Με αφορμή την επίθεση που ξεκίνησε η εταιρία e food στους freelancers διανομείς, ξανανοίγει το ζήτημα για το καθεστώς εργασίας του freelancer που ο αντεργατικός ν. Χατζηδάκη νομιμοποίησε και επέκτεινε, στο όνομα «της προστασίας της εργασίας, των πολλών και καλών δουλειών, της κοινωνικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη».

Η επίθεση της e food

Η e food με τελεσιγραφικό τρόπο, όπως συνηθίζει άλλωστε να πράττει από την αρχή της εμφάνισής της:

α) αλλάζει/θεσπίζει το ωράριο και την οργάνωση της εργασίας στους freelancers διανομείς, μετατρέποντας τους εξ ολοκλήρου πλέον σε εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας, χωρίς όμως τα εργατικά δικαιώματα που έχουμε οι εργαζόμενοι (Δώρα, άδειες, επιδόματα, προστασία, ΙΚΑ κ.τ.λ.)

β) Επίσης μειώνει την αποζημίωση καυσίμων, μειώνει την πληρωμή για κάθε παραγγελία και αν δεν προλάβεις με τα «slots», αρνείται επι της ουσίας να σου παρέχει εργασία.

γ) Η μετατροπή της συμβάσης σε αορίστου χρόνου, που παρουσιάζεται ως προστασία, είναι επι της ουσίας αορίστου χρόνου σκλαβιά, αφού θα χρειαστεί ο διανομέας να προσφύγει στα αστικά δικαστήρια για να την καταγγείλει.

Ετσι γκρεμίζεται και η τελευταία αυταπάτη ότι το μοντέλο εργασίας του freelancer «συνεργάτη» αποτελεί «εργασιακό παράδεισο». Μετά τις φορολογικές εκκαθαρίσεις και τα «μπιλιετάκια» που ετοιμάζονται από το ΙΚΑ για το καθεστώς με «τίτλους κτίσης», την περαίωση που κάποια στιγμή θα έρθει, το τέλος επιτηδεύματος κτλ., τους νεκρούς και χτυπημένους συναδέλφους που δεν αποζημιώθηκαν ποτέ και από πουθενά. Να σημειώσουμε ότι είχε προηγηθεί η μείωση της πληρωμής/παραγγελία στην εταιρεία WOLT πριν 2-3 μήνες, ενώ η εταιρία BOX έχει στην δούλεψή της freelancers διανομείς που πληρώνονται με την ώρα και με ωράρια χωρίς να είναι ασφαλισμένοι! Ήταν φυσικό και επόμενο οι εταιρίες να εναρμονιστούν , να δημιουργήσουν ένα καρτέλ ασυδοσίας και υπερκμετάλλευσης. Η εμπειρία από συναδέλφους στο εξωτερικό είναι ανάλογη.

Το καθεστώς του freelancer δεν είναι ελεύθερος επαγγελματίας αλλά ελεύθερος σκλάβος!

Πολλά έχουν γραφτεί/ειπωθεί για το συγκεκριμένο καθεστώς εργασίας, αλλά πρέπει να δούμε και να απαντήσουμε σε ένα βασικό ερώτημα, πώς και γιατί έγινε το freelancing. Το συγκεκριμένο καθεστώς δεν έγινε γιατί οι εταιρίες και οι νεοφιλελεύθερες κυβερνήσεις δεν είχαν τι να κάνουν, οπότε δημιουργήσαν έναν «εργασιακό παράδεισο» για να μοιράζονται τα κέρδη τους. Θα ήταν κάποιος πολύ αφελής για να πιστεύει κάτι τέτοιο. Ιδίως στην εποχή μας, που η κρίση σε όλα τα επίπεδα (οικονομική, περιβαλλοντική κτλ.) έχει παροξυνθεί και ένας πυρηνικός πόλεμος κρέμεται πάνω από τα κεφάλια της εργατικής τάξης και ολόκληρης της κοινωνίας, που οι εργαζόμενοι, η νεολαία και τα φτωχά στρώματα, δέχονται μια κολοσσιαία επίθεση, που χάνουν το ένα δικαίωμα μετά το άλλο. Οι «χρυσές εποχές» έχουν τελειώσει μαζί και η μεσαία τάξη που πληρώνει μεγάλο τίμημα, γκρεμίζοντας κάθε αυταπάτη για «ευημερία και πλουτισμό». Επομένως, το καθεστώς του freelancer (συνεργάτη) δημιουργήθηκε από τις εταιρίες και τις κυβερνήσεις/υπαλλήλους τους, σαν απάντηση στην κρίση τους, για να μας υπερεκμεταλλεύονται διατηρώντας ή/και επεκτείνοντας τα κέρδη τους. Γι αυτό μιλάμε για «Ουμπεροποίηση», «Αμαζονοποίηση» της οικονομίας και της εργασίας. Το μοντέλο του «συνεργάτη» αποτελεί μια ακραία ιδεολογική, εργασιακή, ασφαλιστική, μισθολογική κτλ επίθεση στην εργασία:

α) Λένε ότι είσαι «ελεύθερος» να εργάζεσαι όποτε θέλεις, όσο θέλεις, όπως θέλεις…». Η πραγματικότητα είναι ότι πρέπει να εργάζεσαι συνέχεια, πολλές ώρες την ημέρα, πολλές ημέρες την εβδομάδα, χωρίς ρεπό, να τρέχεις σαν δαιμονισμένος στο δρόμο, να παραβιάζεις τον ΚΟΚ, πολύ περισσότερο και με περισσότερη ένταση, από ότι θα εργαζόσουν ως εργαζόμενος, για να βγάλεις εν τέλει τα ίδια και λιγότερα. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτοί είναι ελεύθεροι και απαλλαγμένοι από κάθε εμπόδιο και νομοθεσία, για να σε ξεζουμίζουν όποτε και όπως θέλουν, να σε πληρώνουν ότι θέλουν, να δουλεύεις όποτε οι εταιρίες θέλουν! Αρκεί εσύ να το πιστέψεις! Να πιστέψεις το ψέμα των νεοφιλελεύθερων που «βαφτίζουν το κρέας, ψάρι»!

β) Λένε ότι είσαι «συνεργάτης» και όχι εργαζόμενος. Τελείωσε λοιπόν ο διαχωρισμός «σε εργάτες και πλούσιους που σε εκμεταλλεύονται και τώρα είμαστε όλοι συνεργάτες, όλοι αφεντικά του εαυτού μας». Η πραγματικότητα είναι ότι τελείωσε η πληρωμή των δώρων, των επιδομάτων, των προσαυξήσεων για εργασία κατά την νύχτα/Κυριακή/Αργία, η σύνταξη, η προστασία και οι παροχές σε χρήμα και σε είδος από το ΙΚΑ. Και το βασικότερο τελείωσε ο μισθός και το ωράριο που οριοθετούν και προστατεύουν τον εργαζόμενο, τελείωσαν οι Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τελείωσε ακόμη και το «εμπόδιο» του πενιχρού κατώτατου μισθού.


Δηλαδή με λίγα λόγια, δουλειά με το κομμάτι, με την παραγγελία, όχι με την ώρα ή με την ημέρα για να μην πληρώνεται ο «κενός χρόνος», δουλειά χωρίς εργασιακά, ασφαλιστικά, συνδικαλιστικά, ανθρώπινα δικαιώματα! Υ.Γ. μην στεναχωριέσαι όμως θα πεθάνεις σαν αφεντικό!


Ο νόμος Χατζηδάκη για τις πλατφόρμες, το καθεστώς του freelancer διανομέα και η «Ουμπεροποίηση» της εργασίας μας…

Τελικά μήπως υπάρχουν και τα e food papers! Ο ν. Χατζηδάκη, το άρθρο 69 του νόμου 4808/21 είναι η θέσπιση και νομιμοποίηση του παράνομου και απάνθρωπου καθεστώτος εργασίας του freelancer, δηλαδή δουλειά με το κομμάτι χωρίς εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Εν μια νυχτί ο κ. Χατζηδάκης πέρασε νόμο για τις πλατφόρμες διανομής απαλλάσσοντάς τες από κάθε εργασιακή και ασφαλιστική υποχρέωση, παραβλέποντας την όποια νομοθεσία αλλά και δικαστικές αποφάσεις. Πρόκειται για τρεις πλέον εταιρίες διανομής φαγητού την efood, την Wolt και την BΟΧ που αλωνίζουν παραβαίνοντάς την όποια εργατική νομοθεσία έχει απομένει. Αντίστοιχη είναι και η κατάσταση στον κλάδο του εμπορίου με την Skroutz.Το σκάνδαλο είναι παρόμοιο με αυτό της UBER, η οποία θέλει να έρθει να «επενδύσει» και στην Ελλάδα. Όχι άλλοι «επενδυτές» σκλαβοπάζαρων! Όχι άλλοι «προστάτες» υπουργοί!

Να αναμετρηθούμε με τους εαυτούς μας , να γκρεμίσουμε τις αυταπάτες και πρακτικές ατομικών λύσεων, ατομικών θέλω και ατομικού δικαιωματισμού!

Ως Επιτροπή Αγώνα Διανομέων από την πρώτη στιγμή, πριν από 5 χρόνια, με το που πάτησε το πόδι της η εταιρεία Wolt στην χώρα μας, καταγγείλαμε και προειδοποιήσαμε με ξεκάθαρο λόγο μιλώντας την γλώσσα της αλήθειας, τους συναδέλφους διανομείς για το καθεστώς εργασίας του freelancer, λαμβάνοντας υπόψιν το συλλογικό συμφέρον των συναδέλφων σε μαγαζιά και πλατφόρμες για την ειδικότητα του διανομέα και των υπόλοιπων εργαζομένων στον κλάδο της εστίασης. Αυτό συνεχίζουμε και κάνουμε μέχρι και σήμερα.

Δυστυχώς, παρά τον επιτυχημένο αγώνα που κάναμε οι εργαζόμενοι της e food πριν περίπου ένα χρόνο για να μην γίνουμε freelancer, για να καταργήσουμε στην πράξη τον νόμο Χατζηδάκη, για να έχουμε αορίστου χρόνου Συμβάσεις Εργασίας, ορισμένοι συνάδελφοι είτε εξαναγκάστηκαν και υπέκυψαν, είτε παραπλανήθηκαν και επέλεξαν τον υποτιθέμενο δρόμο του «γρήγορου πλουτισμού» και του «ελευθέρου συνεργάτη», τον δρόμο του freelancer. Αυτά μπορούν να «εξηγηθούν» ως έναν βαθμό, από την κατάσταση που βρίσκεται το Συνδικαλιστικό Κίνημα και την μεγάλη κρίση που περνάει εδώ και χρόνια, από την υποχώρηση της συνείδησης των εργαζομένων, όπως επίσης βαραίνει ακόμα η απογοήτευση σε πολλούς από την διακυβέρνηση και προδοσία του ΣΥΡΙΖΑ. Επίσης μεγάλη ευθύνη σε αυτή την κατάντια έχουν και τα διασπαστικά κομματικά παραμάγαζα του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ που ακούν στο όνομα «επιχειρησιακά Σωματεία Εργαζομένων e food» που νομιμοποίησαν επι της ουσίας το καθεστώς του freelancer στην συνείδηση των διανομέων εγγράφοντας όλους τους freelancer στα σωματεία χωρίς όρους, μόνο και μόνο για τις καρέκλες και με την λογική 5ευράκι – ψηφαλάκι!

Η ενότητα, δεν είναι αυτοσκοπός ούτε μια διακοσμητική λέξη. Είναι ένα από τα εργαλεία, ένα συστατικό που μπορεί να κάνει έναν αγώνα νικηφόρο! Ωστόσο ένας αγώνας πρέπει να έχει ξεκάθαρα και ενοποιητικά αιτήματα και όχι αντιθετικά ή να απορρέουν από συναισθηματισμούς του τύπου οδηγάμε όλοι μηχανάκι ή φοράμε κόκκινα μπουφάν. Πρέπει να σταματήσουμε να στρουθοκαμηλίζουμε, να δούμε την πραγματικότητα κατάματα και να αποφασίσουμε να αγωνιστούμε με γνώμονα το συλλογικό συμφέρων όλων των διανομέων φαγητού, όλων των εργαζομένων στο κλάδο της εστίασης. Δεν μπορούμε να υπερασπιζόμαστε τον εργατοκτόνο νόμο Χατζηδάκη και τα άρθρα για τους διανομείς καθώς αποτελούν τον θάνατο του διανομέα! Όπως δείξαμε και αποδείξαμε σαν εργαζόμενοι της e food με τον αγώνα μας υπάρχει μόνο ένας δρόμος. Οπότε απλά και ξεκάθαρα:

· Άμεση κατάργηση του απάνθρωπου «εργασιακού μοντέλου» του freelancer και του ν. Χατζηδάκη! Να υποχρεωθούν οι εταιρίες να προσλάβουν με εξαρτημένη σχέση εργασίας όλους τους freelancer διανομείς.

· Εφαρμογή από τις πλατφόρμες διανομής της Κλαδικής Σ.Σ.Ε. στην εστίαση που κηρύχθηκε υποχρεωτική!

· Νομοθέτηση για Παύση εργασίας σε ακραίες καιρικές συνθήκες (χιόνια, παγετοί, καύσωνες κτλ).

· Θεσμοθέτηση Αποζημίωσης Καυσίμων με τουλάχιστον 0,03 λίτρα/χιλιόμετρο χ την Μέση Τιμή βενζίνης ανά περιοχή και με πραγματική χιλιομέτρηση η οποία να είναι μηνιαία, αφορολόγητη, ακατάσχετη, να αναγράφεται στην μισθοδοτική κατάσταση και να είναι διεκδικήσιμη μέσω ΣΕΠΕ.


Δεν Θα ζήσουμε σαν δούλοι! ο αγώνας συνεχίζεται…


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.