του Αντώνη Ματζάρη

Σε μια δημοσκόπηση το 1995 της Μέτρο-Ανάλυσης, στο ερώτημα «ποίο θεωρείτε το μεγαλύτερο πρόβλημα στο Δήμο μας», το 70% των δημοτών απάντησε: «το Αποχετευτικό».
Για μας που ασχολούμαστε με τα προβλήματα του τόπου μας από το 1995, το αποχετευτικό θεωρήθηκε πρώτη προτεραιότητα.
Αναφέρω ένα σύντομο ιστορικό αυτού του μείζονος προβλήματος, για να κατανοήσει ο κόσμος όλη την προσπάθεια που έχουμε κάνει και για να φανεί ότι είναι ένα έργο πραγματικά διαχρονικό.
Η μελέτη του αποχετευτικού των Τουριστικών περιοχών μας εκπονήθηκε το 1988 από τον υπάλληλο του Ο.Α.Θ (Οργανισμό Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης), κ. Γ.Βογιατζή.
Μέχρι το 1995 κανείς πρόεδρος από τις τρεις κοινότητες δεν είχε ασχοληθεί με το θέμα της αποχέτευσης μιας και όλοι είχαν αποδεχθεί, τον προγραμματισμό του Ο.Α.Θ. που σχεδίαζε να βάλει η περιοχή μας στο αποχετευτικό το 2007.

Μόλις αναλάβαμε από την 01/01/95 θέσαμε ως «έργο ζωής» το ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΟ. Με τη βοήθεια του φίλου Χρ. Τσόγκα, προέδρου τότε του Ο.Α.Θ. και αργότερα της Ε.Υ.Α.Θ., επιταχύναμε τις διαδικασίες κι έτσι ως το 1998 ολοκληρώθηκε η α΄ φάση του έργου με την κατασκευή των δύο συλλεκτριών αγωγών που ενώνουν τις περιοχές μας με την Μηχανιώνα (ύψος δαπάνης έργου 4,5 δις δρχ).

Το 1999 έγινε το εσωτερικό δίκτυο του οικισμού των Άνω Ν. Επιβατών, του οικισμού της Άνω Περαίας και το 60% του οικισμού της Αγ. Τριάδας.
Αργότερα ολοκληρώθηκε το υπόλοιπο εσωτερικό δίκτυο της εντός σχεδίου περιοχής ώστε σήμερα να πληρώνουμε την ΕΥΑΘ και όχι βοθροκαθαριστήρες.

Το έργο αυτό πέρασε από πολλά στάδια πριν ωριμάσει. Καταρχήν εξασφαλίστηκε η χρηματοδότηση του έργου από το ταμείο συνοχής το 2003 και εν συνεχεία κινήθηκε η διαδικασία δημοπράτησης.
Όλη αυτή η διαδικασία για να ολοκληρωθεί χρειάστηκε 4 χρόνια και χάριν των αόκνων προσπαθειών του Κου Κ. Δεμίρη, σημερινού προέδρου της Ε.Υ.Α.Θ. παγίων, έγινε η δημοπράτηση του έργου και από τα μέσα του Σεπτεμβρίου του 2005 εκτελείται.

Από όλα τα παραπάνω φαίνεται η διαχρονικότητα του έργου, στο οποίο όλες οι κυβερνήσεις από το 1988 έως το 2005 και όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, βοήθησαν με πείσμα και αποφασιστικότητα να γίνει αυτό το έργο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο αυτού του έργου είναι η εξασφάλιση της ΔΩΡΕΑΝ χρηματοδότησης.
Είμαστε ο μοναδικός ΔΗΜΟΣ, από όλους της Ανατολικής Θεσσαλονίκης, που για την μελέτη και την κατασκευή αυτού του έργου δεν έχουμε επιβαρύνει τους δημότες μας ούτε δραχμή.

Στα εγκαίνια του έργου της Αποχέτευσης που έγινε στις 13/12/05 και στην ομιλία μου, είπα ότι εάν κατά τη διάρκεια της δημαρχίας μου γινόταν «ΜΟΝΟ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΗΣ ΑΠΟΧΕΤΕΥΣΗΣ», θα θεωρούσα την ανάμειξη μου στα κοινά πετυχημένη.
Ήθελα με αυτό τον τρόπο να τονίσω την μεγάλη σημασία αυτού του έργου για τον τόπο μας.
Τέρμα πια οι βόθροι και η ενδεχόμενη μόλυνση των υδροφορέων.
Τέρμα ο στόλος των βυτιοφόρων και η υποβάθμιση της περιοχής μας.
Τέρμα στις συνθήκες τριτοκοσμικών λειτουργιών αποχέτευσης.
Ναι στην αναβάθμιση του περιβάλλοντος, αντάξιου ενός δήμου με την τουριστική κίνηση και εικόνα που θέλουμε να έχουμε.
Ναι στις νέες συνθήκες αποχέτευσης, που μας εξασφαλίζουν προϋπόθεση μιας πολιτισμένης και αξιοπρεπούς διαβίωσης.


Αν σας είναι εύκολο, όσοι συνδεθείτε με το δίκτυο, μη καταργήσετε τους βόθρους. Χρησιμοποιήστε τους για δεξαμενές βρόχινου νερού. Σύμφωνα με μια μελέτη του Παν. Θεσσαλονίκης, μόνο για την Άνω Περαία μπορούν να αποθηκευτούν από τις βροχές ενός έτους 100.000 m3 νερού, δηλ. το 8% του νερού που απαιτείται για την υδροδότηση ΟΛΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ.
Βοηθήστε λοιπόν με μια απλή σας ενέργεια, τον Δήμο με τον εμπλουτισμό των υδροφορέων ή τον εαυτό σας με το πότισμα του κήπου σας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.