ZERO HEDEGE, JUN 24, 2022 - 03:30 PM
Μετάφραση: Μ. Στυλιανού

Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε την Παρασκευή για πρώτη φορά ότι οι εναπομείνασες δυνάμεις της που υπερασπίζονται τη βασική ανατολική πόλη Σεβεροντονέτσκ διατάχθηκαν να αποσυρθούν, αφού έχασαν τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της πόλης από τις ρωσικές δυνάμεις για εβδομάδες, εν μέσω αμείλικτων βομβαρδισμών και επίμονων καταγγελιών του ουκρανικού στρατού ότι δεν έχουν επαρκή πυρομαχικά και άνδρες.

"Το να παραμείνουμε σε θέσεις που βομβαρδίζονται ανελέητα για μήνες απλά δεν έχει νόημα", δήλωσε ο περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ Σέρχι Χαϊντάι, αφού το Σεβεροντονέτσκ είχε σχεδόν περικυκλωθεί πλήρως τις τελευταίες ημέρες. «Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις θα πρέπει να υποχωρήσουν από το Σεβεροντόνετσκ. Έχουν λάβει εντολή να το πράξουν».

Όπως και σε προηγούμενες περιπτώσεις ήττας στην περιοχή του Ντονμπάς, η κυβέρνηση τονίζει τη νέα ενέργεια ως «στρατηγική υποχώρηση»: «Έχουν λάβει εντολές να υποχωρήσουν σε νέες θέσεις... και από εκεί συνεχίζουν τις επιχειρήσεις τους», δήλωσε ο Χαϊντάι στην ουκρανική τηλεόραση.

Παρέμεινε ασαφές πόσο γρήγορα θα γίνει η απόσυρση και η εκκένωση από την πόλη. Ο Χαϊντάι στις δηλώσεις του το πρωί της Παρασκευής περιέγραψε μια υποδομή της πόλης που καταστράφηκε ολοσχερώς, εκτιμώντας ότι πάνω από το 90% των σπιτιών είχαν βομβαρδιστεί. Είχε προπολεμικό πληθυσμό πάνω από 100.000 και πιστεύεται ότι θα μπορούσαν να υπάρχουν 10.000 ή περισσότεροι άμαχοι ακόμα εκεί. Ο Χαϊντάι τόνισε ότι το Σεβεροντονέτσκ έχει «σχεδόν μετατραπεί σε συντρίμμια».

Η ανακοινωθείσα ουκρανική υποχώρηση σηματοδοτεί ένα σημαντικό σημείο εξόρμησης για τις ρωσικές δυνάμεις στον τετράμηνο πόλεμο, δεδομένου ότι η πτώση του Severodonetsk σημαίνει ότι ο στρατός της Ρωσίας κατέχει πλέον αποτελεσματικά το σύνολο της επαρχίας του Λουχάνσκ.

Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν επίσης αναγνωρίσει ότι το κοντινό Λυσιτσάνσκ προσπερνάται επίσης από τις ρωσικές δυνάμεις. Από την Πέμπτη τα ουκρανικά στρατεύματα άρχισαν να αποσύρονται από τμήματα της πόλης της πρώτης γραμμής για να «αποφύγουν την περικύκλωση» - όπως έγραψε το Reuters - εν μέσω αυτού που φαίνεται ότι μπορεί να είναι πλήρης αποχώρηση από την περιοχή.

Το πολιορκημένο Λυσιτσάνσκ είναι πιθανό να υποστεί παρόμοια μοίρα με τον Σεβεροντονέτσκ, επίσης με περίπου 7.000 έως 8.000 αμάχους να εξακολουθούν να είναι παγιδευμένοι εκεί, σύμφωνα με πληροφορίες, χωρίς να έχουν πού να πάνε. Και με τις δύο πόλεις, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν συστηματικά βασικές γέφυρες στην περιοχή, ενώ εξέδωσαν τελεσίγραφα για να κρατήσουν τους Ουκρανούς μαχητές:

«Έχετε δύο επιλογές», προειδοποίησε ένας διοικητής των φιλορώσων αυτονομιστών που μάχονται για να καταλάβουν την πόλη τους υπερασπιστές της Ουκρανίας. «να παραδοθείτε ή να πεθάνετε».

Ωστόσο, κάθε σημαντική υποχώρηση του ουκρανικού στρατού χαρακτηρίζεται από την ηγεσία του ως απόσυρση σε πιο οχυρωμένες θέσεις και όχι ως ήττα.

Ταυτόχρονα, η μάχη για την πόλη ανέδειξε μια κραυγαλέα διαφορά μεταξύ των ρωσικών δυνατοτήτων πυροβολικού και του ανώτερου εφοδιασμού σε σύγκριση με την έλλειψη των ίδιων από την ουκρανική πλευρά. Ένας βετεράνος του βρετανικού στρατού που βοηθά επί του παρόντος τις ουκρανικές δυνάμεις ως ξένος εκπαιδευτής είπε στο CBS για μια «απόλυτη ανομοιομορφία» του πεδίου της μάχης λόγω του πλεονεκτήματος «συντριπτικού υλικού» του ρωσικού στρατού.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.