του Πάτρικ Λόρενς  *
Horizons and Debates / 

Τα έθνη που αποτελούν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ίδιο περίπου του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος είναι αρκετά ικανά να αισθάνονται και να αγανακτούν με τις βαριές προκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν. Σε ένα σημαντικό γεγονός, ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών – τώρα γνωστός ως OPEC+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσικής Ομοσπονδίας – συνήλθε πρόσφατα στη Βιέννη για την πρώτη του σύνοδο ολομέλειας από το 2020. βασίζεται αποκλειστικά σε ειδήσεις που δημοσιεύονται σε ελεγχόμενα μέσα ενημέρωσης, δεν γνωρίζουμε απαραίτητα από αυτές τις τελευταίες εξελίξεις.

Επομένως, ο κόσμος μόλις πήρε μια σημαντική στροφή και εισήλθε στον 21ο αιώνα. Ας μείνουμε ενημερωμένοι, λοιπόν, και ας αφήσουμε αυτούς που αρνούνται να το αναγνωρίσουν στη δουλειά τους.

Ο Μπάιντεν, του οποίου το μυαλό είναι προφανώς ανίκανο να κατανοήσει τη νέα εποχή που πλησιάζει, όντας ο ίδιος αδιάφορος για τα συμφέροντα και τις φιλοδοξίες των άλλων, έσπευσε να προκαλέσει τον όλεθρο όσο το δυνατόν περισσότερο. Την περασμένη εβδομάδα απείλησε τη Σαουδική Αραβία, η οποία συμπροεδρεύει του ΟΠΕΚ+ με τη Ρωσική Ομοσπονδία, για «συνέπειες» σε σχέση με όσα εκτυλίχθηκαν στη Βιέννη. Αυτό κάνουν οι ιμπεριαλιστές όταν απειλείται η πρωτοκαθεδρία τους – με τον τρόπο αυτό διεγείρουν ακριβώς τα ρεύματα της ιστορίας που ήταν αποφασισμένοι να διαταράξουν.
Η απόφαση του ΟΠΕΚ+, μείζον πρόβλημα

Όπως αναφέρεται ευρέως, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή πετρελαίου των χωρών-μελών κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα από τον επόμενο μήνα. Αυτή η μείωση μπορεί στην πραγματικότητα να περιορίζεται στο μισό αυτού του αριθμού, καθώς πολλά μέλη του ΟΠΕΚ+ – η Νιγηρία, για παράδειγμα – δεν έχουν φτάσει ούτως ή άλλως τις ποσοστώσεις τους. Αλλά οι τιμές των καυσίμων στην αντλία αυξάνονται ήδη και σύντομα θα το δούμε στα βενζινάδικά μας. Οι αυξανόμενες τιμές λιανικής κινδυνεύουν να περιπλέξουν την πολιτική μοίρα της κυβέρνησης Μπάιντεν και των Δημοκρατικών στο Καπιτώλιο, ακριβώς καθώς πλησιάζουν οι ενδιάμεσες εκλογές. Με λίγα λόγια, τεράστιο πρόβλημα.

Ωστόσο, αυτό δεν αντικατοπτρίζει ούτε τα μισά από όσα συνέβησαν στη Βιέννη πριν από δύο εβδομάδες. Η Σαουδική Αραβία, εδώ και καιρό η μηχανή του ΟΠΕΚ, έχει ουσιαστικά δηλώσει ότι η μακρά ιστορία της υποταγής της στην Ουάσιγκτον, μέσω της οποίας αντάλλαζε την παραγωγή πετρελαίου της για εγγυήσεις ασφαλείας, βρισκόταν στο δρόμο. Ένας από τους θεμελιώδεις συμμάχους της Ουάσιγκτον στη Μέση Ανατολή, με το Ισραήλ να είναι ο άλλος, μόλις έκανε ένα σημαντικό βήμα προς τη συνένωση των μη δυτικών εθνών σε ένα συνεκτικό μπλοκ που ενεργεί σύμφωνα με τα δικά του συμφέροντα.
Η νέα παγκόσμια τάξη πλησιάζει

Είναι κάτι περισσότερο από ένα πρόβλημα. Αυτό είναι που θα μας φέρει πολύ πιο κοντά στη νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων για την οποία η Ρωσία και η Κίνα, τα δύο μη δυτικά έθνη με τη μεγαλύτερη επιρροή, μιλούν εδώ και αρκετά χρόνια και ιδιαίτερα από τότε που η κυβέρνηση Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία τον Ιανουάριο του 2021. Μέσα σε μήνες , το Πεκίνο και η Μόσχα κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ήταν αδύνατο να κατανοήσουν ένα έθνος που, ακόμη και όταν η δύναμή του εξασθενεί, δεν έχει καμία πρόθεση να συνεργαστεί μαζί τους επί ίσοις όροις, προς χάριν αμοιβαίου οφέλους. Από τότε, πολλές άλλες χώρες δεν δίστασαν να εντοπίσουν προς ποια κατεύθυνση φυσάει ο άνεμος.

Η ουκρανική κρίση είχε ως αποτέλεσμα ηλεκτροσόκ σε αυτό το γεωπολιτικό πλαίσιο. Τα έθνη που αποτελούν περισσότερο από το 80% του παγκόσμιου πληθυσμού και το ίδιο περίπου του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος είναι αρκετά ικανά να αισθάνονται και να αγανακτούν με τις βαριές προκλήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Οι συνεργασίες που υπολείπονται των συμμαχιών - ένας όρος διπλωματίας που υποδηλώνει ρητές αμοιβαίες αμυντικές υποχρεώσεις - έχουν αναπτυχθεί τόσο γρήγορα από τότε που ανέλαβε ο Τζο Μπάιντεν που είναι δύσκολο να τις παρακολουθήσεις. Η «απεριόριστη» σχέση της Ρωσίας με την Κίνα είναι το χαρακτηριστικό παράδειγμα. Η Ρωσία έχει εδραιώσει πρόσφατα τους δεσμούς συνεργασίας της με το Ιράν, όπως και η Κίνα. Ιράν και Βενεζουέλα, Κίνα και Κούβα, Κίνα και Νικαράγουα – η λίστα συνεχίζεται. Ενώ κάνουμε αυτή τη συνομιλία, η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν αναπτύξει συνεργασίες διαφόρων τύπων στην Αφρική, τη Μέση Ανατολή και την Ασία.

Αλλά αυτές οι χώρες, είναι εύκολο να αντιληφθεί κανείς, είναι συνολικά πέρα ​​από τα συνοριακά φυλάκια της Ουάσιγκτον: Με άλλα λόγια, οι πολιτικές φυλές τις θεωρούν εχθρούς. Κάθε μία από τις χώρες που μόλις αναφέρθηκαν υπόκειται επί του παρόντος σε κυρώσεις των ΗΠΑ. Παρεμπιπτόντως, αναρωτιέμαι τι θα συμβεί όταν καταδικαστούν με αυτόν τον τρόπο οι περισσότερες χώρες στον κόσμο, εκτός από αυτές της Αγγλόσφαιρας και της Δυτικής Ευρώπης, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία.
Πρέπει να διακρίνουμε τα γεγονότα

Όταν ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ναρέντρα Μόντι συναντήθηκαν στο Νέο Δελχί τον περασμένο Δεκέμβριο, ο Ρώσος Πρόεδρος και ο Ινδός πρωθυπουργός επέβλεψαν την υπογραφή 28 – όχι λιγότερο – συμφωνιών συνεργασίας σε όλους τους τομείς: επενδύσεις, μεταφορά τεχνολογίας, ενέργεια, άμυνα. Αξίζει να αναφερθεί η πρόθεση της Ινδίας να αγοράσει ένα αντίγραφο του ρωσικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο, κάθε φορά που μια χώρα πραγματοποιεί μια τέτοια αγορά, είναι ένας ακόμη λίθος στη θέση της Ουάσιγκτον.

Έκτοτε, η Τουρκία έχει δώσει πολλά μηνύματα ότι, ανεξάρτητα από την ένταξη της στο ΝΑΤΟ, τείνει όλο και περισσότερο να συμμαχήσει με μη δυτικά έθνη. Συμμετείχε ως παρατηρητής στην πρόσφατη σύνοδο κορυφής της Ευρασιατικής Οικονομικής Ένωσης στη Σαμαρκάνδη. Είναι ζήτημα για αυτήν να ενταχθεί στο μίνι μπλοκ των BRICS, το οποίο περιλαμβάνει τώρα τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική. Η Αίγυπτος, υπό τον δόλιο πρόεδρό της, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, και ο ορθός σκεπτόμενος της Αργεντινής Alberto Fernández, έχουν επίσης εκφράσει την πρόθεσή τους να υποβάλουν αίτηση για ένταξη.

Ινδία, Τουρκία, Αργεντινή, Νότια Αφρική, Αίγυπτος: αυτές δεν είναι χώρες που η Ουάσιγκτον αρέσκεται να αποκαλεί παρίες, τραμπούκους, παρίες ή απολυταρχίες που διοικούνται από «τραμπούκους». – το αγαπημένο επίθετο του Μπάιντεν – ακόμα κι αν μερικοί από αυτούς το αξίζουν. Αυτό αλλάζει τη φυσιογνωμία της διαδικασίας που περιγράφω. Τώρα μιλάμε για χώρες που οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν φίλους τους με τη μια ή την άλλη μορφή.

Από αυτή την άποψη, πρέπει να τονιστεί μια ουσιαστική πτυχή. Οι πολιτικές φυλές και οι λακέδες των μέσων ενημέρωσης που τους υπηρετούν λατρεύουν να παρουσιάζουν το αναπτυσσόμενο μη δυτικό μπλοκ ως αντιαμερικανικό, οδηγούμενο από μίσος, φθόνο ή οτιδήποτε κακό μπορούν να φανταστούν αυτοί οι άνθρωποι. Τα πρακτικά της συνεδρίασης του ΟΠΕΚ+ δείχνουν ότι οι Σαουδάραβες «τάχθηκαν στο πλευρό της Ρωσίας» εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών. «Έξαλλος με την απόφαση του βασιλείου να συμμαχήσει με τη Ρωσία», ανέφεραν οι New York Times την περασμένη εβδομάδα, «ο πρόεδρος Μπάιντεν έχει δηλώσει ότι είναι ανοιχτός σε αντίποινα».

Αγαπητοί αναγνώστες, πώς πρέπει να το χαρακτηρίσουμε αυτό; Είναι ή τύφλωση ή ναρκισσισμός ή και τα δύο, και κλίνω προς το δεύτερο. Ενώ οι μη δυτικοί συγκεντρώνονται για την εποικοδομητική δράση, το αμοιβαίο όφελος και (μην ξεχνάτε) τη μη παρέμβαση, το μόνο πράγμα που αντιτίθενται είναι η παγκόσμια αταξία και οι μόνες χώρες στις οποίες αντιτίθενται είναι εκείνες που ευθύνονται ακριβώς για αυτό. Ανω ΚΑΤΩ.
Η Σαουδική Αραβία ενήργησε μόνη της

Και τώρα ας μιλήσουμε για τη Σαουδική Αραβία. Αυτή είναι και πάλι μια χώρα που δεν θα ήθελες να φέρεις στο σπίτι για να γνωρίσεις τη μητέρα σου, αλλά η Ουάσιγκτον είχε λίγους πιο στενούς φίλους εκτός Δύσης από το Ριάντ από τις αρχές της δεκαετίας του 1930, όταν η κυβέρνηση Ρούσβελτ και η δυναστεία των Σαούντ έκαναν το « πετρέλαιο για ασφάλεια» (και η Standard Oil of California έλαβε παραχώρηση γεώτρησης). Επομένως, σε αυτό το παλιό πάρτι μεταξύ φίλων οι Σαουδάραβες –οι οποίοι επίσης, δεν κάνουν λάθος, σκέφτονται να ενταχθούν στους BRICS– φαίνεται να αποφάσισαν να μην λάβουν μέρος από την περασμένη εβδομάδα.

Ο δυτικός Τύπος έκανε μεγάλη υπόθεση την παρουσία στη Βιέννη του Alexander Novak, αντιπροέδρου της κυβέρνησης στη Μόσχα, ο οποίος θα είχε ξεφύγει από το δρόμο του πριν από την απόφαση του ΟΠΕΚ+ για μείωση των ποσοστώσεων παραγωγής. Αλλά η ιδέα ότι αυτοί οι RrrrrΡώσοι εξαναγκάστηκαν με περικοπές στην παραγωγή δεν είναι τίποτα άλλο από μια σπασμωδική αντίδραση σε μια πραγματικότητα που η Ουάσιγκτον δυσκολεύεται να αντέξει. Οι Σαουδάραβες έδρασαν με τη δική τους ελεύθερη βούληση, ξεκάθαρα και απλά. Ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν (MbS), ο διάδοχος και ντε φάκτο ηγεμόνας του βασιλείου, είναι ένα πολύπλευρο άτομο, και ένας από αυτούς είναι ένας άνθρωπος με ελεύθερο πνεύμα (για καλό και για κακό). Ο πρίγκιπας Abdulaziz bin Salman, ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, είναι ετεροθαλής αδερφός του MbS.

Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους το Ριάντ, ως συμπρόεδρος του OPEC+, πήρε την απόφαση που πήρε. Η δεδηλωμένη πρόθεσή της είναι να κρατήσει χαμηλές τις τιμές καθώς ο κόσμος οδεύει προς μια απότομη πτώση της ζήτησης πετρελαίου λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης και του αυξανόμενου πληθωρισμού -το σύνδρομο στασιμότητας- που το καθεστώς κυρώσεων των ΗΠΑ κατά της Ρωσίας επιβάλλει σε ολόκληρο τον κόσμο.

Υπάρχει επίσης το ανώτατο όριο τιμής που προτείνει η Ουάσιγκτον να επιβάλει στις ρωσικές εξαγωγές πετρελαίου – μία από τις πιο ανόητες ιδέες, μεταξύ πολλών, που έχουν διατυπωθεί από τις αμερικανικές πολιτικές ελίτ εδώ και δεκαετίες. Από πότε ο αγοραστής υπαγορεύει την τιμή των αγαθών στον πωλητή; Πες να δεις λίγο; Αυτή η ιδέα δεν έχει σχεδόν καμία πιθανότητα να λειτουργήσει, αλλά η MbS θέτει σίγουρα την ακόλουθη ερώτηση: Εάν το 2022 οι Αμερικανοί περιορίσουν την τιμή του ρωσικού πετρελαίου, πόσο σύντομα θα μας ακολουθήσουν;
Το πρόβλημα με τον Μπάιντεν

Υπάρχει επίσης το πρόβλημα με τον Τζο Μπάιντεν – αυτόν που είπε, «Κανείς δεν γαμάει έναν Μπάιντεν» (ένας πρόεδρος με καλή συμπεριφορά, σωστά;). Δεν μπορώ να αποφασίσω αν είναι Schlemihl ή Schlimazel – όπως εξηγεί ένας φίλος που μιλάει Γίντις, ο τύπος που χύνει ένα μπουκάλι κρασί στο τραπέζι ή ο άνθρωπος στην αγκαλιά του οποίου χύνεται το κρασί. Είτε: ανόητος είτε φτωχός. Αφού ακολούθησα το ταξίδι του Τζο κατά τα χρόνια του στη Γερουσία και τα βήματά του, αυτά τα δύο χρόνια στον Λευκό Οίκο, συνθηκολογώ: Μπορεί κάλλιστα να είναι και τα δύο.

Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας το 2020, ο Μπάιντεν αποκάλεσε τη Σαουδική Αραβία παρία για να εξευμενίσει τη γκαλερί του με την αδερφή του1 προοδευτικοί που ήταν ενθουσιασμένοι με τον πόλεμο στην Υεμένη, αλλά δεν είχαν πρόθεση να μειώσουν την υποστήριξη των ΗΠΑ προς αυτή τη χώρα. Όταν τα πράγματα έγιναν άσχημα μετά τις κυρώσεις στη Ρωσία, ο πρόεδρός μας πέταξε στη Τζέντα, κούνησε τη γροθιά του στο MbS καθώς έφτασε στην προφανώς επίπονη σύνοδο κορυφής και προφανώς σκέφτηκε ότι όλα θα ήταν καλά από την πλευρά της παραγωγής πετρελαίου. Πριν από τη σύνοδο του ΟΠΕΚ+, κυβερνητικοί αξιωματούχοι επισκέφθηκαν το Ριάντ και πρακτικά παρακάλεσαν την MbS να μην ανακοινώσει περικοπές παραγωγής ή τουλάχιστον να περιμένει μέχρι τις ενδιάμεσες εκλογές.

Καθώς στρώνετε το κρεβάτι σας, πηγαίνετε για ύπνο – και σε αυτό το κρεβάτι έχουν κοιμηθεί ο Τζο μας και οι εξουσιοδοτημένοι κρετίνοι που διοικούν την αμερικανική εξωτερική πολιτική – και το ίδιο κι εμείς. Για άλλη μια φορά ο ντόπιος του Scranton αποδεικνύει αυτό που ήταν πάντα, ένας επαρχιακός πολιτικός που πιστεύει ότι μπορεί να πουλήσει τη σκόνη του pixie2 σε όλο τον κόσμο, ακριβώς όπως έκανε στο Ντέλαγουερ για τόσο καιρό, χωρίς να έχει ιδέα τι είναι το κράτος.
Ο κόσμος κινείται

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι η περιφρόνηση του MbS για έναν κλόουν με μειωμένη πνευματική ικανότητα τον διευκόλυνε να αντιδράσει ενάντια σε αυτό που ήθελαν οι Ηνωμένες Πολιτείες και συγκεκριμένα ο Λευκός Οίκος Μπάιντεν. Κατά τη γνώμη μου, πράγματι ενώθηκε με τους Ρώσους και τους Κινέζους διαπίστωσε ότι ήταν απλώς αδύνατο να συνεργαστεί με αυτό το είδος ανεύθυνου καθεστώτος. Αλλά οι Σαουδάραβες δεν φαίνεται να είναι πιο διατεθειμένοι να σχεδιάσουν πολιτική στρατηγική από κακία ή περιφρόνηση από οποιαδήποτε άλλη χώρα του μη δυτικού μπλοκ. Το Ριάντ ενήργησε προς το συμφέρον του, όπως έκρινε σκόπιμο.

Ερωτηθείς μετά από μια από τις συνεδρίες σε μια συνέντευξη Τύπου τι προκάλεσε - ήταν μια πράξη επιθετικότητας; – η απόφαση του OPEC+, ο πρίγκιπας Abdul Aziz, υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, απάντησε: «Μα πού βλέπετε μια επιθετική ενέργεια; »

Μετά βίας. Βάζω στοίχημα μια μπύρα (όπως είπε ένας από τους συντάκτες μου) ότι ήταν ένας Αμερικανός δημοσιογράφος που έκανε την ερώτηση: Πρέπει πραγματικά να είσαι Αμερικανός για να ερμηνεύεις γεγονότα με τέτοιο βαθμό εγωκεντρισμού, σαν ο κόσμος να περιστρέφεται γύρω από την Ουάσιγκτον. με τον ίδιο τρόπο που ο Πτολεμαίος πίστευε ότι ο ήλιος και όλοι οι πλανήτες περιστρέφονταν γύρω από τη γη. "Οι Σαουδάραβες έχουν συσπειρωθεί στη Ρωσία" δεν είναι τίποτα άλλο από μια παραλλαγή στο θέμα των Πτολεμαίων, μια επανάληψη του δυαδικού "είστε μαζί μας ή εναντίον μας" από τον Μπους ΙΙ - που πολλοί από εμάς γελοιοποιούσαμε εκείνη την εποχή, αλλά που τώρα θεωρούμε ως έναν απόλυτα ορθολογικό τρόπο διαίρεσης του κόσμου.

Ας ξεκαθαρίσουμε, η ιδεολογία δεν έχει καμία σχέση με την απόφαση του ΟΠΕΚ+ και δεν έχει να κάνει ούτε με τη συγκέντρωση μη δυτικών χωρών σε ένα είδος ακαθόριστου δικτύου συνεργασιών. Το σοφό προσωπικό συμφέρον – αυτή η παλιά φράση τοποθετημένη σε νέο πλαίσιο – οδηγεί αυτή την εξέλιξη στις παγκόσμιες υποθέσεις.

Λέω εδώ και χρόνια, με κίνδυνο να επαναλάβω τον εαυτό μου, ότι η ισοτιμία μεταξύ της Δύσης και της μη Δύσης είναι επιτακτική ανάγκη του 21ου αιώνα – μια αναπόφευκτη επιταγή, είτε το θέλει κανείς είτε όχι. Αυτό που συνέβη στη Βιέννη νωρίτερα αυτόν τον μήνα παρέχει μια απεικόνιση του πώς θα εξελιχθεί αυτή η εξέλιξη.
Ρωσία και Τουρκία εξετάζουν ρωσική συμφωνία διανομής φυσικού αερίου και λιπασμάτων

Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκαν στην Αστάνα, την πρωτεύουσα του Καζακστάν. Μέσα σε δύο μήνες, ήταν η δεύτερη συνάντηση Ρώσου και Τούρκου προέδρου. Στη συνέχεια, ο Πούτιν πρότεινε να γίνει η Τουρκία ενεργειακός κόμβος για τη διανομή ρωσικού φυσικού αερίου, τώρα που οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream I και II που συνδέουν τη Ρωσία με την Ευρώπη είναι εκτός λειτουργίας. Ο Ερντογάν υποστήριξε επίσης ότι η Τουρκία μπορεί να χρησιμεύσει ως σημείο διέλευσης για να μεταφέρει τα ρωσικά λιπάσματα σε εκείνα των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών που τα χρειάζονται περισσότερο. Σε αυτά τα ερωτήματα, ιδού τα συμπεράσματα που έβγαλε ο Ερντογάν, πάντα πρόθυμος να φανεί με επιρροή στη διεθνή σκηνή, κατά τη συνάντησή του με τον Πούτιν:

«Μπορούμε να συνεργαστούμε γιατί νοιαζόμαστε περισσότερο για τις φτωχές χώρες παρά για τις πλούσιες. Έτσι πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα, και αν το κάνουμε, μπορούμε να κάνουμε μεγάλες αλλαγές – να ανατρέψουμε τη ζυγαριά υπέρ των φτωχών χωρών. Τουρκία και Ρωσία είναι μαζί. Γνωρίζω ότι ορισμένα από τα βήματα που κάνουμε θα ανησυχήσουν ορισμένες ομάδες και ορισμένες χώρες, αλλά είμαστε πλήρως αφοσιωμένοι. Οι αρμόδιοι φορείς μας, οι συνάδελφοί μας [στα υπουργεία μας], θα δημιουργήσουν επαφές και θα ενισχύσουν τις σχέσεις τους».

Τώρα καταλαβαίνετε τι εννοώ για την κατεύθυνση που φυσάει ο άνεμος; Τι εννοώ για τη σύγκλιση μη δυτικών χωρών;

Θα ήταν ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθούν όλα αυτά τώρα που οι Σαουδάραβες συμμετείχαν στη διασκέδαση και έβαλαν κάποια απόσταση μεταξύ τους και των Αμερικανών. Δύσκολα μπορεί να αναμένεται μια απότομη διακοπή των σχέσεων. Αυτοί οι άνθρωποι φαίνεται απλώς να απελευθερώνονται από μια ασφυκτική αγκαλιά, όπως κάποτε περιέγραψε ένας Βρετανός πρεσβευτής την εξελισσόμενη σχέση της Ιαπωνίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η έξοδος του δολαρίου όλο και πιο κοντά

Μια τελευταία σημείωση για τους BRICS και το προφανές ενδιαφέρον της Σαουδικής Αραβίας για ένταξη. Είναι γνωστό ότι, στην παρούσα σύνθεσή του, ο όμιλος εργάζεται για την ανάπτυξη ενός συστήματος νομισμάτων που προορίζεται να χρησιμεύσει ως εναλλακτική λύση στο δολάριο στο διεθνές εμπόριο. Και αυτό φαίνεται να είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα στην κατασκευή.

Από τότε που οι Σαουδάραβες συμφώνησαν το 1945 να τιμολογήσουν το πετρέλαιο σε δολάρια, η αγορά πετρελαίου ήταν απολύτως απαραίτητη για την υπεροχή του αμερικανικού νομίσματος ως αποθεματικό νόμισμα – το οποίο, με τη σειρά του, ήταν το κλειδί για την προώθηση της αμερικανικής ηγεμονίας από την Ουάσιγκτον.

Και τώρα ? Φίλοι με γνώσεις αγοράς μου έλεγαν ότι η έξοδος από το δολάριο, αν και μακροπρόθεσμα αναπόφευκτη, δεν θα συνέβαινε στη ζωή μου. Δεν ακούω πολλά για αυτό πια. Αυτό που μόλις πριν από λίγα χρόνια φαινόταν σαν μια μακρινή προοπτική, τώρα φαίνεται πιο κοντά κάθε χρόνο. Δεν έχει σημασία πόσες γροθιές ρίχνει η Ουάσιγκτον στο τραπέζι: Κατά κανόνα, δεν εμποδίζουν τον τροχό της ιστορίας να γυρίσει, όπως έμαθε ο Μπάιντεν με τον δύσκολο τρόπο.



* Ο Πάτρικ Λόρενς, μακροχρόνιος ανταποκριτής του εξωτερικού, κυρίως για τη «International Herald Tribune», είναι αρθρογράφος, δοκιμιογράφος, συγγραφέας και λέκτορας. Τίτλος του τελευταίου του βιβλίου: «Time No Longer: Americans after the American αιώνα». Yale 2013. Στο Twitter, ο Lawrence ήταν προσβάσιμος με το @thefloutist πριν λογοκριθεί χωρίς σχόλια. Ο Πάτρικ Λόρενς είναι προσβάσιμος στον ιστότοπό του: patricklawrence.us. Υποστηρίξτε το έργο του επισκεπτόμενοι το patreon.com/thefloutist.



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.