Μετά από επίσκεψη του Προέδρου του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρη Πολίτη στον χώρο του ερειπωμένου και λεηλατημένου κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας, στον δήμο Θερμαϊκού και συνάντηση με τον Δήμαρχο Θερμαϊκού Γιώργου Τσαμασλή, ξεκαθαρίστηκαν οι προθέσεις και προτεραιότητες του Υπερταμείου για το μέλλον του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στην ευρύτερη περιοχή του Θερμαϊκού.

Όπως δηλώθηκε ο διαγωνισμός εκποίησης του χώρου θα γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου.
Θα προηγηθεί η ανάρτηση διαβούλευσης για τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων.

Τότε το φιλέτο για τους επενδυτικούς καρχαρίες πλέον θα βρίσκεται στο τραπέζι.

Πρόκειται για την δεύτερη απόπειρα ξεπουλήματος αυτού του πανέμορφου χώρου του κάμπινγκ. Πριν μια δεκαετία, όταν είχαν για πρώτη φορά να το "περάσουν" στα χέρια γνωστού επιχειρηματία που φέρεται να έκανε εξευτελιστική πρόταση αγοράς για πέντε εκατομμύρια, το εγχείρημα συνάντησε τη σθεναρή αντίσταση των κατοίκων της περιοχής.
Τότε είχε αναπτυχθεί μια λαϊκή αντίδραση από την Πρωτοβουλία Πολιτών Θερμαϊκού, της Συμπολιτείας Θερμαϊκών αλλά και όλων σχεδόν των κινημάτων πολιτών της περιοχής που απέτρεψε το ξεπούλημα. Μάλιστα είχε τεθεί το θέμα σε συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που με ομόφωνη απόφασή του ( αρ. 190/2014), χαρακτήριζε ως "οικολογικό και αναπτυξιακό έγκλημα" τη σχεδιαζόμενη τσιμεντοποίηση του κάμπινγκ και ζητούσε να περιέλθει ο χώρος στην κυριότητα του Δήμου για την αξιοποίησή του προς όφελος των δημοτών και συγκεκριμένα για την ανάπτυξη εκπαιδευτικών, αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων που τόσο τις έχει ανάγκη η περιοχή.

Να θυμίσουμε την μεγάλη συγκέντρωση - συναυλία που είχε πραγματοποιηθεί στον χώρο του κάμπινγκ, τον Ιούλιο του 2014, με τη συμμετοχή γνωστών καλλιτεχνών όπως η Φωτεινή Βελετσιώτου, η Λιζέτα Καλημέρη κ.α.

Στην σημερινή δεύτερη προσπάθεια που γίνεται και που έχει την στήριξη της διοίκησης του Δήμου Θερμαϊκού φέρεται ο δήμαρχος Γιώργος Τσαμασλής ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού όπως τόνισε σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ θα τσιμεντοποιηθεί μόλις η μισή έκταση, στην οποία προβλέπεται να κτιστεί πολυτελές ξενοδοχείο και κατοικίες.
Σύμφωνα με το σχέδιο από τα 126 περίπου στρέμματα, στην κατοχή του δήμου θα περιέλθουν τα 40 που προβλέπεται να ανεγερθούν κτίρια για σχολική στέγη.

Για την ιστορία να αναδημοσιεύσουμε την εκφρασμένη θέση του Γιώργου Τσαμασλή στην συνεδρίαση της Μητροπολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης τον Ιούλιο του '14, με την ιδιότητα του Αντιπεριφερειάρχη, που σαφώς ήταν αντίθετος με τα σχέδια εκποίησης του ΤΑΙΠΕΔ. Τί άλλαξε από τότε κ. Τσαμασλή; Πώς αλήθεια εξηγείται αυτή σας την μεταστροφή;
Ο Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης κ. Γιώργος Τσαμασλής επισήμανε ότι σε διοικητικό επίπεδο υπάρχει θετική εισήγηση της υπηρεσίας, όμως σε πολιτικό επίπεδο, από τον προηγούμενο Ιανουάριο υπάρχει αντίδραση στα σχέδια του ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση των δύο κάμπινγκ του νομού (Αγία Τριάδα, Ασπροβάλτα) και του Σέδες. «Με έγγραφο προτείναμε να γίνει αξιοποίηση, αλλά από τους οικείους δήμους (Θερμαϊκού, Θέρμης, Βόλβης), αφού προηγηθεί παραχώρηση των εκτάσεων. Δε θέλουμε να τις αξιοποιήσει το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά οι τοπικές κοινωνίες, με βέλτιστο για τις περιοχές τρόπο. Δε συμφωνήσαμε ποτέ σε ιδιωτικοποίηση. Το ΤΑΙΠΕΔ δημοπράτησε ήδη την αξιοποίηση του χώρου κι εμείς καλούμαστε να εγκρίνουμε τους περιβαλλοντικούς όρους. Είμαστε αντίθετοι. Οι υπηρεσίες μας δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά και εισηγούνται θετικά, εμείς όμως εισηγούμαστε να μην ψηφίσουμε τους περιβαλλοντικούς όρους, διότι τότε θα είμαστε ανακόλουθοι στην επιστολή μας περί παραχώρησης των κάμπινγκ στους ΟΤΑ. Είναι πολιτική η απόφασή μας. Είναι αδύνατο να υποστηρίξουμε με οποιονδήποτε τρόπο το σχέδιο αξιοποίησης του ΤΑΙΠΕΔ», δήλωσε ο κ. Τσαμασλής.

Σε έντονη ανησυχία βρίσκονται ενεργοί πολίτες που ξεκίνησαν μια διαδικασία συλλογής υπογραφών αλλά και άλλων δράσεων με στόχο να αποτρέψουν την εκποίηση και τσιμεντοποίηση του πανέμορφου, έστω και έως τώρα σκόπιμα παραμελημένου αυτού πνεύμονα.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.