Σταθερά πάνω από τα 100 δολάρια το βαρέλι βρίσκονται οι τιμές του πετρελαίου μετά την απόφαση της Ρωσίας να «παγώσει» τις ροές φυσικού αερίου προς Βουλγαρία και Πολωνία, δύο χώρες που έχουν αρνηθεί να πληρώσουν σε ρούβλια.

Την ίδια στιγμή οι τιμές του φυσικού αερίου έκαναν άλμα πάνω από 20%. Τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου αναφοράς αυξήθηκαν 24% στα 127,50 ευρώ ανά μεγαβατώρα, το υψηλότερο επίπεδο από την 1η Απριλίου.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν έχει απαιτήσει από χώρες, τις οποίες χαρακτηρίζει «μη φιλικές», να συμφωνήσουν στην εφαρμογή ενός σχεδίου βάσει του οποίου θα πρέπει να ανοίξουν λογαριασμούς στην Gazprombank για τις πληρωμές του ρωσικού φυσικού αερίου, με την τελευταία να αναλαμβάνει τη μετατροπή του συναλλάγματος σε ρούβλια.

Δέκα ευρωπαϊκές εταιρείες έχουν ήδη ανοίξει τους λογαριασμούς στη Gazprombank, όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg. Επίσης τέσσερις Ευρωπαίοι αγοραστές φυσικού αερίου έχουν ήδη πληρώσει τη Ρωσία σε ρούβλια, όπως έχει ζητηθεί από τη Μόσχα, σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο. Να σημειωθεί ότι η Ρωσία προμηθεύει φυσικό αέριο μέσω αγωγών σε 23 ευρωπαϊκές χώρες.

Η Ευρώπη από τη μια πλευρά που εμβαθύνει την συμμετοχή της στην σύγκρουση με κυρώσεις κατά της Μόσχας και την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού στην Ουκρανία και από την άλλη η ηγεσία της Ρωσίας που απαντά με αντίποινα δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα τα τραγικά αποτελέσματα του οποίου πληρώνουν αδρά οι λαοί του πλανήτη.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.