Υποσχέθηκα τη συνταγή και τον τρόπο παρασκευής των ψωμιού. Μας έπιασε όμως η Καθαρά Δευτέρα και σκέφτηκα να σας δώσω πρώτα τη συνταγή και τις οδηγίες για την λαγάνα του παραδοσιακού φούρνου της οικογένειας (που βέβαια από χρόνια δεν υπάρχει αλλά οι συνταγές όπως και οι μνήμες παραμένουν πάντα ζωντανές). Καλή επιτυχία και "Ψηλά τον αετό σας" και στις εκλογές που έρχονται!!!

Υλικά
  • 500 γρ. αλεύρι (προτιμώ ολικής - μαλακό και σκληρό)
  • 1,5 φακελάκι ξερή μαγιά ή 13 γρ. νωπή
  • ένα κουταλάκι γλυκού αλάτι
  • ενάμισο κουταλάκι γλυκού ζάχαρη
  • 330 ml νερό χλιαρό (όχι καυτό)
  • σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο
Τρόπος παρασκευής

Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε το νερό χλιαρό, το αλάτι, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να διαλυθούν τα υλικά στο νερό που θα αλλάξει χρώμα (θα γίνει περίπου καφετί από τη μαγιά).

Προσθέτουμε το αλεύρι (κατά προτίμηση αλεύρι Πανομής ολικής, ανάμεικτο σκληρό και μαλακό) και συνεχίζουμε να γυρνάμε τα υλικά με ένα πηρούνι μέχρι να αρχίζει να χάνεται η υγρασία του μίγματος και να παίρνει μορφή το ζυμάρι μας. Τότε ζυμώνουμε με το χέρι για λίγα λεπτά μέχρι η ζύμη μας να γίνει ελαστική, λεία και μαλακή, που δεν θα κολλάει στα χέρια μας. Πιθανότατα θα χρειστεί να προσθέσουμε λίγο αλευράκι αν είναι υγρή ή λίγο χλιαρό νερό αν είναι σφιχτή.

Όταν έχουμε τη ζύμη μας έτοιμη κάνουμε μία ή δύο μπαλίτσες (αν θέλουμε μια μεγάλη ή δύο μικρότερες λαγάνες), τις σκεπάζουμε με πετσέτες και τις αφήνουμε για 5 -10 λεπτά να ξεκουραστούν.

Απλώνουμε λαδόκολα στο ταψί του φούρνου μας.

Βάζουμε στο ταψί τη μία ή τις δύο μπαλίτσες μας, πατάμε με την παλάμη μας να ανοίξουν και να απλωθούν στο ταψί και όταν τις ανοίξουμε τόσο ώστε το πάχος τους να είναι περίπου ένα εκατοστό τις πιέζουμε με τα δάχτυλά μας έτσι ώστε να πάρουν τη μορφή της λαγάνας. Δώστε ότι σχήμα θέλετε, οβάλ ή στρογγυλό.

Σκεπάζουμε τη λαγάνα με μια πετσέτα και περιμένουμε να φουσκώσει ελαφρά, αφού φροντίσουμε να είναι σε ζεστό μέρος για περίπου 30 λεπτά.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.

Ξαναπιέζουμε με τα δάχτυλά μας τη λαγάνα (ή τις λαγάνες). Θα πρέπει να έχουν καταλάβει όλη σχεδόν την επιφάνεια του ταψιού.Σε ένα φλυτζανάκι έχουμε ήδη βάλει τρεις κουταλιές της σούπας χλιαρό νερό, ανακατεύουμε ένα κουταλάκι της σούπας αλεύρι και μισό κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη για να γίνει ένα ομοιόμορφο παχύρρευστο μείγμα (θυμάμαι πως το λέγαμε στον οικογενειακό φούρνο "μπουλαμάτσι" - δεν ξέρω την προέλευση της λέξης).

Την αλείφουμε με το μπουλαμάτσι, την πασπαλίζουμε με σουσάμι ή μαυροσούσαμο ή παπαρουνόσπορο. Βάζουμε το ταψί στη δεύτερη θέση του φούρνου, την ψήνουμε στον αέρα για περίπου 30-35 λεπτά, μέχρι να πάρει το ρόδινο χρώμα αλλά χωρίς να ξεροψηθεί.

Ελέγχουμε, ανασηκώνοντάς την απαλά, αν έχει ψηθεί καλά και από κάτω, αλλιώς την αφήνουμε για περίπου άλλα 5 λεπτά.

Βγάζουμε τη λαγάνα από τον φούρνο και την τοποθετούμε σε σχάρα ή σε πετσέτα ώστε να μην "ιδρώσει" από το κάτω μέρος της.


* Κροπάρισα την φωτο γιατί η μισή λαγάνα φαγώθηκε μόλις βγήκε ....


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.