχιούχων, στο όνομα μιας κατ' επίφαση αριστείας

προχωράει αιφνιδιαστικά χωρίς να ενημερώσει τα αντίστοιχα επιμελητήρια στην επαγγελματική εξίσωση δημόσιων ΑΕΙ με κολλέγια.

Έτσι αυτή η εξέλιξη θα οδηγήσει στην πλήρη εμπορευματοποίηση της τριτοβάθμιας και στην υποβάθμιση των πανεπιστημιακών πτυχίων.

Ακόμη προβλέπεται πως η τροπολογία αυτή θα δράσει σαν ορεκτικό στις ορέξεις για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση πλευρών της λειτουργίας των δημόσιων ΑΕΙ. Με αποτέλεσμα τα πρώτα βήματα που έγιναν ήδη με την εισαγωγή διδάκτρων στα μεταπτυχιακά και η απαρχή με δίδακτρα προπτυχιακών προγραμμάτων με δίδακτρα στο ΕΚΠΑ, θα επιταθούν με την μετατροπή των Πανεπιστημίων σε επιχειρήσεις.


Αντιδράσεις από το ΤΕΕ

Η νέα αυτή επιχείρηση ενίσχυσης της ιδιωτικής εκπαίδευσης και των κάθε λογή επιχειρηματιών της «γνώσης» από την Κυβέρνηση της ΝΔ και το ΥΠΑΙΘ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) το οποίο τονίζει ότι η ρύθμιση με την οποία προβλέπεται αυτοματοποιημένη διαδικασία αναγνώρισης επαγγελματικής ισοδυναμίας των πτυχίων Κολεγίων και των ξένων Πανεπιστημίων, είναι κατάφωρα άδικη για τους Διπλωματούχους Μηχανικούς, επιζήμια για το Δημόσιο συμφέρον και ισοπεδωτική για την Δημόσια Παιδεία.

Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός, επισημαίνει: «Με μια αιφνιδιαστική πρωτοβουλία το Υπουργείο Παιδείας κατέθεσε τροπολογία, με πρωτοβουλία της κυρίας Κεραμέως, για την αναγνώριση των επαγγελματικών προσόντων όσων σπούδασαν κάποια θέματα μηχανικών στην αλλοδαπή. Και βάζει μπροστά, ψευδόμενο, το κοινοτικό δίκαιο και τις απόψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Τον φόβο για το τι σημαίνουν αυτές οι ρυθμίσεις τον αποδεικνύει η μεθόδευση του Υπουργείου Παιδείας: η τροπολογία κατατέθηκε τελευταία στιγμή, εν κρυπτώ...»

Και συνεχίζει: «Οι εμπνευστές ...Θα το καταλάβουν στον πρώτο σεισμό, στην πρώτη πλημμύρα, στην πρώτη παραβίαση πληροφοριακών συστημάτων, στο πρώτο βιομηχανικό ή εργατικό ατύχημα, στο πρώτο πρόβλημα ασφάλειας τροφίμων. Οι επιλογές στα θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων δεν είναι απλά θέματα αγοράς, δεν είναι ουδέτερες διοικητικές διαδικασίες, είναι θέματα υγείας, ασφάλειας και προστασίας της ανθρώπινης ζωής».
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.