του Χρήστου Ιβάνοβιτς (ακτιβιστής) *

Αισθάνομαι ότι ζω σε μια εποχή όπου η κυρίαρχη ιδεολογία της, δημιουργεί μια ψευδή εικόνα της πραγματικότητας, που μας τυφλώνει με αποτέλεσμα να μην αντιλαμβανόμαστε τα ίδια μας τα συμφέροντα και ουσιαστικά να συνεργούμε στην ίδια μας την καταπίεση.

Δεν αντιλαμβανόμαστε για παράδειγμα την εκμετάλλευση των εργαζομένων από οικονομικά ισχυρότερους παράγοντες, που δυστυχώς είναι μια συνθήκη η οποία ρυθμίζει την οικονομική μας πραγματικότητα και σε συνδυασμό με την τεράστια ανεργία που υπάρχει, αποκαλύπτουν την κατάπτωση της κοινωνίας και αποτελούν αιτίες αναταραχών;

Δεν αντιλαμβανόμαστε τους αγώνες των φοιτητών ενάντια στο κλείσιμο των σχολών; Τις μαζικές διαμαρτυρίες, πορείες και καταλήψεις για το άσυλο, τις συνθήκες των σπουδών τους, τα επαγγελματικά δικαιώματα που δικαιούνται και που δεν υπάρχουν και για τον ουσιαστικό δημόσιο χαρακτήρα της εκπαίδευσης;
Κάθε χρόνο χιλιάδες οικογένειες "γονατίζουν" οικονομικά προκειμένου να υποστηρίξουν το κόστος των  σπουδών των παιδιών τους.


Δεν αντιλαμβανόμαστε την κατάσταση που επικρατεί στην υγεία; Νοσοκομεία κλείνουν, κλινικές συγχωνεύονται, κλίνες καταργούνται και σε συνδυασμό με τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εξοπλισμό κλυδωνίζουν απειλητικά ολόκληρο το σύστημα περίθαλψης . Ένα σύστημα που βρέθηκε στα πρόθυρα της κατάρρευσης στην τελευταία πανδημία και κρατήθηκε όρθιο κυρίως χάρν της αυτοθυσίας των λειτουργών του. Αυτών των λειτουργών, μέρος των οποίων η αδιάλλακτη και ανάλγητη κυβέρνηση Μητσοτάκη, πέταξε στο δρόμο, με συνοπτικές κι αντισυνταγματικές διαδικασίες και λοιδώρησε, όταν τόλμησε να αποφασίσει διαφορετικά για τη ζωή του και να μη συμμορφωθεί με την διαταγή για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό του.

Δεν αντιλαμβανόμαστε την καταστροφή του περιβάλλοντος από τα αστικά και βιομηχανικά λύματα, τα ραδιενεργά απόβλητα, τον περιορισμό και την εξαφάνιση δασικών εκτάσεων; Δεν συνειδητοποιούμε την σύνδεση που μπορεί να υπάρχει μ'αυτή την καταστροφή για την κατακόρυφη αύξηση των άγνωστης αιτιολογίας σωματικών ασθενειών, αναπνευστικών και καρκινικών νοσημάτων;
Δεν γνωρίζουμε ότι οι βιομηχανικές μονάδες εξαντλώντας τους φυσικούς πόρους και ρυπαίνοντας το περιβάλλον, διαταράσσουν την οικολογική ισορροπία;
Δεν μας πληγώνουν οι ΣΚΟΥΡΙΕΣ και δεν μας εμπνέει ο αγώνας - που με λύσσα οι κρατούντες αυτού του τόπου φροντίζουν να καταστείλουν - των κατοίκων ενάντια στην υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής τους;

Φίλες και φίλοι,
δεν υπάρχει ΖΩΗ χωρίς εργασία. Δεν υπάρχει πολιτισμός, πρόοδος, ύπαρξη υλικών και πνευματικών αγαθών χωρίς δουλειά.
Για την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και για μένα προσωπικά η εργασία είναι ηθική αξία ισότιμη της μάθησης, είναι η χαρά, τα όνειρα, οι προσδοκίες και οι φιλοδοξίες που πρέπει να διασφαλίζονται και να εγγυώνται σ' ένα χώρο που ανήκει μόνο στη δημιουργία, την προσφορά και το καθήκον.

Συμπολίτες μου,
όλοι γνωρίζουμε επίσης ότι η ΖΩΗ είναι ταυτόσημη μετην ΠΑΙΔΕΙΑ, την ΥΓΕΙΑ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και την ΑΣΦΑΛΕΙΑ.

Για την ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ και για μένα προσωπικά ο αγώνας μας θα πρέπει να είναι:
-για ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που να εγγυάται την κοινοκτημοσύνη της γνώσης και να διασφαλίζει τα δίκαια αιτήματα των φοιτητών ως απαραίτητη συνθήκη κοινωνικής ισότητας
-για να γίνει η Υγειονομική περίθαλψη αγαθό που θα το απολαμβάνουν όλοι οι πολίτες της χώρας μας, με στήριξη και ενίσχυση όλων της βαθμίδων της
-στην απόκτηση περιβαλλοντικής συνείδησης. Γιατί ο άνθρωπος που δεν έχει περιβαλλοντική συνείδηση δεν έχει αίσθηση της συλλογικής ευθύνης και η συλλογική ευθύνη είναι χαρακτηριστικό του ενεργού πολίτη. Και ως ενεργοί πολίτες αυτού του τόπου έχουμε χρέος να αγωνιστούμε για να ενισχυθούν εθνικές και διεθνείς οικολογικές οργανώσεις, για να βελτιωθεί η νομοθεσία με στόχο την αποτελεσματική προστασία του περιβάλλοντος, για μια τελικά βιώσιμη κι αειφόρο ανάπτυξη, που συνδέεται και με την ηθική αξία της ειρήνης, υπηρετώντας έτσι και μια υψηλή πτυχή του ανθρωπιστικού οράματος.

Τέλος δεν πρέπει να να ξεχνάμε την αμφισβήτηση και την αντίδραση που πρόσφατα πήρε σάρκα και οστά με τις μεγαλειώδεις διαμαρτυρίες που έζησε η χώρα σε όλη σχεδόν την επικράτειά της με αίτημα το ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ: ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΜΑΣ.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όλοι μας εναντιωθήκαμε σ' ένα κράτος που έχει χρόνια τώρα οργανωθεί σαν ένα κομμάτι ξένο από την ίδια μας τη ζωή και διοικείται ως μια απρόσωπη δύναμη που ενώ λειτουργεί στο όνομα όλων δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει με τα όργανα και τους θεσμούς του την εύρρυθμη λειτουργία του, εκθέτοντας τις ζωές μας σε κινδύνους.

Το ΜΑΤΙ και τα ΤΕΜΠΗ θα μας συγκλονίζουν πάντα και θα μας θυμίζουν ότι η Πολιτεία στάθηκε ανίκανη να ανταποκριθεί στις πραγματικές ανάγκες των πολιτών, στάθηκε ανίκανη να προστατεύσει τις ζωές τους.

Φίλοι συμπολίτες,

στις 21 Μαΐου ζητώ τη στήριξή σας στην ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ. Ζητώ να αντισταθείτε σε πλάνες και προκαταλήψεις και να μην παρασυρθείτε από φορείς συντηρητισμού και αντιδραστικότητας. 

Να θυμάστε ότι τα ΜΜΕ ελέγχονται από οικονομικά και πολιτικά ισχυρούς και προβάλλουν πρότυπα και έχουν στόχους που εξυπηρετούν τα δικά τους συμφέροντα.

Ζητώ να πάρετε θέση και στάση σ'αυτή την εκλογική μάχη, αυθύπαρκτη κι αυτόνομη διακρίνοντας το καλό από το κακό, το δίκαιο από το άδικο.


* Χρήστος Ιβάνοβιτς
ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ - ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ
υποψήφιος βουλευτής
Β' Θεσσαλονίκης
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.