globaltimes.cn

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι ανακοίνωσε την Παρασκευή τοπική ώρα ότι θα επιδιώξει την ταχεία ένταξη στο ΝΑΤΟ, ωστόσο η αίτηση δεν κατάφερε να προσελκύσει
ενθουσιασμός από τις ΗΠΑ. Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν δήλωσε ότι "δεν είναι η κατάλληλη στιγμή" για την ένταξη της Ουκρανίας στη συμμαχία και ότι η αίτηση "θα πρέπει να εξεταστεί σε διαφορετική χρονική στιγμή" Το βασικό του μήνυμα ήταν: Οι ΗΠΑ δεν χρειάζονται την Ουκρανία ως μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά χρειάζονται την Ουκρανία, και όχι ολόκληρο το ΝΑΤΟ, για να πολεμήσουν κατά της Ρωσίας.

Για να καταστήσει το μήνυμά του σαφέστερο, ο Sullivan συνέχισε ότι πιστεύει ότι ο καλύτερος τρόπος για να βοηθηθεί η Ουκρανία είναι η παροχή πρακτικής βοήθειας "επί τόπου" Το Σάββατο, ο Ζελένσκι ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για την υπογραφή νομοσχεδίου που θα παράσχει περισσότερα από 12 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ δεν θα σταματήσουν να στέλνουν στρατηγική βοήθεια στην Ουκρανία. Αλλά το αν θα απορροφήσει σύντομα τη χώρα στο ΝΑΤΟ είναι μια άλλη ιστορία. Η αξία της Ουκρανίας ως πιόνι δεν έχει ακόμη αξιοποιηθεί πλήρως από τις ΗΠΑ. Πριν η Ρωσία εξαντληθεί από τον πόλεμο, οι ΗΠΑ δεν θα έχουν καμία όρεξη να τερματίσουν την κρίση ή να σταματήσουν να εκμεταλλεύονται την Ουκρανία.

Το μόνο που ενδιαφέρει την Ουάσινγκτον είναι η αρχιτεκτονική ασφαλείας που έχτισε στην Ευρώπη τα 30 χρόνια μετά την πτώση της Σοβιετικής Ένωσης. Υπάρχουν ενδείξεις ότι ενώ όλοι πιστεύουν ότι το ΝΑΤΟ και η Ουκρανία είναι ισχυροί εταίροι, η Ουκρανία είναι αυτή που κυριολεκτικά αιμορραγεί.

Αν τώρα δεν είναι η "κατάλληλη στιγμή" για να εξετάσουμε την ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, πότε θα είναι η κατάλληλη στιγμή Το ΝΑΤΟ έχει τα κριτήριά του για όσους υποβάλλουν αίτηση για ένταξη, συμπεριλαμβανομένης της ρήτρας ότι οι υποψήφιοι πρέπει να επιδιώκουν την ειρηνική διευθέτηση εδαφικών και εθνοτικών διαφορών. Αλλά η Ουκρανία έχει παγιδευτεί σε μια εθνοτική σύγκρουση για μεγάλο χρονικό διάστημα στο εσωτερικό της. Ακόμα χειρότερα, τώρα βρίσκεται σε πόλεμο.

Θα ήταν επίσης αφελές να πιστεύουμε ότι η κατάλληλη στιγμή θα έρθει μετά το τέλος του πολέμου. Παρά το γεγονός ότι ο πόλεμος είναι εξαιρετικά απίθανο να τελειώσει σύντομα, το ΝΑΤΟ έχει ένα σαφές πρότυπο όταν πρόκειται για επέκταση - να αποκτήσει περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά να αναλάβει ένα βάρος. Μόνο όταν η Ουκρανία εξελιχθεί σε μια σταθερή και ευημερούσα χώρα χωρίς συγκρούσεις τόσο στο εσωτερικό της όσο και ευρύτερα, θα είναι ρεαλιστικό να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ.

Από την άλλη πλευρά, οι παρατηρητές σημειώνουν επίσης ότι υπάρχει ένα άλλο σενάριο στο οποίο το ΝΑΤΟ θα μπορούσε να χορηγήσει στην Ουκρανία την ιδιότητα του μέλους του ΝΑΤΟ με ταχείς ρυθμούς. Εάν ξεσπάσει πόλεμος μεταξύ της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ, το τελευταίο μπορεί σύντομα να αναλάβει χώρες που θα μπορούσαν να πολεμήσουν τη Ρωσία στην πρώτη γραμμή του μετώπου. Και πάλι, το θέμα είναι αν οι ΗΠΑ μπορούν να χρησιμοποιήσουν την Ουκρανία. Αυτό είναι ένα σενάριο με πολύ μικρή πιθανότητα να συμβεί.Όταν όμως πραγματοποιηθεί, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα τρέμουν κάτω από τη σκιά ενός πιθανού πυρηνικού πολέμου. Σε αυτή την περίπτωση, δεν θα υπάρχει ασφάλεια για κανέναν, ούτε για την Ουκρανία, ούτε για τον κόσμο.

Αντί να επιδιώκει λύσεις για τον τερματισμό της σύγκρουσης, η Ουάσιγκτον έχει, ξανά και ξανά, δείξει ότι οι ΗΠΑ κατευθύνονται προς την αντίθετη κατεύθυνση - υποδαυλίζοντας τις φλόγες του πολέμου.

"Η Αμερική είναι πλήρως προετοιμασμένη μαζί με τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί κάθε σπιθαμή του εδάφους του ΝΑΤΟ. Κάθε σπιθαμή", δήλωσε ο Μπάιντεν την Παρασκευή. Προφανώς δεν αντιλήφθηκε την ειρωνεία όταν τόνισε "κάθε ίντσα" Θυμίζει μόνο την υπόσχεση που έδωσε ο τότε υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζέιμς Μπέικερ στον τότε σοβιετικό ηγέτη Μιχαήλ Γκορμπατσόφ - το ΝΑΤΟ δεν θα κινηθεί ούτε μια ίντσα προς τα ανατολικά.

Για να σας υπενθυμίσω, η σκληρή στάση του Μπάιντεν δεν έχει καμία σχέση με την Ουκρανία. Μιλούσε για την επικράτεια του ΝΑΤΟ. Και η τελευταία αίτηση της Ουκρανίας να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ με ταχεία διαδικασία μόλις απορρίφθηκε. Τούτου λεχθέντος, η ρητορική του Μπάιντεν αποσκοπεί στο να διασφαλίσει ότι η σύγκρουση θα καίει περισσότερο στην ευρωπαϊκή ήπειρο, ώστε οι ΗΠΑ να είναι ο τελικός νικητής. Όσον αφορά την Ουκρανία, η Ουάσινγκτον συνεχίζει να δηλώνει ότι οι ΗΠΑ έχουν προσφέρει όπλα και βοήθεια και ότι η Ουκρανία είναι αυτή που πρέπει να πολεμήσει μέχρι τέλους.

Το κατά πόσον η σύγκρουση θα ξεφύγει από τον έλεγχο είναι υπόθεση όλων μας. Για την Ουκρανία, μπορεί να πιστεύει ότι η διέξοδος είναι η ένταξη στο ΝΑΤΟ. "Είμαστε de facto σύμμαχοι. . Η Ουκρανία υποβάλλει αίτηση για να την καταστήσει de jure", δήλωσε ο Zelensky. Αλλά οι ΗΠΑ δεν το πιστεύουν. Θέλει απλώς η Ουκρανία να είναι de facto δόλωμα για σφαίρες, τελεία και παύλα.



πηγή




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.