Του Γιώργου Νικολαΐδη

Επίκαιρο και πάλι το θέμα- αν όχι ζήτημα ή πρόβλημα διαρκείας- των Ρομά του Δ. Θερμαϊκού. Αποφάσεις, επί αποφάσεων κάποιων προηγηθεισών αποφάσεων !. Κοινοποιημένη απόφαση του Εφετείου για την αποχώρησή τους μετά από πολλές προσπάθειες του νυν Δημάρχου, «καπάκι» και η απόφαση αναβολής εκ μέρους του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Και στο μέσον οι παροικούντες δημότες που όσο και να μην θέλουν να κάνουν διακρίσεις, επί χρόνια χωρίς να εισακούονται, ανέχονται το ντουμάνι των καπνών από τα μπουρλότα των ελαστικών και καλωδίων των παρεπιδημούντων Ρομα. Παραμένοντας παθητικοί θεατές στις πλείστες παρεμβάσεις αστυνομίας και πυροσβεστικής στον καταυλισμό των Ρομα, ακόμη και για διάφορους ποινικούς λόγους. Και ο μεν πολυγραφότατος (ναι…ναι…χωρίς ορθογραφικά τελευταίως λάθη!) πρώην δήμαρχος Μαυρομάτης ισχυρίζεται -αν όχι επιχαίρει -μεταξύ άλλων, πως οι «Οι Ρομα παραμένουν ακόμη στα τσαίρια», ο δε νυν Τσαμασλής μπορεί να αισθάνεται πλήρως δικαιωμένος για την μετεγκατάστασή τους. Με μια διαφορά όμως: Ο κ. Μαυρομάτης παραλείπει να μας πει αν και πότε έκανε ο ίδιος κάτι για το ίδιο θέμα στην τετραετή θητεία του! Όπως και μυστήριο παραμένει αν βρέθηκε τόπος για την μετεγκατάσταση ως προϋπόθεση για την νόμιμη αποχώρηση τους.


Ακριβώς πριν ένδεκα χρόνια, επί θητείας κ. Αλεξανδρή, υπήρξε και πάλι κινητικότητα για όσους θυμούνται, με κύριο θέμα την δυνατότητα να πάνε στο σχολείο τα τσιγγανόπουλα. Προϋπόθεση όμως ήταν όλα πρώτα να εμβολιαστούν. Πράγματι με πρωτοβουλία της Κοινωνικής Παιδιατρικής Ομάδος Β. Ελλάδος, συλλέχθηκε και ο απαραίτητος αριθμός εμβολίων και από μεριάς του Δήμου διατέθηκε επίσης λεωφορείο για την μετάβαση στα σχολεία και επιστροφή των παιδιών στον καταυλισμό. Μια καλή ΝΕΑ αρχή (δια)φάνηκε να γίνεται και να δρομολογείται, κάτι που το βλέπει κανείς στα χαρούμενα πρόσωπα των παιδιών που ήθελαν να γίνουν επιτέλους μαθητές. Όμως φευ ! Το εγχείρημα δεν κράτησε πάνω από ενάμιση μήνα και το όμορφο μπαλόνι της ελπίδας ξεφούσκωσε άδοξα όπως μας διαβεβαίωσε ο κ. Αλεξανδρής. Και για να μην γελιόμαστε και κακολογούμε μόνο το κράτος, ο τρόπος ζωής των Ρομα δεν αλλάζει. Και μάλλον δεν θα αλλάξει ποτέ όσο δεν θέλει να σπάσει αυγά παίρνοντας στιβαρά στα χέρια της η Πολιτεία το ζήτημα των Ρομα, όσο και αν αυτό πανταχόθεν «καίει».

Γιατί αξίζει να δείτε λοιπόν το βίντεο από εκείνον τον εμβολιασμό των παιδιών πριν δέκα χρόνια; Ίσως για να θυμηθείτε μια παιδική σας λαχτάρα για κάτι που θέλατε πολύ. Αλλά η χαρά σας κράτησε για λίγο… Και δεν μάθατε ποτέ το «γιατί»…!






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.