Zero Hedge, 5-6-21
Via The Strategic Culture Foundation
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν πετάει στην Ευρώπη την επόμενη εβδομάδα για μια σειρά σημαντικών συνόδων κορυφής σε αυτό που χαρακτηριζόταν ως μια ευτυχισμένη αναβίωση της διατλαντικής συμμαχίας. Τέσσερα χρόνια πικρού και διχαστικού χάους υπό τον Τραμπ υποτίθεται ότι θα θεραπευθούν από τον νέο πρόεδρο διακηρύσσοντα τη σημασία μιας ισχυρής αμερικανό-ευρωπαϊκής εταιρικής σχέσης και «κοινών αξιών».

Δυστυχώς για τον Μπάιντεν, το σκάνδαλο με την κατασκοπεία των ΗΠΑ στις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μοιάζει να ρίχνει σκιά στην «ευτυχισμένη οικογενειακή επανένωση». Επιπλέον, αυτός ο Αμερικανός πρόεδρος είναι πλήρως εμπλεκόμενος στην παράνομη κατασκοπική επιχείρηση.

Η χρονική στιγμή αναστατώνει επίσης την προσπάθεια του Μπάιντεν να προβάλει την εικόνα της Αμερικής ως υπερασπιστή της «τάξης που βασίζεται σε κανόνες» και των «κοινών δυτικών αξιών» όταν συναντήσει τον Ρώσο ηγέτη Βλαντιμίρ Πούτιν στη Γενεύη για την πρώτη τους πρόσωπο με πρόσωπο προεδρική σύνοδο κορυφής.

Αρκετά ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης δημοσίευσαν ρεπορτάζ την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι υπηρεσίες πληροφοριών της Δανίας κατασκόπευαν Ευρωπαίους γείτονες για λογαριασμό της Αμερικανικής Υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας (NSA). Η παράνομη παρακολούθηση λέγεται ότι χρονολογείται από το 2013, όταν ο Μπαράκ Ομπάμα ήταν στον Λευκό Οίκο και ο Τζο Μπάιντεν ήταν αντιπρόεδρος του. Ο πληροφοριοδότης Έντουαρντ Σνόουντεν, ο οποίος στο παρελθόν εργαζόταν ως συνεργάτης της NSA και ο οποίος είναι τώρα εξόριστος στη Ρωσία για να αποφύγει διώξεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, ισχυρίζεται ότι ο Μπάιντεν εμπλέκετο στενά στις επιχειρήσεις παρακολούθησης.

Υπήρξε σιγή αιφνιδιασμού μεταξύ των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων την περασμένη εβδομάδα όταν αναδύθηκαν οι αποκαλύψεις. Ωστόσο, αυτή την εβδομάδα αρκετοί ηγέτες, συμπεριλαμβανομένης της Καγκελαρίου της Γερμανίας Άνγκελας Μέρκελ και του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, έχουν γίνει πιο ομιλητικοί, καταγγέλλοντες τις πληροφορίες για αμερικανική κατασκοπεία ως «εξωφρενικές» και «απαράδεκτες».

Όταν ο Μπάιντεν παρευρεθεί στη σύνοδο κορυφής των G7 στην Αγγλία στις 11-13 Ιουνίου και στη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες στις 14 Ιουνίου, στην πρώτη προσωπική συνάντησή του με συμμάχους από τότε που έγινε πρόεδρος, θα πιεστεί από αμήχανες ερωτήσεις σχετικά με την αναφερόμενη υποκλοπή ιδιωτικών επικοινωνιών από τις ΗΠΑ.

Όπως παρατήρησε ψυχρά ο Δανός αμυντικός αναλυτής Peter Viggo Jakobsen: «Αυτό είναι ένα ντροπιαστικό θέμα για τους Αμερικανούς. Ο Τζο Μπάιντεν πρέπει να προσπαθήσει να βρει μια γκριμάτσα χρήσιμη για να το σπρώξει κάτω από το χαλί.»

Αλλά και οι Ευρωπαίοι φέρουν μέρος της ντροπής. Γιατί η αμηχανία τους πηγάζει από το γεγονός ότι προβάλλουν στα μάτια των πολιτών τους ως αξιολύπητοι υποτελείς υπό αμερικανική κυριαρχία.

Πράγματι, οι τελευταίες αναφορές για παράνομη κατασκοπεία συμμάχων δεν είναι κάτι νέο. Ο Σνόουντεν αποκάλυψε ήδη από το 2013 ότι η κυβέρνηση Ομπάμα μαγνητοφωνούσε τις ιδιωτικές τηλεφωνικές συνομιλίες της Μέρκελ. Ο Σνόουντεν αποκάλυψε επίσης ότι η βρετανική υπηρεσία πληροφοριών, GCHQ, ενεργεί ως αυτιά και μάτια της Ουάσιγκτον πάνω από την Ευρώπη εδώ και πολλά χρόνια.

Και όπως σχολίασε ο αρθρογράφος μας Ron Ridenour στο Ίδρυμα Στρατηγικού Πολιτισμού αυτή την εβδομάδα, οι Δανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνωμοτούν με την αμερικανική NSA εδώ και δεκαετίες για να κατασκοπεύουμε Δανούς πολίτες και ευρωπαϊκές κυβερνήσεις. Σε ένα άρθρο που δημοσιεύσαμε τον Ιανουάριο του 2021 – πέντε μήνες πριν από την τελευταία έκρηξη οργής των μέσων ενημέρωσης – ο Ridenour εξήγησε πώς η Δανία «υπηρετεί τους πολέμους των ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες», μεταξύ άλλων διευκολύνοντας την παράνομη παρακολούθηση σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Δείτε επίσης την ερευνητική έκθεσή του που δημοσιεύθηκε τον Δεκέμβριο του 2020, στην οποία σχολίασε: «Ο στρατός της Δανίας επιτρέπει στην Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας των Ηνωμένων Πολιτειών (NSA) να κατασκοπεύει το υπουργείο Οικονομικών της χώρας, το υπουργείο Εξωτερικών, την ιδιωτική εταιρεία όπλων Terma, ολόκληρο τον δανικό πληθυσμό και τους στενότερους γείτονες της Δανίας: Σουηδία, Νορβηγία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία.

« Οι πληροφορίες που απέκτησε η NSA, με τη βοήθεια της Υπηρεσίας Αμυντικών Πληροφοριών της Δανίας (FE) υπό τη διοίκηση του Υπουργείου Άμυνας, χρησιμοποιήθηκαν για να πείσουν την κυβέρνηση να αγοράσει το Κοινό Μαχητικό F-35 της Lockheed Martin, ικανό να μεταφέρει πυρηνικά όπλα, αν και η Δανία απαγορεύει την ύπαρξη πυρηνικών όπλων στο έδαφός της.»

Έτσι, το τελευταίο σκάνδαλο είναι στην πραγματικότητα μια παλιά – αν και ελάχιστα δημοσιευμένη – ιστορία κακοήθους συμπεριφοράς των Αμερικανών προς τους Ευρωπαίους συμμάχους τους, και συχνά με ευρωπαϊκή συνέργεια εναντίον των πολιτών και των γειτόνων τους. Σε αυτό το πλαίσιο, οι Ευρωπαίοι ηγέτες δύσκολα θα εκπλαγούν από τις υποτιθέμενες τελευταίες αποκαλύψεις. Υπάρχει βάσιμος λόγος να πιστεύουμε ότι όλες οι ευρωπαϊκές υπηρεσίες πληροφοριών βρίσκονται στο κρεβάτι μαζί με τον Αμερικανό ομόλογό τους.

Αυτό που οι Ευρωπαίοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν στις προσεχείς συνόδους κορυφής με τον Μπάιντεν είναι να στήσουν μια δημόσια επίδειξη αγανάκτησης και διαμαρτυρίας.

Όχι τόσο για να προκαλέσουν πραγματικά τον Αμερικανό ηγέτη, αλλά για να προσπαθήσουν να εμφανιστούν ως κάτι λιγότερο από απλοί υπηρέτες στα μάτια των ίδιων των πολιτών τους.

Με άλλα λόγια, η κατασκοπεία των ΗΠΑ και η ευρωπαϊκή συμπαιγνία θα συνεχιστούν στο μέλλον. Δεν θα σταματήσει η παρείσδυση σύντομα. Επειδή οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και τα πολιτικά τους κατεστημένα δεν είναι ανεξάρτητα από την αμερικανική εξουσία. Αυτό αντικατοπτρίζεται στον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση συναινεί ταπεινωτικά σε μια απερίσκεπτη και εγκληματική πολιτική εχθρότητας των ΗΠΑ προς τη Ρωσία, την Κίνα, το Ιράν και άλλα έθνη.

Το πολιτικό όφελος από τις αναφορές μαζικής κατασκοπείας και ευρωπαϊκής συμπαιγνίας των ΗΠΑ είναι η ενδυναμωτική προοπτική που δίνει στους Ευρωπαίους πολίτες και σε άλλους σε όλο τον κόσμο.

Σχεδόν με κωμικό συγχρονισμό, ο Μπάιντεν πρόκειται να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν στις 16 Ιουνίου στη Γενεύη, λίγες μόνο ημέρες μετά την αμήχανη συνάντησή του με ευρωπαίους υποτελείς, συγγνώμη, «συμμάχους» του.

Ο Λευκός Οίκος και αρκετοί Αμερικανοί καθώς και αντιρώσοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, κόμπαζαν θριαμβευτικά ότι ο Μπάιντεν θα καταγγείλει τον Πούτιν με ισχυρισμούς κακόβουλης συμπεριφοράς του Κρεμλίνου. Οι ισχυρισμοί αυτοί περιλαμβάνουν ρωσικές υπηρεσίες πληροφοριών και χάκερ που παρεμβαίνουν στις δυτικές δημοκρατίες. Τι απίθανη ειρωνεία! Και για τους ανθρώπους που θέλουν να βλέπουν την αλήθεια, πόσο ισχυρή αυτό-κατηγορία της αμερικανικής και ευρωπαϊκής πραγματικής κακοήθους συμπεριφοράς, σε αντίθεση με όσα αβάσιμα καταμαρτυρούνται σε βάρος της Μόσχας.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.