ΖERO HEDGE, ΜΑΡ 29, 2022 -
Authored by Rick Sterling via AntiWar.com,
Μετάφραση: Μ.Στυλιανού

Σύμφωνα με μια έκθεση της Rand Corporation του 2019 με τίτλο «Υπερέκταση και εξάντληση της Ρωσίας"» ο στόχος των ΗΠΑ είναι να υπονομεύσουν τη Ρωσία όπως έκαναν και με την Σοβιετική Ένωση στον ψυχρό πόλεμο. Αντί να «προσπαθήσουμε να παραμείνουμε μπροστά»ή να προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε τις ΗΠΑ στο εσωτερικό ή στις διεθνείς σχέσεις, η έμφαση δίνεται στις προσπάθειες και τις ενέργειες για να υπονομεύσουμε την καθορισμένη αντίπαλο Ρωσία.

Η Ραντ είναι μια οιονεί αμερικανική κυβερνητική δεξαμενή σκέψης που λαμβάνει τα τρία τέταρτα της χρηματοδότησής της από τον αμερικανικό στρατό.

Η έκθεση απαριθμεί τα αντιρωσικά μέτρα που χωρίζονται στους ακόλουθους τομείς: οικονομικά, γεωπολιτικά, ιδεολογικά/ενημερωτικά και στρατιωτικά. Αξιολογούνται ανάλογα με τους αντιληπτούς κινδύνους, τα οφέλη και την «πιθανότητα επιτυχίας».

Η έκθεση σημειώνει ότι η Ρωσία έχει "βαθιά ριζωμένη" ανησυχία για τις δυτικές παρεμβάσεις και τις πιθανή στρατιωτική επίθεση. Αυτές οι ανησυχίες θεωρούνται ευάλωτη θέση προς εκμετάλλευση. Δεν υπάρχει καμία αναφορά στην αιτία των ρωσικών ανησυχιών: έχουν υποστεί πολλές εισβολές και είχαν 27 εκατομμύρια θανάτους στον Β ' παγκόσμιο πόλεμο.

Σημασία της Ουκρανίας

Η Ουκρανία είναι σημαντική για τη Ρωσία. Οι δύο χώρες μοιράζονται πολύ κοινή κληρονομιά και μακρά κοινά σύνορα. Ένας από τους σημαντικότερους ηγέτες της Σοβιετικής Ένωσης, ο Νικίτα Χρουστσόφ, ήταν Ουκρανός. Κατά τη διάρκεια του Β Π.Π, η Ουκρανία ήταν μία από τις οδούς εισβολής του Χίτλερ και υπήρχε ένας μικρός αλλά ενεργός αριθμός Ουκρανών συνεργατών με τη ναζιστική Γερμανία. Η απόσταση από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας, Κίεβο, στη Μόσχα είναι μικρότερη από 500 μίλια.

Για τους ίδιους λόγους γεωγραφίας και ιστορίας, η Ουκρανία αποτελεί σημαντική συνιστώσα μιας προσπάθειας ΗΠΑ/ΝΑΤΟ να υπονομεύσουν τη Ρωσία. Η νυν υφυπουργός Πολιτικών Υποθέσεων, Βικτόρια Νούλαντ, δήλωσε ότι πάνω από 20 χρόνια οι ΗΠΑ επένδυσαν 5 δισεκατομμύρια δολάρια στο έργο για να μετατρέψουν την Ουκρανία. Το αποκορύφωμα ήταν ένα βίαιο πραξικόπημα τον Φεβρουάριο του 2014. Από το 2015, οι ΗΠΑ εκπαιδεύουν υπερεθνικιστικές και νεοναζιστικές πολιτοφυλακές. Αυτό έχει τεκμηριωθεί σε άρθρα όπως "Η Αμερικανική Βουλή παραδέχεται τον ναζιστικό ρόλο στην Ουκρανία" (Robert Parry, 2015), "Οι ΗΠΑ οπλίζουν και βοηθούν τους νεοναζί στην Ουκρανία, ενώ η Βουλή συζητά την απαγόρευση". (Max Blumenthal, 2018), «Οι Νεοναζί και η ακροδεξιά βρίσκονται σε πορεία στην Ουκρανία» (Lev Golinken το 2019) και «Η CIA μπορεί να αναπαράγει ναζιστικό τρόμο στην Ουκρανία» (Branko Marcetic Jan. 2022).

Η Ραντ πρότεινε προκλήσεις

Πριν από το 2018, οι ΗΠΑ παρείχαν μόνο «αμυντικά» στρατιωτικά όπλα στην Ουκρανία. Η έκθεση Rand αξιολογεί ότι η παροχή θανατηφόρας (επιθετικής) στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία θα έχει υψηλό κίνδυνο αλλά και υψηλό όφελος. Κατά συνέπεια, τα θανατηφόρα όπλα των ΗΠΑ εκτινάχθηκαν από σχεδόν μηδέν σε 250 εκατομμύρια δολάρια το 2019, σε 303 εκατομμύρια δολάρια το 2020, σε 350 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Η συνολική στρατιωτική βοήθεια είναι πολύ υψηλότερη. Πριν από μερικές εβδομάδες, το "The Hill" ανέφερε, «Οι ΗΠΑ έχουν συνεισφέρει περισσότερα από 1 δισεκατομμύριο δολάρια για να βοηθήσουν το στρατό της Ουκρανίας τον τελευταίο χρόνο»

Η έκθεση Rand απαριθμεί πολλές τεχνικές και "μέτρα" για να προκαλέσει και να απειλήσει τη Ρωσία. Μερικά από τα βήματα περιλαμβάνουν:
Επανατοποθέτηση βομβαρδιστικών εντός εύκολου εύρους βολής βασικών ρωσικών στρατηγικών στόχων
Ανάπτυξη πρόσθετων τακτικών πυρηνικών όπλων σε τοποθεσίες στην Ευρώπη και την Ασία
Αύξηση της στάσης και της παρουσίας της ναυτικής δύναμης των ΗΠΑ και των συμμάχων στις περιοχές λειτουργίας της Ρωσίας (Μαύρη Θάλασσα)
Διεξαγωγή πολεμικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ στα σύνορα της Ρωσίας
Απόσυρση από τη συνθήκη για τις ενδιάμεσες πυρηνικές δυνάμεις (INF)

Αυτές και πολλές άλλες προκλήσεις που πρότεινε η Rand έχουν, στην πραγματικότητα, εφαρμοστεί. Για παράδειγμα, το ΝΑΤΟ διεξήγαγε μαζικές πολεμικές ασκήσεις με τίτλο "Defender 2021" ακριβώς πάνω από τα σύνορα της Ρωσίας. Το ΝΑΤΟ έχει αρχίσει να «περιπολεί» τη Μαύρη Θάλασσα και να επιδίδεται σε προκλητικές εισβολές στα ύδατα της Κριμαίας. Οι ΗΠΑ αποσύρθηκαν από τη Συνθήκη INF.

Από το 2008, όταν το ΝΑΤΟ "καλωσόρισε" τις ενταξιακές φιλοδοξίες της Ουκρανίας και της Γεωργίας, η Ρωσία έχει δηλώσει ότι αυτό θα περάσει μια κόκκινη γραμμή και θα απειλήσει την ασφάλειά της. Τα τελευταία χρόνια το ΝΑΤΟ παρέχει συμβούλους, εκπαίδευση και συνεχώς αυξανόμενες ποσότητες στρατιωτικού υλικού. Αν και η Ουκρανία δεν είναι επίσημο μέλος του ΝΑΤΟ, αντιμετωπίζεται όλο και περισσότερο ως μέλος του ΝΑΤΟ. Η πλήρης έκθεση της Ραντ αναφέρει ότι «Αν και η απαίτηση του ΝΑΤΟ για ομοφωνία καθιστά απίθανο η Ουκρανία να μπορέσει να γίνει μέλος στο εγγύς μέλλον, η πίεση της Ουάσινγκτον για το ενδεχόμενο αυτό θα μπορούσε να ενισχύσει την ουκρανική αποφασιστικότητα, οδηγώντας παράλληλα τη Ρωσία να εντείνει τις προσπάθειές της για να αποτρέψει μια τέτοια εξέλιξη.»

Η εναλλακτική λύση, η οποία θα μπορούσε να αποτρέψει ή τουλάχιστον να προλάβει την τρέχουσα ρωσική επέμβαση στην Ουκρανία, θα ήταν να κηρυχθεί η Ουκρανία μη επιλέξιμη για το ΝΑΤΟ. Αλλά αυτό θα ήταν αντίθετο με την πρόθεση των ΗΠΑ να τονίσουν σκόπιμα, να πιέζουν, να προκαλούν και να απειλούν τη Ρωσία.

Ουκρανία ως πελάτης των ΗΠΑ

Τον Νοέμβριο του 2021, οι ΗΠΑ και η Ουκρανία υπέγραψαν χάρτη στρατηγικής εταιρικής σχέσης. Αυτή η συμφωνία επιβεβαίωσε τις ουκρανικές φιλοδοξίες για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την απόρριψη της απόφασης του λαού της Κριμαίας να επανενωθεί με τη Ρωσία μετά το πραξικόπημα του Κιέβου το 2014. Η συμφωνία σηματοδότησε εδραίωση της οικονομικής, πολιτικής και στρατιωτικής επιρροής της Ουάσινγκτον.

Δεκέμβριος 2021 Κόκκινες γραμμές της Ρωσίας ακολουθούμενες από στρατιωτική δράση

Τον Δεκέμβριο του 2021, η Ρωσία πρότεινε μια συνθήκη με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ. Η κεντρική ρωσική πρόταση ήταν μια γραπτή συμφωνία ότι η Ουκρανία δεν θα ενταχθεί στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ.

Όταν η προτεινόμενη συνθήκη απορρίφθηκε από την Ουάσιγκτον, φαίνεται ότι ο κύβος είχε ριφθεί Στις 21 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν εκφώνησε ομιλία στην οποία εξέθεσε λεπτομερώς τα παράπονά τους. Στις 24 Φεβρουαρίου, ο Πούτιν εκφώνησε άλλη μια ομιλία ανακοινώνοντας την αιτιολόγηση και τους στόχους της στρατιωτικής επέμβασης για την «αποστρατιωτικοποίηση» και την «αποναζιστοποποίηση» της Ουκρανίας.

Όπως δήλωσε αργότερα ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Λαβρώφ, "Δεν πρόκειται για την Ουκρανία. Αυτό είναι το τελικό αποτέλεσμα μιας πολιτικής που ασκεί η Δύση από τις αρχές της δεκαετίας του 1990.»

Πάλι στο Αφγανιστάν;

Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, η έκθεση Rand αξιολογεί το κόστος και τα οφέλη διαφόρων ενεργειών των ΗΠΑ. Θεωρείται «όφελος» εάν η αυξημένη αμερικανική βοήθεια προς την Ουκρανία έχει ως αποτέλεσμα την απώλεια ρωσικού αίματος και πόρων. Εικάζοντας το ενδεχόμενο ρωσικής παρουσίας στρατευμάτων στην Ουκρανία, η έκθεση αναφέρει ότι θα μπορούσε να γίνει «αρκετά αμφιλεγόμενη στο εσωτερικό, όπως έγινε όταν οι Σοβιετικοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν» (σ. 99 της πλήρους έκθεσης)

Αυτή η ιστορική αναφορά είναι σημαντική. Από το 1979, οι ΗΠΑ και η Σαουδική Αραβία χρηματοδότησαν και εκπαίδευσαν αιρετικούς ξένους μαχητές για να εισβάλουν και να αποσταθεροποιήσουν την αφγανική κυβέρνηση. Οι στόχοι ήταν να ανατραπεί η σοσιαλιστική κυβέρνηση και να δελεαστεί η Σοβιετική Ένωση να υποστηρίξει την αποσταθεροποιημένη κυβέρνηση. Πέτυχε αυτούς τους μακιαβελικούς στόχους εις βάρος εκατομμυρίων Αφγανών πολιτών των οποίων η χώρα δεν ήταν ποτέ η ίδια.

Φαίνεται ότι οι Ουκρανοί πολίτες χειραγωγούνται ομοίως για να εξυπηρετήσουν τους στόχους των ΗΠΑ.

Μια «δυσμενής ειρηνευτική διευθέτηση»

Η έκθεση Ρand αναφέρει, «Η αύξηση της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας σίγουρα θα αυξήσει το ρωσικό κόστος, αλλά κάτι τέτοιο θα μπορούσε επίσης να αυξήσει την απώλεια ουκρανικών ζωών και εδαφών ή να οδηγήσει σε μια μειονεκτική ειρηνευτική διευθέτηση».

Αλλά για ποιον θα ήταν «μειονεκτική» μια ειρηνευτική διευθέτηση; Ουκρανικές ζωές και εδάφη χάνονται επί του παρόντος. Πάνω από δεκατέσσερις χιλιάδες ζωές Ουκρανών έχουν χαθεί στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς από το πραξικόπημα του 2014.

Μια ειρηνευτική διευθέτηση που θα εγγυάται βασικά δικαιώματα για όλους τους Ουκρανούς και κρατική ουδετερότητα στην αντιπαλότητα των μεγάλων δυνάμεων, θα ήταν επωφελής για τους περισσότερους Ουκρανούς. Μόνο το κατεστημένο εξωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένου του βιομηχανικού συγκροτήματος αμερικανικών στρατιωτικών μέσων ενημέρωσης και των Ουκρανών υπερεθνικιστών, θα ήταν «σε μειονεκτική θέση»

Δεδομένου ότι η Ουκρανία είναι ένα πολυεθνικό κράτος, θα ήταν καλύτερο να αποδεχθούμε αυτήν την πραγματικότητα και να βρούμε μια συμβιβαστική εθνική λύση που θα διευκολύνει όλους τους Ουκρανούς. Το να είσαι πελάτης μιας μακρινής ξένης δύναμης δεν είναι προς το εθνικό συμφέρον της Ουκρανίας. Η έκθεση Rand δείχνει πώς η πολιτική των ΗΠΑ επικεντρώνεται σε ενέργειες που βλάπτουν τη Ρωσία και χειραγωγούν τρίτες χώρες (Ουκρανία) προς αυτή την κατεύθυνση.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.