Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής, πάνω από τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία. Παρά το γεγονός ότι είναι ευπρόσδεκτοι σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, αυτοί οι πρόσφυγες κινδυνεύουν να πέσουν θύματα διακινητών ανθρώπων.

«Για τα αρπακτικά και τους εμπόρους ανθρώπων, ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν είναι τραγωδία. Είναι μια ευκαιρία – και οι γυναίκες και τα παιδιά είναι οι στόχοι», προειδοποίησε ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες.

Παρά τις αναφορές του ΟΗΕ για τη διακίνηση Ουκρανών προσφύγων, η ΕΕ «είχε πολύ λίγες επισήμως αναφερθείσες έρευνες ή περιπτώσεις εμπορίας», είπε στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα δικαιώματα των γυναικών και την ισότητα των φύλων την Τρίτη (29 Μαρτίου), η Ίλβα Γιόχανσον, επίτροπος εσωτερικών υποθέσεων της ΕΕ.

«Μίλησα με τον ΔΟΜ [τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης] την περασμένη Κυριακή, βλέπουν πολλά αυτοκίνητα με εγκληματίες που οδηγούν [στα σύνορα] για να παραλάβουν ευάλωτα άτομα, γυναίκες και παιδιά, ειδικά για σεξουαλικούς σκοπούς, αλλά θα μπορούσε επίσης να είναι για άλλους σκοπούς», είπε.

Τα στοιχεία της Υπηρεσίας Προσφύγων του ΟΗΕ δείχνουν ότι περίπου το 90% των προσφύγων από την Ουκρανία είναι γυναίκες και παιδιά. Σύμφωνα με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του Γραφείου των Ηνωμένων Εθνών για τον Έλεγχο των Ναρκωτικών και την Πρόληψη του Εγκλήματος (UNODC) Γκάντα ​​Γουάλι, «διατρέχουν κίνδυνο εμπορίας και εκμετάλλευσης ».

«Όσο περισσότερο διαρκεί μια σύγκρουση, τόσο πιο ευάλωτοι μπορούν να γίνουν καθώς αγωνίζονται να ξεκινήσουν μια νέα ζωή. Πρέπει να λάβουμε επείγουσα και αποφασιστική δράση για να προστατέψουμε τους ανθρώπους και να αποτρέψουμε από το να πέσουν θύματα διακινητών», είπε.

Η εμπορία Ουκρανών θυμάτων είναι ήδη καλά εδραιωμένη και εγκληματικά δίκτυα λειτουργούν μεταξύ της Ουκρανίας και χωρών της Ευρώπης και της Κεντρικής Ασίας. Η Γιόχανσον είπε ότι πριν από τον πόλεμο, οι Ουκρανοί ήταν από τα πιο κοινά θύματα εμπορίας στην ΕΕ.

Τα ευρήματα της Παγκόσμιας Βάσης Δεδομένων του UNODC δείχνουν ότι το 2018, Ουκρανοίδιακινήθηκαν σε 29 χώρες. Πάνω από τους μισούς εντοπίστηκαν στη Ρωσική Ομοσπονδία και το ένα τέταρτο στην Πολωνία, η οποία έχει δεχθεί τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων από την έναρξη του πολέμου.

Το UNODC αναφέρει ότι η προσωρινή προστασία, η οποία ενεργοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, είναι μία από τις ενέργειες που διασφαλίζουν την πρόσβαση σε βασικές υπηρεσίες.

«Έγιναν γρήγορες ενέργειες από πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να επιτρέψουν στους πρόσφυγες να διασχίζουν με ασφάλεια τα σύνορα και να λάβουν ανθρωπιστικές βίζες που προσφέρουν προσωρινή προστασία και έχουν μειώσει σημαντικά την ανάγκη για όσους διαφεύγουν να καταφεύγουν σε λαθρέμπορους μεταναστών», δήλωσε ο Ηλίας Χατζής, από το UNODC.

Αλλά πρόσθεσε ότι «ο κίνδυνος της εμπορίας ανθρώπων δεν θα εξαφανιστεί βραχυπρόθεσμα. Βλέπουμε τεράστιους αριθμούς προσφύγων. Εάν δεν υποστηριχθούν σωστά, ο κίνδυνος εκμετάλλευσης θα αυξηθεί».

Ως εκ τούτου, το UNODC επιθυμεί να ενισχυθούν οι προσπάθειες κατά της εμπορίας ανθρώπων, συμπεριλαμβανομένης της έγκαιρης ανίχνευσης και πρόληψης σχετικών εγκληματικών δραστηριοτήτων και του εντοπισμού και της προστασίας των θυμάτων.

Ένα δίκτυο εθνικών συντονιστών κατά της εμπορίας ανθρώπων σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ ενεργοποιήθηκε κατά τις πρώτες εβδομάδες του πολέμου, είπε η Γιόχανσον.

«Η εθνική αστυνομία κάνει ελέγχους στα αυτοκίνητα και κάνει ελέγχους στα σπίτια όπου μένουν άνθρωποι σε ιδιωτικές κατοικίες», είπε η Επίτροπος, αλλά πρόσθεσε ότι «αυτός είναι πραγματικά ένας τομέας όπου πρέπει να γίνουν περισσότερα».

Έλλειψη μητρώου και ασυνόδευτα ανήλικα

Μεγάλη ανησυχία είναι τα μητρώα και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Από την Τρίτη, περίπου οι μισοί πρόσφυγες ήταν παιδιά. «1,8 εκατομμύρια παιδιά έχουν έρθει στην ΕΕ. Και τα περισσότερα από αυτά είναι εγγεγραμμένα σε εθνικά μητρώα, αλλά δεν έχουμε ένα πανευρωπαϊκό μητρώο», είπε η Γιόχανσον.

Από αυτά τα παιδιά, τα 2.300 καταγράφηκαν ως ασυνόδευτα ανήλικα «αλλά η UNICEF εκτιμά ότι έχουμε λάβει 6.000 ασυνόδευτους ανηλίκους, επομένως υπάρχει κίνδυνος μη εγγραφής σε μητρώο», τόνισε η Επίτροπος.

Πρόσθεσε ότι «η καταχώριση σε μητρώο είναι το κλειδί για την αποφυγή εξαφάνισης παιδιών αλλά και για να βοηθήσει στην επανένωση των οικογενειών που μπορεί να είχαν χωριστεί κατά τη διάρκεια του ταξιδιού».

Η Γιόχανσον ανακοίνωσε ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια πλατφόρμα εγγραφής σε ένα πανευρωπαϊκό μητρώο «το συντομότερο δυνατό».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.