Zero Hedge, 3-7-22 

Μετάφραση : Μ. Στυλιανού

Φρέσκες από τη νίκη τους επί του βασικού οχυρού του Σιεβιεροντόνετσκ, οι ρωσικές δυνάμεις διεκδίκησαν τη νίκη επί της αδελφής πόλης λυσιτσάνσκ, η οποία θέτει τη Ρωσία στον απόλυτο έλεγχο της επαρχίας Λουχάνσκ. Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σοϊγκού το επιβεβαίωσε σε δήλωσή του την Κυριακή, ενώ ο Ουκρανός περιφερειακός κυβερνήτης του Λουχάνσκ, Σέρχι Χαϊντάι, δήλωσε ότι η «πόλη φλέγεται»

«Ο Σεργκέι Σοϊγκού ενημέρωσε τον αρχηγό των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, Βλαντιμίρ Πούτιν, για την απελευθέρωση της Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ [LPR]», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας σε ανακοίνωσή του.

Ο στρατός της Ρωσίας και οι αυτονομιστές σύμμαχοί του έχουν πλέον «τον πλήρη έλεγχο του Λυσιτσάνσκ και άλλων κοντινών πόλεων, κυρίως της Μπελογκορόβκα, του Νοβοντρουζέσκ, του Μαλοριαζάντσεβ και της Μπίλα Χόρα», πρόσθεσε η δήλωση.

Όσο για τον προαναφερθέντα περιφερειακό κυβερνήτη Χαϊντάι, έγραψε στο Telegram ότι «οι Ρώσοι ενισχύουν τις θέσεις τους στην περιοχή του Λυσιτσάνσκ».

«Οι Ρώσοι είναι εδραιωμένοι στην περιοχή Lysychansk, η πόλη φλέγεται. Οι κατακτητές πιθανότατα ανέπτυξαν όλες τις δυνάμεις τους στο Lysychansk. Επιτέθηκαν στην πόλη με ανεξήγητα βάναυσες τακτικές", δήλωσε ο Χαϊντάι.

Καθώς το Λουχάνσκ και η αποσχισθείσα φιλορωσική δημοκρατία του είναι μία από τις δύο βασικές περιοχές που σχηματίζουν το Ντονμπάς, αυτό φέρνει τη Μόσχα ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά στην επίτευξη του δεδηλωμένου στόχου της για απελευθέρωση όλων των Ντονμπάς.

Ένας εκπρόσωπος της πολιτοφυλακής του LPR, ο Αντρέι Μαρότσκο, δήλωσε ότι η πόλη «εκκαθαρίζεται από τους Ουκρανούς εθνικιστές» και είπε ότι «έχουν ήδη εγκατασταθεί σημαίες νίκης» κοντά στο Lysychansk, όπως αναφέρεται στο CNN. Ορισμένες αναφορές έχουν πει ότι τοπικοί φιλορώσοι πολίτες έχουν υψώσει μια σοβιετική σημαία σε ένα κεντρικό μνημείο της πόλης.

Σύμφωνα με ενημέρωση για το πεδίο της μάχης που εξέδωσε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι το βράδυ του Σαββάτου:

... οι πόλεις της περιοχής του Λουχάνσκ ήταν «το επίκεντρο» των εχθροπραξιών. Στο νυχτερινό του διάγγελμα το Σάββατο, ο Ζελένσκι αναγνώρισε ότι περισσότερες από 2.600 ουκρανικές πόλεις και κωμοπόλεις βρίσκονταν υπό ρωσικό έλεγχο.

«Ο ρωσικός στρατός συνέχισε να εκτοξεύει πυραύλους εναντίον των πόλεών μας», είπε ο Ζελένσκι, προτρέποντας τους ανθρώπους να «βοηθήσουν τον στρατό, να βοηθήσουν εθελοντές, να βοηθήσουν όλους όσους έμειναν μόνοι τους αυτή τη στιγμή» και να χρησιμοποιήσουν τις επαφές τους για να «διαδώσουν την αλήθεια για τον πόλεμο και για τα εγκλήματα των κατακτητών στη γη μας».

Ένας πολεμικός ανταποκριτής του Al Jazeera παρατήρησε για το έργο του Λυσιτσάνσκ, η κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις, «Αυτό είναι στρατηγικά σημαντικό γιατί εκεί οι Ρώσοι μετέφεραν τη στρατιωτική τους προσοχή αφού απέτυχαν να μετακινηθούν στο Κίεβο τις πρώτες ημέρες του πολέμου, όταν χτυπήθηκαν πίσω από την πρωτεύουσα».

Την περασμένη εβδομάδα, σε εικονικές ομιλίες πριν από τις συνόδους κορυφής της G7 και του ΝΑΤΟ, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χρησιμοποίησε την επικείμενη πτώση αυτών των ανατολικών πόλεων για να τονίσει ότι οι δυνάμεις του χρειάζονται επειγόντως περισσότερα και βαρύτερα όπλα. Πρότεινε μάλιστα ότι ο Πούτιν θα μπορούσε τελικά να επιτεθεί στο ΝΑΤΟ «το επόμενο έτος».

Είπε ότι πριν από την ετήσια σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ του επόμενου έτους, θα μπορούσε να είναι ότι «αρκετά άλλα κράτη, πιθανά μέλη της συμμαχίας, δέχονται πυρά από τη Ρωσία» και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα παρευρεθεί στη συνάντηση αυτοπροσώπως μέχρι τότε.

 




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.