Με δεδομένη την επιδίωξη  για πολύπλευρη ενημέρωση, και λίγο πριν από τον προγραμματισμένο απολογισμό του στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 15/3, ο Δήμαρχος Θερμαϊκού  κ. Γιώργος Τσαμασλής δέχτηκε να απαντήσει σε μια σειρά ερωτημάτων και να τοποθετηθεί σε θέματα που αφορούν την επικαιρότητα στα πλαίσια μιας  εφ'όλης της ύλης  συνέντευξης που έλαβε χώρα 
 στο Δημαρχείο, την Δευτέρα 6/3 και βιντεοσκοπήθηκε από τον Γιώργο Νικολαΐδη.

Οι ερωτήσεις δεν ήταν έτοιμες και δεν ήταν από πριν γνωστές. Με δεδομένη την πληθώρα των θεμάτων που απασχολούν τους δημότες  αλλά και την διάθεση και θέληση  του δημάρχου  για διευκρινήσεις και αποσαφηνίσεις στα προβλήματα της κοινωνικής μας πραγματικότητας, η συνέντευξη διήρκεσε περισσότερο από μία ώρα.


Στον απόηχο της παρουσίας του την προηγούμενη μέρα στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας πολιτών του δήμου Θερμαϊκού για το εγκληματικό θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη μας δήλωσε ότι συμμετείχε ως ένας άνθρωπος που θρηνεί τους νεκρούς μας, που ζητά ασφάλεια, ώστε να μην ξαναθρηνήσουμε άλλα θύματα. Αντιπαρήλθε ερώτηση  για το αν εξαντλούνται οι ευθύνες στο ανθρώπινο λάθος ή αν επεκτείνονται και σε διαχρονικές κυβερνητικές ευθύνες, χαρακτηρίζοντας "ορυμαγδό" τις φωνές που μιλάνε για την  ανικανότητα του κράτους.

Σε απάντηση σχετική με τον διπλό απολογισμό που θα κάνει ως δημοτική αρχή, μετά από τις αντιδράσεις τριών παρατάξεων της αντιπολίτευσης, θεωρεί πως δεν υποχρεώθηκε από κανέναν να το πράξει αλλά το κάνει παρ'όλο που οι παρατάξεις απείχαν από την πρώτη λογοδοσία. Μάλιστα προσπάθησε να διασκεδάσει τις αντιδράσεις λέγοντας πως "θα κάνω πλέον λογοδοσία κάθε μήνα σε κάθε δημοτική ενότητα", αφού δεν θεωρεί ότι είναι σημαντικές οι αιτιάσεις για καθυστέρηση στην αναγγελία αυτής της διαδικασίας αναφέροντας πως "εγώ δεν έχω σχέση με τη μιζέρια".

Η τοποθέτηση  για το ξεπούλημα του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας και η πληροφορία πως πολλοί συνδημότες μας τον παρομοίωσαν με "λαγό" του ΤΑΙΠΕΔ αφού σύμφωνα με δηλώσεις του εκείνος προκάλεσε την επίσπευση της εκποίησης, του προκάλεσε ενόχληση. Απέφυγε την σύγκριση, για την στάση  του Δήμου Προποντίδας που αντέδρασε στην εκποίηση από το ΤΑΙΠΕΔ,  27 στρεμμάτων στην παραλία της Νέας Ηράκλειας και προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας για ακύρωση της διαδικασίας.
Υπεραμύνθηκε της εκποίησης που, όπως είπε θα οδηγήσει σε ανάπτυξη της περιοχής, θεωρεί πως είναι επ'ωφελεία του τόπου και οι αντιδρώντες στην εκποίηση είναι μια μικρή μειοψηφία. Προς επίρρωση δε της άποψής του επικαλέστηκε την θετική γνώμη του Τοπικού Συμβουλίου της Αγίας Τριάδας αλλά και την πρόσφατη κατά πλειοψηφία (14-12) απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που ανέτρεψε προηγούμενη ομόφωνη αντίθετη. Μάλιστα βάσει της προηγούμενης απόφασης προσπάθησε να δικαιολογήσει την αρνητική του θέση στην εκποίηση του 2014, ως αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης και την σημερινή του διαφορετική θέση. "Θα προχωρήσω με την πλειοψηφία" είπε χαρακτηριστικά ενώ εντύπωση δημιουργεί η φράση που χρησιμοποίησε πως "όπου υπάρχει δημόσιος φορέας υπάρχει καταστροφή".

Αισθάνεται ικανοποιημένος από τον τομέα καθαριότητας και το επίπεδο αποκομιδής στον Δήμο και μας θύμησε πως είναι το κομμάτι που ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος μόλις ήλθε στη δημαρχία. Με στόχο την ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας και την ανάδειξη του δήμου ως τον πλέον καθαρό της χώρας, απαρίθμησε τηνν πρόοδο που πέτυχε και έκανε συγκρίσεις με την κατάσταση που βρήκε όταν ανέλαβε. Όσον αφορά το κόστος που επιβαρύνεται ο Δήμος (2.000.000 περ. τον χρόνο και με σύμβαση που υπογράφηκε με τον μοναδικό συμμετέχοντα και με μόλις 1,5% έκπτωση) αντέτεινε πως οι δημότες αξίζουν να έχουν την καλύτερη δυνατή καθαριότητα ανεξαρτήτως κόστους. Χωρίς να παραλείψει να το συσχετίσει με την μείωση κατά 23% όπως είπε των δημοτικών τελών στον χρόνο θητείας του. Μάλιστα χαρακτηριστικά αντέτεινε στο ερώτημα πως "Γίνεται τσάμπα δουλειά;"

Σε ερώτηση αν καλός δήμαρχος χαρακτηρίζεται εκείνος που απλά έχει καθαρό τον δήμο του ή μήπως αυτός που σχεδιάζει νέα έργα και φροντίζει παράλληλα για την προστασία ευπαθών ομάδων μας πληροφόρησε για τον διπλασιασμό μερίδων φαγητού σε καθημερινή βάση, την εργασιακή ευκαιρία σε 100 περίπου συμπολίτες μας προκειμένου να συμπληρώσουν ένσημα για την συνταξιοδότησή τους, υλοποιώντας προφανώς οδηγία της πολιτείας αλλά μας περιέγραψε και τον σχεδιασμό με τον οποίο προσβλέπει να αλλάξει το πρόσωπο όλου του παραλιακού μετώπου. Σ'αυτό συμπεριέλαβε το Τεχνολογικό πάρκο στα τσαΐρια, που στην ανάπτυξή του θα απασχολεί 7.000 εργαζόμενους, όπως είπε, το τουριστικό χωριό και το ξενοδοχείο στο κάμπινγκ, την ανάπλαση της παραλίας της Αγίας Τριάδας - που δεν απεντάχθηκε ως έργο όπως μας είπε αλλά θα δημοπρατηθεί χάρη στις ενέργειες της διοίκησής του, την μαρίνα 300 σκαφών στη Μηχανιώνα και την λειτουργία του κάμπινγκ της Μηχανιώνας. Μεγαλεπήβολα σχέδια που όπως μας δήλωσε είναι δυνατόν να τα έχουμε τα προσεχή χρόνια.



Σε ερώτηση για απεντάξεις έργων ή απώλεια εγκεκριμένων έργων ή καθυστερήσεις έτοιμων έργων όπως το δίκτυο ύδρευσης της Αγίας Τριάδας (αντικατάσταση σωληνώσεων αμιάντου) ύψους 2.500.000 €, αποχέτευση Μεσημερίου ύψους 6.000.000 € ή και την μονάδα κομποστοποίησης, ισχυρίστηκε πως καμία μελέτη δεν παρέλαβε από τις προηγούμενες διοικήσεις, πως δεν απεντάχθηκε κανένα έργο και ότι μόνο η δική του διοίκηση δημοπράτησε έργα. Νερό από σωληνώσεις αμιάντου δυστυχώς πίνουν όχι μόνο στην Αγία Τριάδα αλλά και στην Μηχανιώνα και Επανομή. Το έργο της αποχέτευσης του Μεσημερίου δεν χάθηκε απλά τροποποιείται ο σχεδιασμός του.
Για το πράσινο σημείο που ήταν ένα, μας ενημέρωσε πως θα υπάρξουν 17 σημεία ανακύκλωσης από τα μέσα του '24, σε όλο τον Δήμο με απόδοση αντιτίμου για τα ανακυκλώσιμα υλικά στους δημότες.
Θεωρεί θετική την αύξηση κανδυλίων από το πρόγραμμα "Αντώνης Τρίτσης" που από 18 εκατ. τώρα ανέρχονται σε 24 εκατ.
Αξιολογεί ως σημαντική επιτυχία την χρηματοδότηση με 1.800.000 € για την αγροτική οδοποιία, μας πληροφόρησε δε πως μέσα στον Απρίλιο θα ξεκινήσουν οι ασφαλτοστρώσεις προϋπολογισμού 5.700.000€.

Ανήγγειλε την μετατροπή του Παλιού Καφενέ σε "Λέσχη Θερμαϊκού" και του ιστορικού κτιρίου του 1ου Δημοτικού Περαίας σε Βιβιοθήκη και Πινακοθήκη.
Αναγνώρισε την καθυστέρηση στην ολοκλήρωση των εργασιών στο "γεφύρι της Περαίας"  το Πολιτιστικό Κέντρο και επέρριψε ευθύνες στον πρώην Δήμαρχο Γιάννη Μαυρομάτη που βάση κλήρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπως είπε, είναι υπεύθυνος να το παραλάβει (τώρα πως θα παραλάβει ένα γιαπί είναι κάτι που δεν γνωρίζουμε να σας πούμε).

Πολλές φορές επανάλαβε πως αντίπαλος για την ολοκλήρωση των έργων είναι ο χρόνος και πληροφορεί τους δημότες πως από το '24 προβλέπεται να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν δύο μονάδες φωτοβολταϊκών που θα συνεισφέρουν ενεργειακό όφελος στον Δήμο.

Υπάρχουν και άλλες ενημερώσεις σχετικά με τις παιδικές χαρές και γιατί δεν λειτουργούν, πότε θα υπάρξουν οι νέες αδειοδοτημένες, σχετικά με την αστυνόμευση, σχετικά με το ζήτημα της απομάκρυνσης των ρομά που δεν βρίσκονται πλέον, όπως μας διαβεβαίωσε, στα όρια του Δήμου αλλά σε παρακείμενα μη δημοτικά οικόπεδα και περιορίζονται σε 30 μόνο οικογένειες και άλλα πολλά που μπορείτε να πληροφορηθείτε παρακολουθώντας την βιντεοσκοπημένη συνέντευξη του Δημάρχου Θερμαϊκού κ. Γιώργου Τσαμασλή.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.