Zero Hedge Friday, 04-6-21
Μετάφραση:Μ.Στυλιανού

Μετά από μια σειρά κυβερνο-επιθέσεων για τις οποίες οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών κατηγόρησαν τους Ρώσους, το κρατικό επενδυτικό ταμείο της Ρωσίας (επίσημα το Εθνικό Ταμείο Ευημερίας) αποφάσισε να απορρίψει όλα τα δολάρια και τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια υπέρ εκείνων που μετρώνται σε ευρώ, γιουάν - ή απλά σε πολύτιμα μέταλλα όπως ο χρυσός, τον οποίο η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ευνοεί όλο και περισσότερο για τα δικά της αποθέματα.
Ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ

Ο υπουργός Οικονομικών Αντόν Σιλουάνοφ έκανε την ανακοίνωση την Πέμπτη το πρωί στο ετήσιο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

"Μπορούμε να κάνουμε αυτή την αλλαγή αρκετά γρήγορα, μέσα σε ένα μήνα", δήλωσε ο Σιλουάνοφ σε δημοσιογράφους την Πέμπτη.

Εξήγησε ότι το Κρεμλίνο κινείται για να μειώσει την έκθεση σε περιουσιακά στοιχεία των ΗΠΑ καθώς ο Πρόεδρος Μπάιντεν απειλεί με περισσότερες οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας μετά τις τελευταίες επιθέσεις χάκερ για απόσπαση λύτρων. Η μεταφορά θα επηρεάσει 119 δισεκατομμύρια δολάρια σε ρευστά στοιχεία ενεργητικού, ανέφερε το Bloomberg, αλλά οι πωλήσεις θα εκτελεστούν σε μεγάλο βαθμό μέσω της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας και των τεράστιων αποθεμάτων της, περιορίζοντας τον αντίκτυπο στην αγορά και μειώνοντας την ορατότητα για το τι ακριβώς θα αγοράσει το κρατικό επενδυτικό ταμείο.

"Η κεντρική τράπεζα μπορεί να κάνει αυτές τις αλλαγές στο Ταμείο Ευημερίας χωρίς να καταφύγει σε λειτουργίες της αγοράς", δήλωσε η Σοφία Ντόνετς, οικονομολόγος στην Αναγεννησιακή Πρωτεύουσα στη Μόσχα. "Αυτό κατά κάποιο τρόπο είναι τεχνικό."

Ο Jordan Rochester, υπεύθυνος στρατηγικής συναλλάγματος στη Nomura International PLC, δήλωσε: «Πρόκειται για μεταφορά ευρώ από την κεντρική τράπεζα στο ταμείο πλούτου, στη συνέχεια θα δούμε την κεντρική τράπεζα, τον κάτοχο των USDs και εναπόκειται σε αυτούς να το διαχειριστούν. Δεν υπάρχει αρχικός αντίκτυπος στην αγορά."

Τα νέα δεν αποτελούν πλήρη έκπληξη: Η Τράπεζα της Ρωσίας, η κεντρική τράπεζα της χώρας, έχει μειώσει σταθερά τις συμμετοχές της σε δολάρια τα τελευταία χρόνια εν μέσω αυξανόμενων πιέσεων με τις κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη. Αυτή η τάση συνεχίστηκε κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τραμπ.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, αναφέραμε ότι το ρωσικό κοινοβούλιο είχε μόλις εξουσιοδοτήσει το κρατικό ταμείο πλούτου να αγοράσει χρυσό μέσω της κεντρικής τράπεζας. Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα αναφέρει τις συμμετοχές της με καθυστέρηση έξι μηνών, καθιστώντας αδύνατο τον προσδιορισμό των σημερινών αποθεμάτων της.

Οι μετοχές χρυσού της Ρωσίας επισκίασαν τα αποθέματα δολαρίων το προηγούμενο έτος παρά τη διακοπή των αγορών χρυσού. Αυτό οφειλόταν εν μέρει στην αύξηση της αξίας των χρυσών διαθεσίμων της με την άνοδο των τιμών του χρυσού και εν μέρει στις συνεχιζόμενες προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας να απαλλαγεί από περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια.



Το επενδυτικό ταμείο κατέχει επί του παρόντος το 35% των ρευστών περιουσιακών στοιχείων του σε δολάρια, αξίας περίπου 41,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων, με το ίδιο ποσό σε ευρώ και το υπόλοιπο να κατανέμεται σε γουάν, χρυσό, γιεν και λίρες. Μετά από αυτή την τελευταία αλλαγή, τα περιουσιακά στοιχεία του ταμείου θα αντιπροδσωπεύουν 40% σε ευρώ, 30% σε γουάν, 20% σε χρυσό και 5% σε γιεν και λίρες, δήλωσε ο Σιλουάνοφ.
Πηγή: Μπλούμπεργκ

Το ταμείο πλούτου διατηρεί οικονομίες από τα έσοδα πετρελαίου της Ρωσίας πάνω από μια τιμή αποκοπής και χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην αντιστάθμιση των ελλείψεων όταν η αγορά πέσει κάτω από αυτό το επίπεδο. Μαζί με τα ανελεύθερα περιουσιακά στοιχεία, η συνολική αξία του είναι 185,9 δισεκατομμύρια δολάρια.

Πριν από μερικά χρόνια, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν προειδοποίησε ότι η Ουάσιγκτον επιτάχυνε ακούσια την απο-δολοπλοποίηση με τις επιθετικές οικονομικές κυρώσεις της, οι οποίες ανάγκαζαν τους γεωπολιτικούς αντιπάλους της να μειώσουν την εξάρτησή τους από το greenback. Μόλις τον περασμένο μήνα, η Ρωσία έφτασε σε ένα νέο ορόσημο, σύμφωνα με το οποίο λιγότερο από το 50% των εξαγωγών της πληρωνόταν σε δολάρια.

Η αποδολαροποίηση είναι αναπόφευκτη καθώς οι ΗΠΑ προσπαθούν να επιβληθούν για να αποτρέψουν την επιτάχυνση της παρακμής. Επιταχύνοντας έτσι τις προσπάθειες της Ρωσίας, της Κίνας και άλλων να απομάκρυναν τον εαυτό τους από το δολάριο. https://t.co/TeEO4K974A

— Ραδιόφωνο Ερυθρού Αστέρα (@Red_Star_Radio) 3 Ιουνίου 2021

Φαίνεται ότι μετά από χρόνια σταθερής μείωσης της εξάρτησής της από το δολάριο, η Ρωσία πρόκειται να εντείνει αυτές τις προσπάθειες με τρόπο που η Ουάσιγκτον θα αναγκαστεί να λάβει υπόψη της.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.