Επιθεωρητές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας αφού διενήργησαν αυτοψία, διαπίστωσαν ότι ο δήμος Θερμαϊκού, άτυπα και σιωπηρώς, επέτρεψε τη δημιουργία χώρου διάθεσης αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων

της 
Φανής Σοβιτσλή

Τα τελευταία χρόνια, μετά από τη εγκατάλειψη στην οποία είχε παραδοθεί, άρχισε και πάλι να λειτουργεί ως χώρος πολιτισμού και αθλητισμού, ενθαρρύνοντας παιδιά και νέους να συμμετέχουν στις δράσεις του. Ωστόσο το Κέντρο Ανάπτυξης Πολιτισμού Προσαρμοσμένου Αθλητισμού (ΚΑΠΠΑ), του δήμου Θερμαϊκού, ένας χώρος λίγα μόλις μέτρα μακριά από την ακτή, όπου κάποιοι έχουν ήδη ξεκινήσει τα πρώτα τους μπάνια, συνεχίζει να εμφανίζει εικόνες ντροπής, καθώς πίσω και πέριξ του κτιρίου ασυνείδητοι αποθέτουν μπάζα και απόβλητα, ανάμεσα στους οποίους και ο εργολάβος που ανέλαβε το έργο του δικτύου φυσικού αερίου.

Η μάχη του δήμου Θερμαϊκού για να καθαρίσει μια απέραντη περιοχή από σκουπίδια και άλλα απόβλητα είναι συνεχής, ωστόσο οι εικόνες απόθεσης αποβλήτων αδρανών υλικών σε χώρο δίπλα από το ΚΑΠΠΑ, ευτυχώς, ενεργοποίησε τις αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας οι οποίες μετά και από καταγγελίες προχώρησαν σε αυτοψίες.

Αποτέλεσμα ήταν να επιβληθεί πρόστιμο ύψους 16.125 ευρώ από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας (απόφαση αντιπεριφερειάρχη οικ.680798(14110)/27.9.2022), ενώ η υπόθεση αναμένεται να φτάσει στα δικαστήρια.

Στο σκεπτικό της απόφασης αναφέρεται ότι ο δήμος Θερμαϊκού, άτυπα και σιωπηρώς, επέτρεψε τη δημιουργία χώρου διάθεσης αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (μπάζα δηλαδή), όπισθεν των εγκαταστάσεων του ΚΑΠΠΑ, από τις εργασίες εγκατάστασης δικτύου φυσικού αερίου.

Την… συμβολή του εργολάβου στο να μεγαλώσει ο σκουπιδότοπος πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ παραδέχεται μιλώντας στο makthes.gr o αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοικητικών Υπηρεσιών Θερμαϊκού Κωνσταντίνος Κούτουκας, τονίζοντας ότι «ανέλαβε το έργο και αφού ολοκλήρωσε τις εργασίες, απόθεσε με ευκολία αδρανή υλικά, αγνοώντας το δήμο, όπως και το γεγονός ότι είναι μια παραθαλάσσια περιοχή που επιβαρύνεται περιβαλλοντικά την ώρα μάλιστα που αρχίζει η τουριστική περίοδος».

Αναλαμβάνει την ευθύνη

Ο αντιδήμαρχος ανέφερε ότι το πρόστιμο που επέβαλαν οι επιθεωρητές της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας ανήλθε στα 16.000 ευρώ, ενώ 30.000 στον εργολάβο. «Ο δήμος αναλαμβάνει την ευθύνη του και έχει ήδη αναθέσει τον καθαρισμό όχι μόνο της συγκεκριμένης περιοχής αλλά το σύνολο της που εκτείνεται σε 150.000 στρέμματα. Ευθύνη όμως υπάρχει και σε όλους όσους ανεξέλεγκτα αποθέτουν μπάζα και απόβλητα, και κυρίως στο ότι δεν υπάρχει αστυνόμευση. Είχαμε δημοτική αστυνομία αλλά η προηγούμενη διοίκηση την κατήργησε» επισήμανε ο κ. Κούτουκας.

Είπε ακόμη, πως υπάρχουν πράγματι τόνοι σκουπιδιών και λίγο παρακάτω στα «Τσαϊρια», όπου ζουν Ρομά, αλλά εξήγησε ότι είναι αδύνατον ο δήμος να καθαρίσει όλη αυτή την περιοχή. «Μέχρι σήμερα η δημοτική αρχή διέθεσε 2,4 εκατ. ευρώ για την απομάκρυνση μπαζών και ογκωδών, και πάλι υπάρχουν εστίες απορριμμάτων» σχολίασε ο αντιδήμαρχος.

Τι λέει η απόφαση της περιφέρειας

Το θέμα της απόθεσης αδρανών υλικών πίσω από τις εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ και της επιβολής προστίμων γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ο υποψήφιος δήμαρχος Θερμαϊκού Θεόδωρος Τζέκος, σχολιάζοντας με δηκτικό τρόπο «αυτήν την αξιοποίηση του ΚΑΠΠΑ επιθυμεί ο δήμαρχος; Κατάντησε το ΚΑΠΠΑ χώρο διάθεσης αποβλήτων αδρανών υλικών».

Μάλιστα αναφέρει ότι η απόφαση των αρμόδιων υπηρεσιών της περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας κάνει λόγο για «μη νόμιμη λειτουργία του χώρου» και πλέον το λόγο, όπως λέει, έχει η δικαιοσύνη, ενώ πρέπει να σημειωθεί ότι την υπόθεση ‘βαραίνει’ και η πρόκληση περιβαλλοντικής επιβάρυνσης εντός του δήμου Θερμαϊκού.

«Η απόφαση της περιφέρειας μιλά για «μη νόμιμη λειτουργία του χώρου» και πλέον η υπόθεση θα οδηγηθεί στα δικαστήρια, καθώς τίθεται ξεκάθαρα ζήτημα περιβαλλοντικής επιβάρυνσης εντός του δήμου Θερμαϊκού» σημειώνει ο κ Τζέκος, ενώ σημειώνει ότι ήδη διενεργείται προκαταρκτική εξέταση και ο εισαγγελέας Θεσσαλονίκης έχει καλέσει τον αρμόδιο αντιδήμαρχο για να δώσει εξηγήσεις.


πηγή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.