Moon of Alabama 3/10/22

Όταν δύο έμπειροι οικονομικοί και χρηματοοικονομικοί αναλυτές, που και οι δύο προέβλεψαν σωστά την κρίση παραγώγων του 2008, προειδοποιούν και πάλι για ένα επικείμενο κραχ, κάποιος πρέπει  να τους ακούσει με προσοχή.

Σήμερα ο Yves Smith του Γυμνού Καπιταλισμού γράφει για την πλέον Αναπόφευκτη Οικονομική Κρίση :

Επί μήνες ήμουν βέβαιος ότι η Ευρώπη θα υποστεί οικονομική κρίση και ύφεση, δηλαδή μια καταστροφή της πραγματικής οικονομίας που θα συνοδευόταν από κατάρρευση των αγορών. Μπορεί να μην είναι τόσο σοβαρή και διαρκής όσο το 1929, αλλά το εύρος της θα σήμαινε ότι το 1987 δεν θα υπήρχε γρήγορη ανάκαμψη ούτε μια κρίση παραγώγων του 2008 με επίκεντρο την καρδιά του τραπεζικού συστήματος. Παρόλο που αυτό έμοιαζε με οικονομική εμπειρία κοντά στο θάνατο, οι ίδιοι παράγοντες που το έκαναν πιο οξύ από πολλές απόψεις, διευκόλυναν επίσης την επίσημη εξουσία να εντοπίσει και να στηρίξει τους βασικούς θεσμούς που δέχθηκαν χτυπήματα κάτω από τη γραμμή του νερού.
Η σύντομη εκδοχή των όσων ακολουθούν είναι ότι τα πράγματα φαίνονται ακόμη χειρότερα τώρα, και μάλιστα σε πολλαπλά μέτωπα.
...
Παρακάτω θα συζητήσουμε την ταχέως επιταχυνόμενη κρίση της πραγματικής οικονομίας, η οποία επιδεινώνεται από τη σύσφιξη των κεντρικών τραπεζών ως σχεδόν τη μόνη γραμμή άμυνας κατά του πληθωρισμού που είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου το αποτέλεσμα ενός σοκ προσφοράς πολλαπλών μετώπων. 1 Περιττό να πούμε ότι η αύξηση των επιτοκίων της Fed (την οποία ο Μπερνάνκι αναγνώρισε ως απαραίτητη το 2014 για να τιθασεύσει τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων που φουσκώνουν, αλλά στη συνέχεια έχασε το θάρρος του) δεν κάνει τίποτα για να πάρει περισσότερα τσιπ από την Κίνα ή να θεραπεύσει με μαγικό τρόπο τους υπαλλήλους που πάσχουν από Covid, ώστε να μπορέσουν να εμφανιστούν στη δουλειά τους. Αλλά θα πλήξει όλα τα είδη των κερδοσκόπων και των χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων που έχουν κάνει λάθος στις θέσεις τους για τα επιτόκια.

Και φαινόταν επίσης προφανές ότι οι ΗΠΑ θα παρασυρθούν στη δίνη, ίσως όχι τόσο πολύ, αλλά η μετάδοση, οι εξαρτήσεις στην αλυσίδα εφοδιασμού και η σημασία της Ευρώπης ως πελάτη θα εξασφάλιζαν ότι και οι ΗΠΑ θα υποφέρουν.

Η δεύτερη προειδοποίηση προέρχεται από τον «Δρ. Doom' Nouriel Roubini:

  • Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κρίση χρέους σχηματίζεται και η οικονομία οδεύει προς μια σκληρή προσγείωση, λέει ο Nouriel Roubini.
  • Ο Ρουμπίνι προέβλεψε βαθιά ύφεση και πτώση 40% στο χρηματιστήριο μέχρι το τέλος του έτους.
  • Έχει προειδοποιήσει ότι ένα ευρύ φάσμα κραδασμών θα έχει τρομερές επιπτώσεις στις παγκόσμιες οικονομίες.

Υπάρχουν ενδείξεις ότι μια κρίση χρέους έχει ήδη αρχίσει να διαμορφώνεται και μια σκληρή προσγείωση της οικονομίας πριν από το τέλος του έτους είναι πλέον το βασικό σενάριο, σύμφωνα με τον κορυφαίο οικονομολόγο Nouriel Roubini.

Ο Ρουμπίνι, ο οποίος έχει κερδίσει το παρατσούκλι "Dr. Doom" για τις απαισιόδοξες απόψεις του για τις αγορές και την οικονομία, έχει προειδοποιήσει για ένα διαφαινόμενο χρέος και πληθωριστική κρίση εδώ και περίπου ένα χρόνο. Προηγουμένως, προέβλεψε ότι θα οδηγούσε σε μια ύφεση τύπου Φρανκενστάιν μέχρι το τέλος του 2022, αναμειγνύοντας τις χειρότερες πτυχές του στασιμοπληθωρισμού της δεκαετίας του 1970 και της οικονομικής κρίσης του 2008.

Και τα σημάδια αυτής της οικονομικής κατάρρευσης αναδεικνύονται επιτέλους, είπε ο Ρουμπίνι, ο οποίος αναφέρθηκε σε μια σκληρή προσγείωση ως βασικό σενάριο σε ένα άρθρο για το Project Syndicate τη Δευτέρα .

"Τα σημάδια πίεσης στις αγορές χρέους αυξάνονται... η κρίση είναι εδώ", είπε ο Ρουμπίνι, αναφερόμενος στις πρόσφατες κινήσεις των κεντρικών τραπεζών για τον περιορισμό της αστάθειας της αγοράς.

Ο τίτλος του Project Syndicate του Roubini είναι το μήνυμα: Η στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους είναι εδώ .

Το επιχείρημά του που τόνισα είναι σχεδόν παρόμοιο με αυτό που κάνει ο Yves:

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ – Εδώ και ένα χρόνο , υποστηρίζω ότι η αύξηση του πληθωρισμού θα ήταν επίμονη, ότι οι αιτίες της περιλαμβάνουν όχι μόνο κακές πολιτικές αλλά και αρνητικούς κλυδωνισμούς προσφοράς και ότι η προσπάθεια των κεντρικών τραπεζών να τον καταπολεμήσουν θα προκαλούσε σκληρή οικονομική προσγείωση . Όταν έρθει η ύφεση , προειδοποίησα, θα είναι σοβαρή και παρατεταμένη, με εκτεταμένη οικονομική δυσπραγία και κρίσεις χρέους . Παρά τις γεροδεξιές κουβέντες τους, οι κεντρικοί τραπεζίτες, παγιδευμένοι σε μια παγίδα χρέους, μπορεί να εξαφανιστούν και να συμβιβαστούν με πληθωρισμό πάνω από τον στόχο. Οποιοδήποτε χαρτοφυλάκιοτων επικίνδυνων μετοχών και των λιγότερο επικίνδυνων ομολόγων σταθερού εισοδήματος θα χάσουν χρήματα από τα ομόλογα, λόγω του υψηλότερου πληθωρισμού και των προσδοκιών για τον πληθωρισμό.
...
Όλοι πλέον αναγνωρίζουν ότι αυτά τα επίμονα αρνητικά σοκ προσφοράς έχουν συμβάλει στον πληθωρισμό και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Τράπεζα της Αγγλίας και η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αναγνωρίζουν ότι μια ήπια προσγείωση θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί. Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ μιλά τώρα για μια « ήπια προσγείωση » με τουλάχιστον « λίγο πόνο ». Εν τω μεταξύ, ένα σκληρό σενάριο γίνεται η συναίνεση μεταξύ των αναλυτών της αγοράς, των οικονομολόγων και των επενδυτών.
Είναι πολύ πιο δύσκολο να επιτευχθεί μια ήπια προσγείωση υπό συνθήκες στασιμοπληθωριστικών αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς από ό,τι όταν η οικονομία υπερθερμαίνεται λόγω υπερβολικής ζήτησης.

Οι κεντρικές τράπεζες έχουν διαγνώσει εσφαλμένα την αιτία των σημερινών υψηλών ρυθμών πληθωρισμού. Προκλήθηκαν όχι μόνο από τα υπερβολικά κίνητρα που παρείχαν οι κυβερνήσεις και οι κεντρικές τράπεζες, αλλά σε μεγάλο μέρος από την έλλειψη προμηθειών που είναι συνέπεια της πανδημίας και των «δυτικών» κυρώσεων μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία. Με την αύξηση των επιτοκίων οι κεντρικές τράπεζες πολέμησαν ενάντια στον λάθος εχθρό. Έκαναν τα πράγματα χειρότερα:

Είμαστε ήδη σε ύφεση; Όχι ακόμα, αλλά οι ΗΠΑ ανέφεραν αρνητική ανάπτυξη το πρώτο εξάμηνο του έτους και οι περισσότεροι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας στις προηγμένες οικονομίες που κοιτάζουν προς το μέλλον δείχνουν απότομη επιβράδυνση που θα επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο με τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής. Μια σκληρή προσγείωση μέχρι το τέλος του έτους θα πρέπει να θεωρείται ως το βασικό σενάριο.

Ενώ πολλοί άλλοι αναλυτές συμφωνούν τώρα, φαίνεται να πιστεύουν ότι η επερχόμενη ύφεση θα είναι σύντομη και ρηχή, ενώ έχω προειδοποιήσει ενάντια σε μια τέτοια σχετική αισιοδοξία, τονίζοντας τον κίνδυνο μιας σοβαρής και παρατεταμένης στασιμοπληθωριστικής κρίσης χρέους . Και τώρα, η τελευταία δυσχέρεια στις χρηματοπιστωτικές αγορές – συμπεριλαμβανομένων των αγορών ομολόγων και πιστώσεων – ενίσχυσε την άποψή μου ότι οι προσπάθειες των κεντρικών τραπεζών να επαναφέρουν τον πληθωρισμό στους στόχους θα προκαλέσουν τόσο οικονομικό όσο και χρηματοπιστωτικό κραχ.
...
Επιπλέον, υπάρχουν πρώιμες ενδείξεις ότι η Μεγάλη Μετριασμός έδωσε τη θέση της στον Μεγάλο Στασιμοπληθωρισμό, ο οποίος θα χαρακτηριστεί από αστάθεια και μια συρροή αρνητικών κλυδωνισμών προσφοράς αργής κίνησης. Εκτός από τις διαταραχές που αναφέρθηκαν παραπάνω, αυτές οι κρίσεις θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν τη γήρανση της κοινωνίαςσε πολλές βασικές οικονομίες (πρόβλημα που επιδεινώθηκε από τους περιορισμούς της μετανάστευσης)· Σινο-αμερικανική αποσύνδεση ; μια « γεωπολιτική ύφεση » και κατάρρευση της πολυμέρειας. νέες παραλλαγές του COVID-19 και νέα κρούσματα, όπως η ευλογιά των πιθήκων . τις ολοένα και πιο καταστροφικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής· Κυβερνοπόλεμος; και δημοσιονομικές πολιτικές για την ενίσχυση των μισθών και της εργατικής δύναμης. 
...
Οι αμερικανικές και οι παγκόσμιες μετοχές δεν έχουν ακόμη αποτιμηθεί πλήρως ακόμη και σε μια ήπια και σύντομη προσγείωση. Οι μετοχές θα υποχωρήσουν κατά περίπου 30% σε μια ήπια ύφεση και κατά 40% ή περισσότερο στη σοβαρή στασιμοπληθωριστική κρίση χρέους που έχω προβλέψει για την παγκόσμια οικονομία. Τα σημάδια πίεσης στις αγορές χρέους εντείνονται: τα περιθώρια κρατικών περιθωρίων και τα επιτόκια των μακροπρόθεσμων ομολόγων αυξάνονται και τα περιθώρια υψηλής απόδοσης αυξάνονται απότομα. Οι αγορές μοχλευμένων δανείων και υποχρεώσεων δανείων με εξασφάλιση κλείνουν. Οι υπερχρεωμένες επιχειρήσεις, οι σκιώδεις τράπεζες, τα νοικοκυριά, οι κυβερνήσεις και οι χώρες αντιμετωπίζουν προβλήματα χρέους. Η κρίση είναι εδώ.

Λίγα πράγματα μπορεί να κάνει κανείς για να προστατεύσει τον εαυτό του από τις συνέπειες αυτής της κρίσης. Προσπαθήστε να παραμείνετε στην ασφαλή πλευρά. Να έχετε όσο το δυνατόν μικρότερο χρέος. Εάν έχετε χρέος, πιθανότατα θα είναι πολύ καλύτερο να το έχετε με σταθερό επιτόκιο. Μην στοιχηματίζετε στην αξία οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων μπορεί να έχετε.

Αυτή η καταιγίδα θα είναι σφοδρή και οι συνέπειες θα είναι σοβαρές.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.