Αυτό που σήμερα λείπει από την αυτοδιοίκηση δεν είναι τα προγράμματα, όμορφα και καλά διατυπωμένα. Λείπει το ΣΧΕΔΙΟ για την ανάδειξη της τοπικότητας με την δημοκρατική ανασυγκρότηση των δήμων, με διαφάνεια, με έλεγχο και συμμετοχή. Κάθε τι συλλογικό και «κοινό», αποδομείται, χάνεται η «τοπικότητα». Παντού τα ίδια. Δήμοι χωρίς δημότες, χωρίς αντιρρήσεις, χωρίς δημόσιο χώρο, χωρίς διαδικασίες, χωρίς διαβουλεύσεις, χωρίς τοπικά δημοψηφίσματα, που δεν έγιναν ποτέ και πουθενά, χωρίς απολογισμούς, με κατοίκους πελάτες που πάνε κι έρχονται, ψωνίζουν, πληρώνουν τα τέλη τους, ενδιαφέρονται να είναι ο κάδος τους καθαρός, και ως εκεί. Δήμοι χωρίς τίποτε αυθεντικό που να πηγάζει από την τοπική κοινωνία.

Η αναγκαία Παραγωγική Ανασυγκρότηση της Τοπικής Οικονομίας, και συνολικά η Παραγωγική Ανασυγκρότηση της χώρας, απαιτεί την ενίσχυση της τοπικοποίησης και της περιφερειοποίησης. Αυτό σημαίνει αποκέντρωση με αυτοδιοίκηση και δημοκρατία. Στο λίγο χρόνο που μένει ως τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Οκτώβρη -και με αφορμή τις εκλογές- ο καθένας έχει την άνεση να αναρωτηθεί -και να σκεφθεί- αν τα τελευταία αυτά χρόνια οι παρατάξεις, που υπηρέτησαν το θεσμό της αυτοδιοίκησης, μπόρεσαν ή έστω προσπάθησαν να υλοποιήσουν αυτό τον στόχο.

Με το καλπονοθευτικό εκλογικό σύστημα, θα προκύψουν στη «δεύτερη Κυριακή» διοικήσεις μειοψηφίας. Σημαίνει ότι από την επόμενη μέρα θα πρέπει να διεκδικηθούν και να δημιουργηθούν νέες δομές και διαδικασίες, τέτοιες που οι πολίτες να συμμετέχουν και να συναποφασίζουν για ό,τι τους αφορά στη γειτονιά, στην κοινότητα, στο δήμο. Αυτό προϋποθέτει ουσιαστικές συγκλίσεις και συνθέσεις πάνω σε συγκεκριμένα ζητήματα, σε συνδυασμό με μορφές και διαδικασίες συμμετοχής, άμεσης δημοκρατίας και ανοιχτές συζητήσεις.

Αυτά δεν απασχολούν τους υποψηφίους και, εννοείται, δεν τα επιθυμούν. Από πολλούς επίσης συμπολίτες μας θεωρούνται ουτοπίες και όνειρα εαρινής νυκτός. Ο κομματισμός, που καλά κρατεί, έχει τις δικές του προτεραιότητες. Αυτή είναι η αλήθεια. Δεν ενδιαφέρεται για το ζωντάνεμα της αυτοδιοίκησης. Τον ενδιαφέρει ίσως περισσότερο το πόσο αυτόματα και γρήγορα θα μας διοικούν παραμένοντας στην ίδια συχνότητα, στο ίδιο μήκος κύματος, με την κεντρική πολιτική πραγματικότητα και τις κυβερνητικές επιλογές. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Η ΝΔ με τον σημερινό εκλογικό νόμο έκανε το δήμαρχο πανίσχυρο, για μια πενταετία, χωρίς ουσιαστική αντιπολίτευση, αποκλείοντας τις μικρές συλλογικές παρουσίες και τις μικρές φωνές.

Το πανίσχυρο λοιπόν πολιτικό σύστημα αντέδρασε και αντιδρά με τις δικές του γνωστές «ιδιοτέλειες», χωρίς κανένα σεβασμό στη λαϊκή ψήφο και στη θέληση των πολιτών. Φυσικά και δεν απασχολεί κανέναν το γεγονός ότι η αλαζονεία του δημαρχοκεντρισμού, ο αυταρχισμός και η αδιαφάνεια, καραδοκούν και ότι θα αναδυθούν στο προσκήνιο με ακόμη πιο εμφατικό τρόπο το επόμενο διάστημα.

Τελικά ο ανταγωνισμός είναι άνισος. Μέσα στο πανίσχυρο αυτό πολιτικό σύστημα είναι πολύ δύσκολο να έχει κανείς προσδοκίες για ουσιαστικές αλλαγές. Το μόνο που μένει είναι αξιοπρεπής αγώνας για τα αυτονόητα και τα καθημερινά απέναντι στη σκληρή και αδυσώπητη πραγματικότητα.

Λαμία, 6.7.2023

Στέφανος Σταμέλλος

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.