από το Moon of Alabama / reseau international 

Η ψηφοφορία για την ένταξη στη Ρωσική Ομοσπονδία ξεκίνησε σε τέσσερις περιφέρειες της Ουκρανίας:

«Ρώσοι πληρεξούσιοι από τέσσερις περιοχές – Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ στα ανατολικά, και Χερσώνα και Ζαπορίζια στο νότο – ανακοίνωσαν νωρίτερα αυτή την εβδομάδα την πρόθεσή τους να πραγματοποιήσουν τετραήμερα δημοψηφίσματα από την Παρασκευή. Η Ρωσία ελέγχει σχεδόν και τις δύο από αυτές τις τέσσερις περιοχές, το Λούγκανσκ και το Χερσώνα, αλλά μόνο ένα κλάσμα από τις άλλες δύο, τη Ζαπορίζια και το Ντόνετσκ. …

Ουκρανοί αξιωματούχοι χαρακτήρισαν την ψηφοφορία φαρσικό θέατρο, καθώς οι κάλπες διεξάγονται σε πόλεις που έχουν καταστραφεί από τις ρωσικές δυνάμεις και έχουν εγκαταλειφθεί από τους περισσότερους κατοίκους. …

Ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky ευχαρίστησε τους συμμάχους της Ουκρανίας για την αμέριστη υποστήριξή τους και είπε ότι η «φάρσα» αυτών των «ψευδών δημοψηφισμάτων» δεν θα αλλάξει τον αγώνα της χώρας του να εκδιώξει τη Ρωσία από την Ουκρανία. »

Το ουκρανικό καθεστώς χρησιμοποιεί καθαρή τρομοκρατία για να αποτρέψει τη διεξαγωγή των ψηφοφοριών:

«Ουκρανοί υποστηρικτές, μερικές φορές συνεργαζόμενοι με δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων, ανατίναξαν αποθήκες που περιείχαν ψηφοδέλτια και κτίρια όπου γίνονταν συναντήσεις Ρώσων αξιωματούχων που είχαν εντολή να προετοιμαστούν για την ψηφοφορία. Ουκρανοί αξιωματούχοι παραδέχθηκαν ότι συμμετείχαν σε εκστρατεία δολοφονίας βασικών αξιωματούχων της ρωσικής διοίκησης. περισσότεροι από δώδεκα από αυτούς ήταν θύματα εκρήξεων, πυροβολισμών και δηλητηριάσεων, σύμφωνα με Ουκρανούς και Ρώσους αξιωματούχους. »

Μια τέτοια συμπεριφορά του καθεστώτος Ζελένσκι προς τους ακόμη Ουκρανούς συμπατριώτες του θα ενθαρρύνει τον πληθυσμό των τεσσάρων περιφερειών να ψηφίσει υπέρ της ένταξης στη Ρωσία.

Η «δυτική» προπαγάνδα θα ισχυριστεί ότι η ψηφοφορία είναι παράτυπη και ότι τα αποτελέσματα, που είναι πιθανό να είναι φιλορωσικά, θα είναι ψευδή.

Αλλά αν δούμε τα ιστορικά αποτελέσματα των εκλογών από την ανεξαρτησία της Ουκρανίας το 1991, βλέπουμε μια σαφή γεωγραφική προκατάληψη στην ανατολική και νότια Ουκρανία για τη φιλορωσική πολιτική:



Το παραπάνω γράφημα προέρχεται από έρευνα που δημοσιεύτηκε από το Ευρασιατικό Ερευνητικό Ινστιτούτο του Διεθνούς Πανεπιστημίου Hoca Ahmet Yesevi της Τουρκίας-Καζάκ. Ο συγγραφέας του γράφει :

Όπως μπορούμε να δούμε, υπήρχε πάντα ένα σαφές γεωγραφικό χάσμα στον τρόπο με τον οποίο οι περιφέρειες της Ουκρανίας ψηφίζουν για συγκεκριμένους υποψηφίους . Η διαίρεση Ανατολής και Δύσης ή που ονομάζεται επίσης διαίρεση Νοτιοανατολικής και Βορειοδυτικής ήταν πάντα παρούσα σε όλη την εκλογική ιστορία της ανεξάρτητης Ουκρανίας. Είναι γενικά αποδεκτό ότι το ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας επηρεάζεται περισσότερο από τη Ρωσία πολιτικά, οικονομικά και πολιτιστικά. Ως αποτέλεσμα, οι υποψήφιοι για την προεδρία με μια πιο φιλορωσική ατζέντα απολαμβάνουν γενικά πολύ μεγαλύτερη πολιτική υποστήριξη στις ανατολικές περιοχές από ό,τι σε άλλες περιοχές της Ουκρανίας.. Από την άλλη πλευρά, το δυτικό τμήμα της χώρας είναι παραδοσιακά πιο φιλοευρωπαϊκό και αναφέρεται έντονα στις βασικές ουκρανικές εθνοτικές παραδόσεις και αξίες. Κατά συνέπεια, οι υποψήφιοι για την προεδρία με ένα φιλοευρωπαϊκό πολιτικό πρόγραμμα και μια παραδοσιακή έκκληση προς τους Ουκρανούς απολάμβαναν γενικά ισχυρή υποστήριξη στις δυτικές περιοχές της χώρας. Είναι ενδιαφέρον ότι οι προτιμήσεις του εκλογικού σώματος δεν συνδέονταν με τη γεωγραφική καταγωγή ή το υπόβαθρο των προεδρικών υποψηφίων και οποιοσδήποτε υποψήφιος θα μπορούσε εύκολα να γίνει δημοφιλής τόσο στην Ανατολή όσο και στη Δύση. Επιπλέον, ο ίδιος υποψήφιος θα μπορούσε να είναι τόσο φιλοανατολικός όσο και φιλοδυτικός σε διαφορετικές εποχές, όπως έκανε ο Λεονίντ Κούτσμα το 1994 και το 1999.

Αυτή η διαίρεση είναι σύμφωνη με τις εθνοτικές και γλωσσικές διαφορές μεταξύ αυτών των περιοχών της Ουκρανίας.



Το 2014, μετά το βίαιο φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο, ένας από τους πρώτους νόμους που εφαρμόστηκε από τη νέα κυβέρνηση αφαίρεσε τη ρωσική γλώσσα από την επίσημη χρήση. Αντί να ξεπεράσει τις διαφορές μεταξύ των ανθρώπων της, σφράγισε μόνο τον διχασμό που επικρατούσε στην Ουκρανία.

Η προεκλογική δέσμευση του τρέχοντος προέδρου της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky να κάνει ειρήνη με την αντάρτικη ρωσική περιοχή του Ντονμπάς, προσχωρώντας στις Συμφωνίες του Μινσκ 2 , ανταμείφθηκε με ένα μεγάλο μέρος των νοτιοανατολικών ψήφων υπέρ της προεδρίας του. Ωστόσο, αφού απειλήθηκε με θάνατο από φασίστες, ο Ζελένσκι έκανε μια στροφή 180 μοιρών και έκτοτε παρουσιάστηκε ως Ουκρανός εθνικιστής. Ως αποτέλεσμα, έχασε κάθε υποστήριξη στη νοτιοανατολική Ουκρανία.

Οι νοτιοανατολικές περιοχές της σημερινής Ουκρανίας ήταν για αιώνες μέρος της Κεντρικής Ρωσικής Αυτοκρατορίας. Έγιναν μέρος της Ουκρανικής Σοβιετικής Δημοκρατίας μόνο κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Λένιν το 1922 και, στην περίπτωση της Κριμαίας, το 1954 υπό την ηγεσία του Νικήτα Χρουστσόφ, ο οποίος είχε μεγαλώσει ο ίδιος στην περιοχή του Ντονμπάς.



Μια πιθανή υψηλή συμμετοχή και η πλειοψηφία υπέρ της ένταξης στη Ρωσική Ομοσπονδία θα διορθώσει μόνο την ιστορική παρέκκλιση που δημιουργήθηκε από αυτές τις παράλογες μεταγραφές.

πηγή: Moon of Alabama

μετάφραση Wayan, διόρθωση από τον Hervé, για το Le Saker Francophone


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.