Μετά την παραίτηση όλων των Σέρβων από το κοινοβούλιο και τα θεσμικά όργανα του Κοσσυφοπεδίου, οι Σέρβοι αστυνομικοί παρέδωσαν τα όπλα και τις στολές τους τη Δευτέρα, ενώ ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς δήλωσε ότι ένα λουτρό αίματος αποτράπηκε το καλοκαίρι.

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, οι Σέρβοι απομακρύνθηκαν από κάθε επίσημη δομή της χώρας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σταδιακή εφαρμογή ενός κανόνα που θα προβλέπει ότι κάθε πολίτης με αυτοκίνητο θα πρέπει να επιδεικνύει πινακίδες που έχουν εκδοθεί από την Πρίστινα. Αυτό θα επηρεάσει περίπου 10.000 οχήματα που ανήκουν σε Σέρβους που αρνούνται να αντικαταστήσουν τις σερβικές πινακίδες τους από την εποχή του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

Τη Δευτέρα, περίπου 300 αστυνομικοί παρέδωσαν σταδιακά κατά τη διάρκεια της ημέρας το κιτ τους, μαζί με 150 άλλους αξιωματούχους των αρχών επιβολής του νόμου.

«Ήταν μια πολύ δύσκολη νύχτα, για πρώτη φορά το λέω με αυτόν τον τρόπο, εκείνη τη νύχτα θα μπορούσε να υπάρξει πρωτοφανής αιματοχυσία, οι Αλβανοί σχεδίαζαν εισβολή στο βορρά και οι Σέρβοι δεν ήθελαν να υποχωρήσουν. Όλα ήταν έτοιμα γι’ αυτό, το παρακολούθησα από το κέντρο καταστάσεων», δήλωσε ο Βούτσιτς στα σερβικά μέσα ενημέρωσης. Τον Ιούνιο επρόκειτο να τεθεί σε ισχύ η πινακίδα και η Σερβία απείλησε με στρατιωτική δράση κατά του Κοσσυφοπεδίου.

Η Πρίστινα αποφάσισε να αναβάλει την απόφαση για την 1η Νοεμβρίου, και την ημερομηνία αυτή, αντί να υποβαθμιστεί, η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί σταδιακά από τον Νοέμβριο έως τον Απρίλιο.

Ο Βούτσιτς κατηγόρησε πολλές φορές την Πρίστινα ότι σχεδιάζει «εισβολή», αλλά δεν έχει ακόμη προσκομίσει αποδείξεις γι’ αυτό. Η Πρίστινα υποστηρίζει ότι πραγματοποίησε αστυνομικές επιχειρήσεις για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων ναρκωτικών, κρυπτογράφησης και λαθρεμπορίου στα οποία εμπλέκονται Σέρβοι και Αλβανοί.

Εν τω μεταξύ, ο πρωθυπουργός Άλμπιν Κούρτι δήλωσε ότι βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τα διεθνή σώματα ασφαλείας για να εγγυηθεί τη σταθερότητα στο Κοσσυφοπέδιο.

«Η κατάσταση της ασφάλειας στη Δημοκρατία του Κοσσυφοπεδίου κινδυνεύει από διάφορα εγκληματικά άτομα και ομάδες, και σε αυτό το ένα έτος και οκτώ μήνες, όσο είμαστε στην κυβέρνηση, έχουμε σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στην καταπολέμηση του εγκλήματος και της διαφθοράς, ιδιαίτερα στην οικονομική πτυχή».

Καθώς οι δέκα βουλευτές του κοινοβουλίου από τη Σερβική Λίστα παραιτήθηκαν επίσημα από τις εντολές τους τη Δευτέρα, ο ηγέτης της Γκόραν Ράκιτιτς απηύθυνε αυστηρές δηλώσεις κατά του Κούρτι.

«Εάν οι ΗΠΑ και η ΕΕ δεν μπορούν να βάλουν τέλος στον Άλμπιν Κούρτι, τότε αυτό είναι είτε η ανικανότητά τους, είτε η σιωπηλή συναίνεσή τους».



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.