H ώσμωση των τριών αδελφικών λαών, των Ρώσων, των Ουκρανών και των Λευκορώσων είναι αδιάληπτη και χάνεται στο βάθος των χρόνων. Η κίνηση της 24ης Φεβρουαρίου από την ρώσικη πλευρά να εισβάλει στην Ουκρανία, με εξέπληξε δυσάρεστα γιατί ήταν εκ πρώτης όψεως ασύμμετρη. Ήταν όμως και αδικαιολόγητη; Δεδομένο είναι ότι ο Ζελένσκι εκλέχθηκε στην Προεδρία με συντριπτικά ποσοστά, επειδή υποσχέθηκε στον ουκρανικό λαό ειρήνη. Αντίθετα, όμηρος των ακροδεξιών εξτρεμιστών που από το 2014 εξοπλίζονται και εκπαιδεύονται από τη «δημοκρατική» Δύση, ενέτεινε τις εχθροπραξίες στις ρωσόφρονες ανατολικές επαρχίες. Στις περισσότερες από 5.000 καταγγελίες και προσφυγές των αυτονομιστών στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τον σφαγιασμό αμάχων από τις νεοναζιστικές μονάδες της ουκρανικής πολιτοφυλακής, το Στρασβούργο και οι «φιλάνθρωποι» (συν)εταίροι του ευρω-ίερατίου κώφευαν για περισσότερα από επτά χρόνια. 
Δεν πιστεύω ότι λόγος της εισβολής ήταν ο πόνος της ρωσικής ελίτ για το ξεκλήρισμα των κατοίκων του Ντανιέτσκ και του Λουγκάνσκ. 

Είναι, όμως, κατανοητός λόγος η πρόθεση του ουκρανικού καθεστώτος να αναψηλαφήσει το Μνημόνιο της Βουδαπέστης, του 1994, οπότε η Ουκρανία είχε συμφωνήσει να καταστρέψει το πυρηνικό της οπλοστάσιο. Δυστυχώς, έχοντας και την τεχνογνωσία και τους πόρους, το ουκρανικό καθεστώς θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου. 

Παράλληλα, οι πρόσφατες αποκαλύψεις για ύπαρξη εργαστηρίων ανάπτυξης βιολογικών όπλων στην ουκρανική επικράτεια, με την αγαστή υποστήριξη των ΗΠΑ, δίνει άλλη μια εφιαλτική διάσταση της ουκρανορωσικής διένεξης. 

Ό,τι έγινε είναι άθλιο, αλλά δεν ξεγίνεται. Ωστόσο, η συμπεριφορά των ηγεσιών του Δυτικού κόσμου, συνεχίζει να είναι απαράδεκτη και εγκληματική. Αντί να επιβάλλουν στον Ουκρανό πρόεδρο, που αναμφίβολα είναι υποχείριο τους, να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, του στέλνουν όπλα και περισσότερα όπλα, για να σκοτωθούν άνθρωποι και περισσότεροι άνθρωποι στο πεδίο. 

Ταυτόχρονα σέρνουν την ανθρωπότητα στο χείλος του τρίτου παγκόσμιου πολέμου. Σε ανύποπτο χρόνο ο Ρώσος Πρόεδρος είχε δηλώσει: «γιατί να θέλουμε να υπάρχει ο κόσμος, αν δεν θα υπάρχει η Ρωσία μέσα σ’ αυτόν τον κόσμο;», και δεν είναι ένας άνθρωπος που μπορούμε να αψηφούμε τα λόγια του. 
Το έχει αποδείξει επανειλημμένα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.