Ένα αιολικό πάρκο αποσυναρμολογείται στη δυτική Γερμανία για να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση ενός ανοιχτού λιγνιτωρυχείου σε μια «παράδοξη» κατάσταση που υπογραμμίζει την τρέχουσα προτεραιότητα της ενεργειακής ασφάλειας έναντι της καθαρής ενέργειας στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης.

Η αποσυναρμολόγηση τουλάχιστον μιας ανεμογεννήτριας στο αιολικό πάρκο κοντά στο γερμανικό ανθρακωρυχείο Garzweiler, που λειτουργεί από τον ενεργειακό κολοσσό RWE, έχει ήδη ξεκινήσει. Η RWE λέει ότι ο λιγνίτης, ή καφές άνθρακας, εξορύσσεται από τα κοιτάσματα άνθρακα Garzweiler για περισσότερα από 100 χρόνια.

Η RWE είπε επίσης στα τέλη Σεπτεμβρίου ότι τρεις από τις λιγνιτικές της μονάδες άνθρακα που ήταν προηγουμένως σε ετοιμότητα θα επέστρεφαν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα τον Οκτώβριο.


«Οι τρεις λιγνιτικές μονάδες έχουν ισχύ 300 μεγαβάτ (MW). Με την ανάπτυξή τους, συμβάλλουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του εφοδιασμού στη Γερμανία κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης και στην εξοικονόμηση φυσικού αερίου στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας», δήλωσε η RWE τον περασμένο μήνα.

Τώρα η εταιρεία επεκτείνει το λιγνιτωρυχείο στο Garzweiler, αφού ένα δικαστήριο στο Münster στο δυτικό γερμανικό κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αποφάσισε υπέρ του ενεργειακού ομίλου σε μια διαμάχη γης τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους για την επέκταση του λιγνιτωρυχείου.

Σχολιάζοντας την αποσυναρμολόγηση ανεμογεννητριών για να ανοίξει ο δρόμος για την επέκταση ενός ανθρακωρυχείου, ο Guido Steffen, εκπρόσωπος της RWE, είπε στον Guardian : «Συνειδητοποιούμε ότι αυτό φαίνεται παράδοξο».

«Αλλά έτσι έχουν τα πράγματα», πρόσθεσε ο Steffen.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, το υπουργείο Οικονομικών και Ενεργειακών Υποθέσεων του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας Βεστφαλίας προέτρεψε την RWE να εγκαταλείψει το σχέδιο διάλυσης του αιολικού πάρκου.

«Στην τρέχουσα κατάσταση, όλες οι δυνατότητες για τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα πρέπει να εξαντληθούν όσο το δυνατόν περισσότερο και οι υπάρχοντες στρόβιλοι θα πρέπει να λειτουργούν για όσο το δυνατόν περισσότερο», δήλωσε στον Guardian εκπρόσωπος του υπουργείου της πολιτείας.

Του Michael Kern για το Oilprice.com

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.