Δεν πιστεύαμε ποτέ ότι θα υπήρχε πρόταση για παραχώρηση εγκαταστάσεων ενός εκπαιδευτικού ιδρύματος που θεωρείται από τα καλύτερα στο είδος του, και από τα λίγα που λειτουργούν στον Δήμο Θερμαϊκού και μάλιστα από έναν υποψήφιο δήμαρχο.
Και μάλιστα να διαφημίζεται μέσω δελτίου τύπου που προβάλει και τις ενέργειες που έχει προβεί για τον σκοπό αυτό, ο υποψήφιος συμπεριλαμβάνοντας και επιστολή που απέστειλε στην αρμόδια Υπουργό. 
Ο λόγος που προτείνεται, σύμφωνα με τον υποψήφιο, είναι ο πολυκερματισμός των διοικητικών υπηρεσιών του Δήμου και η προσπάθεια να συστεγαστούν σε έναν ενιαίο χώρο.
Αδιαφορώντας ουσιαστικά για την ενδεχόμενη μεταφορά ή και κατάργηση της Σχολής Τουριστικών Επαγγελμάτων - ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ προτείνεται ελαφρά τη καρδία η παραχώρησή του στον δήμο ως λύση στο πρόβλημα της έλλειψης χώρων ικανών να στεγάσουν τις υπηρεσίες του Δήμου.

Φανταζόμαστε ότι δεν έχει περάσει από το μυαλό των εισηγητών της πρότασης η εξεύρεση άλλων χώρων ή η διεκδίκηση χώρων όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν κτιριακές εγκαταστάσεις που θα καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες και ίσως να λειτουργήσουν και ως πρότυπα δημαρχείου (συνδυασμός συστέγασης δράσεων και οργανώσεων πολιτών, περιβαλλοντικών οργανώσεων, πάρκινγκ κλπ). Θα μπορούσε επί παραδείγματι να μπει ως ρεαλιστικός στόχος η διεκδίκηση του χώρου του κάμπινγκ της Αγίας Τριάδας  και ανάπτυξη ενός προτύπου Δημαρχείου ή ακόμη και η ανάπτυξη κτιριακών δομών  σε πλείστες όσες εκτάσεις έχει στην ιδιοκτησία του ο Δήμος.
Και φυσικά δεν είναι μόνο το λάθος της πρότασης και η έλλειψη ουσιαστικών εναλλακτικών αλλά και η προσπάθεια να διορθωθεί το λάθος με μια πραγματικά επαναδιατύπωση της πρότασης όταν σχολιάστηκε και κατακρίθηκε η πρόταση από άλλον υποψήφιο Δήμαρχο ως κατάργηση του ΙΕΚ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ.
Τότε ο αρχικός εισηγητής και ανακινήσας το θέμα δεν δίστασε να αρνηθεί την κατάργηση και να επικαλεσθεί συνδυασμό της ομαλής λειτουργίας και των Δημοτικών Υπηρεσιών και των ΙΕΚ καταλήγοντας να προτείνει ενδεχόμενη ανταλλαγή χρήσης των κτιριακών εγκαταστέσεων Δήμου και ΙΕΚ.

Χωρίς περιστροφές θεωρούμε πως είναι επιπόλαια, ανεδαφική και επιζήμια  η αρχική πρόταση αλλά και θλιβερή η επιχείρηση τροποποίησης ή υπαναχώρησης με την απαντητική ανακοίνωση.
Δημοσιεύουμε το αρχικό δελτίο τύπου, την επίκριση του αντίπαλου υποψηφίου αλλά και το δεύτερο δελτίο τύπου που προσπαθεί να βελτιώσει την πρόταση από τον πρώτο υποψήφιο δήμαρχο:

Η αρχική ανακοίνωση:
Μια συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, όπως αυτή που έχουμε ζητήσει, θα μπορούσε να αναδείξει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, όπως ίσως η ανταλλαγή της χρήσης κτιριακών εγκαταστάσεων μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου
𝚴𝛂 𝛑𝛂𝛒𝛂𝛘𝛚𝛒𝛈𝛉𝛆ί 𝛕𝛐 «𝚵𝚬𝚴𝚰𝚨» 𝛔𝛕𝛐 𝚫ή𝛍𝛐 𝚯𝛆𝛒𝛍𝛂ϊ𝛋𝛐ύ❗

Την παραχώρηση του «ΞΕΝΙΑ – ΗΛΙΟΣ» στο Δήμο Θερμαϊκού για τη μεταφορά και εγκατάσταση του συνόλου των Δημοτικών Υπηρεσιών στις εγκαταστάσεις του, ζητά ο συνδυασμός μας «ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ» με επιστολή που απέστειλε στην Υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

Στην επιστολή, ο υποψήφιος Δήμαρχος Γιάννης Μαυρομάτης, επισημαίνει την σημερινή προβληματική λειτουργία των Υπηρεσιακών Τμημάτων του Δήμου, εξαιτίας του στεγαστικού τους κατακερματισμού σε πολλά και διαφορετικά κτίρια εντός της Περαίας.

Παράλληλα υπογραμμίζει τη μεγάλη ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, καθώς είναι αναγκασμένοι για τις συναλλαγές τους με τις Δημοτικές Υπηρεσίες να μετακινούνται σε πολλά σημεία, από όπου απουσιάζουν παντελώς και οι χώροι στάθμευσης.

Γι΄αυτό ζητά συνάντηση με την Υπουργό, προκειμένου να εξεταστούν οι δυνατότητες παραχώρησης της χρήσης του κτιριακού συγκροτήματος του «ΞΕΝΙΑ – ΗΛΙΟΣ» στο Δήμο.

Διεκδικούμε ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ, καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.
Η επίκριση και διαφωνία αντίπαλου υποψηφίου:
Διεκδικήσεις για τα “μάτια του κόσμου” …. Ο στόχος πρέπει να είναι η αναβάθμιση και η στήριξη του ΙΕΚ Τουρισμού στην Περαία και όχι το κλείσιμό του!

Η διεκδίκηση με υγιείς όρους δεν βλάπτει, αλλά το να διεκδικείς να κλείσουν σχολές μαθητείας με πάνω από 200 σπουδαστές για να παραχωρηθούν τα σχετικά κτίρια στο Δήμο Θερμαϊκού είναι μάλλον άτοπο, άστοχο, εκτός πραγματικότητας και υποβαθμίζει αντί να ενισχύσει το δήμο μας!!!

Μόνο έτσι μπορεί να τοποθετηθεί ο οποιοσδήποτε συνετός πολίτης όταν διαβάσει πρόταση υποψήφιου Δημάρχου στο Δήμο μας, που σε επιστολή του προς το Υπουργείο Τουρισμού ζητά να παραχωρηθεί το “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ” στο Δήμο για τη μεταφορά και εγκατάσταση των δημοτικών υπηρεσιών εκεί. Και ας πούμε ότι υπήρξε μια άστοχη πρόταση, ποιός όμως ο λόγος ένας υποψήφιος δήμαρχος να παίρνει πρωτοβουλία και να επικοινωνεί με τον υπουργό ζητώντας να φύγει η σχολή από την Περαία; Νομίζω ότι η αμετροέπεια δεν ταιριάζει στο δήμο μας και ακόμα περισσότερο αυτήν την περίοδο.

Αναρωτιόμαστε εάν ο εν λόγω Υποψήφιος είδε τι υπάρχει στο “ΞΕΝΙΑ-ΗΛΙΟΣ”: https://iekthess.edu.gr/el/sxolh/h-sxolh-mas Πόσο υπεύθυνο είναι να ζητάς να κλείσουν σχολεία για να μεταφερθούν εκεί δημοτικές υπηρεσίες; Τώρα που φουντώνει η προεκλογική περίοδος χρειάζεται και λίγη αυτοσυγκράτηση σε ορισμένα βασικά πράγματα, όπως το μέλλον των παιδιών μας και όλων των παιδιών, αλλά και η ανάπτυξη της περιοχής.

Δεν φτάνει που οι διοικήσεις του δήμου, νυν και πρώην, δεν έχουν σταθεί δίπλα στο ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας (υπαγόμενη στο Υπουργείο Τουρισμού), δεν φτάνει που δεν διεκδίκησαν την αναβάθμισή του, έρχονται τώρα να μας προτείνουν και το κλείσιμό του;

Μοιάζει πραγματικά με πρωταπριλιάτικο αστείο η συγκεκριμένη πρόταση. Όσο για τη συγκέντρωση των υπηρεσιών, αν και είναι μια μεγάλη συζήτηση, να θυμίσουμε ότι υπάρχουν δημοτικά ακίνητα που ρημάζουν και εκεί θα πρέπει να ρίξουμε το βλέμμα μας, αφού δεν φρόντισαν οι διοικήσεις που πέρασαν να τελειώσουν το πολιτιστικό κέντρο στην Περαία, ή να δρομολογήσουν την δημιουργία ενός νέου δημαρχείου.

Η προσπάθεια βελτίωσης της αρχικής πρότασης:

𝞟𝞮𝞺ί ά𝞴𝞴𝟂𝞶 𝞽𝞾𝞺𝞫ά𝞯𝞸𝞾𝞶❗

Το αίτημα μας προς το Υπουργείο Τουρισμού για την παραχώρησης στο Δήμο της χρήσης του κτιριακού συγκροτήματος του «ΞΕΝΙΑ – ΗΛΙΟΣ» , προκειμένου για τη συγκέντρωση και μετεγκατάσταση εκεί των διάσπαρτων σήμερα Δημοτικών Υπηρεσιών, σχολιάστηκε με εμπάθεια από ορισμένες πλευρές και θεωρούμε σκόπιμο να επαναφέρουμε τη συζήτηση -που είναι πάντα καλοδεχούμενη-, στη σωστή της βάση.

Ξεκινώντας από υποψήφιο Δήμαρχο , που αντί να ασκήσει την όποια κριτική επί της ουσίας, που είναι οι ανάγκες του Δήμου και η αντιμετώπισή τους, ισχυρίστηκε ότι επιδιώκουμε το κλείσιμο του ΙΕΚ Τουρισμού Μακεδονίας.

Φυσικά και δεν είναι στις προθέσεις μας κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, στηρίζουμε τη λειτουργία του όπως επιδιώκουμε την εγκατάσταση και λειτουργία στο Δήμο μας και άλλων ΙΕΚ και κρατικών σχολών. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είναι δυνατός ο συνδυασμός της ομαλής λειτουργίας και των Δημοτικών Υπηρεσιών και των ΙΕΚ.

Μια συζήτηση με την ηγεσία του Υπουργείου Τουρισμού, όπως αυτή που έχουμε ζητήσει, θα μπορούσε να αναδείξει αρκετές εναλλακτικές προτάσεις, όπως ίσως η ανταλλαγή της χρήσης κτιριακών εγκαταστάσεων μεταξύ του Δήμου και του Υπουργείου.
Και είναι εντυπωσιακό πόσο επιλήσμων είναι ο συγκεκριμένος υποψήφιος Δήμαρχος, καθώς η Διοίκηση μας την περίοδο 2014 – 2019 -στην οποία και ο ίδιος μετείχε, είχε λάβει σειρά αποφάσεων για την παραχώρηση του ΞΕΝΙΑ! Ή το ξέχασε ή κάνει πως το ξέχασε για ψηφοθηρικούς λόγους.

Η δε απερχόμενη Διοίκηση, είναι παγερά αδιάφορη για την προβληματική λειτουργία των Δημοτικών Υπηρεσιών. Υποσχέθηκε την ανέγερση νέου Δημαρχείου, αλλά έμεινε στις υποσχέσεις! Άλλωστε δεν έχει πει ακόμη μετά από τέσσερα χρόνια που, σε ποιον χώρο, θα το ανεγείρει.

Οι πολίτες καθημερινά ταλαιπωρούνται, οι Δημοτικές Υπηρεσίες υπολειτουργούν και οι όψιμα ενδιαφερόμενοι για τα προβλήματα του τόπου, διεκδικητές της Δημαρχίας, περί άλλων τυρβάζουν.

Οι μόνοι που διαχρονικά, έχουμε συγκεκριμένη πρόταση είμαστε εμείς.

Άλλωστε όπως έχουμε αποδείξει, εμείς ανοίγουμε σχολεία, δεν τα κλείνουμε.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.