Μετά τη δημοσιοποίηση της είδησης ότι η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) απήγγειλε κατηγορίες κατά 23 προσώπων -συμπεριλαμβανομένων 18 δημόσιων λειτουργών- για εγκλήματα που σχετίζονται με την εκτέλεση συμβάσεων για την αποκατάσταση συστημάτων τηλεχειρισμού και σηματοδότησης στο ελληνικό σιδηροδρομικό δίκτυο, η Επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου μίλησε στον REAL FM και τον Μάνο Νιφλή για το Έγκλημα των Τεμπών και την προσπάθεια συγκάλυψης από πλευράς Κυβέρνησης:

«Η σημερινή εξέλιξη ξεμπροστιάζει τη Νέα Δημοκρατία και τα μέλη και τον Πρόεδρο της Εξεταστικής Επιτροπής, που προσπαθούν, με κάθε τρόπο, να μην διερευνηθεί η υπόθεση. Ξεμπροστιάζει επίσης και όλη την Κυβερνητική και Κοινοβουλευτική πλειοψηφία της Νέας Δημοκρατίας, που καταψήφισε την πρόταση να συσταθεί Προανακριτική Επιτροπή.

Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι εδώ έχουμε πολλαπλές ποινικές διαδικασίες για εγκλήματα. Από τη μία πλευρά υπάρχει η ανάκριση ενώπιον του Εφέτη Ειδικού Ανακριτή στη Λάρισα. Από την άλλη πλευρά υπάρχει η ποινική διαδικασία ενώπιον της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας. Εκ τρίτου, υπάρχουν κι άλλες δικογραφίες ανοιχτές και αρκετές έχουν, όπως μαθαίνω, διαβιβασθεί στη Βουλή και, εγώ από την πρώτη συνεδρίαση της Εξεταστικής Επιτροπής στις 23 Νοεμβρίου –κοντεύουμε 20 μέρες– ζήτησα όλο αυτό το υλικό που βρίσκεται στη Γραμματεία του Προέδρου της Βουλής, να έρθει στην Εξεταστική Επιτροπή. Διότι αυτά έχουν διαβιβαστεί, σε μεγάλο βαθμό στη Βουλή, βρίσκονται, δηλαδή, στη διάθεση των Βουλευτών, και η Εξεταστική σφυρίζει αδιάφορα δια του Προέδρου της και κάνει όλες αυτές τις μεθοδεύσεις και τις καθυστερήσεις, προκειμένου να μην συνεδριάζει ποτέ επί της ουσίας. Γιατί, αν ξεκινήσει η διαδικασία διερεύνησης, πρέπει, πρώτον ο κύριος Τασούλας να διαβιβάσει όλες αυτές τις δικογραφίες που τις κρατάει στο συρτάρι και είναι σε αυτές και η δικογραφία των Ευρωπαίων Εισαγγελέων και άλλες δικογραφίες που έχουν διαβιβασθεί και αφορούν και μηνύσεις των θυμάτων και άλλου είδους διαδικασίες, και οφείλει, επίσης, να καλέσει πρώτα πρώτα τους εμπλεκόμενους Υπουργούς, με πρώτο τον κύριο Καραμανλή και δεύτερο, τον κύριο Μητσοτάκη ως υπεύθυνο Πρωθυπουργό».

Μάνος Νιφλής: «Αυτά όσον αφορά στο επί της διαδικασίας, περί της διερεύνησης αντικείμενο. Από την άλλη πλευρά βλέπω ότι μιλάμε από το 2014, έτσι δεν είναι;»

Ζωή Κωνσταντοπούλου: «Νομίζετε ότι είναι τυχαίο που ψήφισαν την εξαίρεσή μου ΣΥΡΙΖΑ και Νέα Δημοκρατία; Είναι προφανές ότι έχουμε εμπλεκόμενους, κατά τη γνώμη μου, και περισσότερων Κυβερνήσεων – το 2014 έχει συναφθεί η επίμαχη σύμβαση που εξετάζει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία. Αλλά για την κατάσταση των σιδηροδρόμων και των δικτύων και των μεταφορών, είναι υπεύθυνες οι Κυβερνήσεις εδώ και αρκετές δεκαετίες. Για αυτό και σωστά ερευνάται η υπόθεση σε βάθος χρόνου, αλλά δεν μπορεί να παραπέμπουμε στις ελληνικές καλένδες την εξέταση του σήμερα, για να λέμε ότι θα εξετάσουμε πράγματα θεωρητικά».

Μ. Νιφλής: «Διαβάζω, για να το γνωρίζουν και οι ακροατές μας, εδώ μιλάμε και για τις διώξεις που ασκούνται: 14 δημόσιοι υπάλληλοι της ΕΡΓΟΣΕ για απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις, 4 δημοσίων υπαλλήλων της Ελληνικής Διαχειριστικής Αρχής του Επιχειρησιακού Προγράμματος Υποδομών-Μεταφορών, 5 νόμιμων εκπροσώπων και υπαλλήλων της αναδόχου κοινοπραξίας για ηθική αυτουργία, απάτη σχετική με τις επιχορηγήσεις. Αυτό που θέλω να σας ρωτήσω είναι: Άντε και ασκείται από την ευρωπαϊκή εισαγγελία, ποιος είναι ο δρόμος που παίρνει η υπόθεση, πέραν της πολιτικής διαχείρισης που μας αναπτύσσετε τώρα;»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Ο δρόμος που θα πάρει αυτή η υπόθεση είναι πρωτίστως ποινικός. Για αυτό λέω ότι είναι εκτεθειμένη η Νέα Δημοκρατία και ο κύριος Μητσοτάκης προσωπικά και ο κύριος Τασούλας, διότι αποδεικνύεται εν ριπή οφθαλμού ότι, ενώ οι αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές λένε ότι υπάρχει ποινικό αδίκημα, και μάλιστα κακούργημα και μάλιστα πολλά κακουργήματα, εκείνοι –μονοί διπλοί– έχουν πέσει, όχι μόνο για να μη διερευνηθούν τα ποινικά αδικήματα, αλλά και για να μην συλλεγεί υλικό που θα οδηγήσει στη διαφώτιση της αλήθειας και στη διαλεύκανση των αδικημάτων αυτών. Και σκεφτείτε τώρα: Μου μιλάτε για υπαιτίους, για υπολόγους της ΕΡΓΟΣΕ. Για σκεφτείτε ότι δύο από τα μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής, που γνωμοδότησε χωρίς αρμοδιότητα την εξαίρεσή μου, είναι στην υπεράσπιση ενός κορυφαίου στελέχους της ΕΡΓΟΣΕ, του Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου, του κ. Χρήστου Βίνη. Για σκεφτείτε πόση διαπλοκή!»

Μ. Νιφλής: «Για μισό λεπτό, αυτό έχει σημασία. Το συζητήσαμε και την επόμενη της εξαίρεσής σας. Η εξαίρεσή σας έγινε με δεδομένο ότι εσείς υπερασπίζεστε οικογένειες θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών. Τώρα μας λέτε ότι υπάρχουν κι άλλοι που εκπροσωπούν εμπλεκόμενους στην ιστορία;»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Τα δύο μέλη του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής –που δεν έχει καμία αρμοδιότητα βέβαια, αλλά στο οποίο ζήτησαν γνωμοδότηση οι Νεοδημοκράτες, ουσιαστικά έχοντας προεξοφλήσει μία γνωμοδότηση την οποία ζήτησαν– ο ένας είναι συνήγορος υπεράσπισης του πρώην Προέδρου και Διευθύνοντος Συμβούλου κ. Χρήστου Βίνη, “γαλάζιου παιδιού”, “της γαλάζιας παράταξης-οικογένειας” και ο έτερος έχει κάνει νομική γνωμοδότηση στον ίδιο κατηγορούμενο».

Μ.Νιφλής: «Πώς είναι δυνατόν;»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Βλέπετε ότι εδώ η συγκάλυψη και η συμπαιγνία έχουν φτάσει στο κόκκινο. Και εμένα αυτό που μου προξενεί κατάπληξη και μεγάλη αγανάκτηση, κύριε Νιφλή, είναι ότι εδώ δεν υπολογίζουν ότι υπάρχουν 57 νεκροί, εκ των οποίων πολλά είναι μικρά παιδιά, μετέφηβοι, φοιτητές, νεαρά παιδιά που κόπηκε το νήμα της ζωής τους με τον πιο άγριο και άδοξο τρόπο. Πάρα πολλοί είναι εργαζόμενοι, από αυτούς που προειδοποιούσαν ότι δεν θα περιμένουμε το επόμενο δυστύχημα. Πραγματικά, η κάθε μία ζωή που χάθηκε είναι ιερή και κάποιοι νομίζουν ότι με αυτές τις ζωές μπορούν να παίζουν. Για μένα τα Τέμπη, κύριε Νιφλή, το Έγκλημα των Τεμπών, αυτό το οποίο απέδειξε είναι ότι η Διαφθορά σκοτώνει. Δεν είναι μόνο τα οικονομικά αποτελέσματα και οι οικονομικές συνέπειες της Διαφθοράς. Η Διαφθορά οδηγεί εκεί ακριβώς όπου κατέληξαν οι αμαξοστοιχίες στις 28 Φλεβάρη. Και αυτό θα έπρεπε να έχει γίνει ένα μάθημα συνολικά στους πολιτικώς υπαίτιους.

Εμένα, πραγματικά, με αναστατώνει τρομερά το ότι είναι τόσο αδίστακτοι και αμετανόητοι, που προσπαθούν, πάνω σε 57 ζωές και στις οικογένειες και στους επιζώντες, που και αυτοί ζουν ένα φοβερό εφιάλτη, πάνω, λοιπόν, σε αυτή τη φοβερή τραγωδία που είναι Έγκλημα, προσπαθούν, παρ’ όλα αυτά, να συγκαλύψουν, να συσκοτίσουν και να προστατεύσουν τους εαυτούς τους. Δεν είναι χαρακτηριστικό ότι ο κύριος Πλεύρης, ο οποίος ενορχήστρωσε μέσα στην Επιτροπή και εκπροσώπησε όλους, για να βγω εγώ, σήμερα λέει “τελικά δηλώνω αποχή”; Δεν είναι αποκαλυπτικά αυτά τα πράγματα την ώρα που οι γονείς έρχονται στη Βουλή και θα είναι και στο Σύνταγμα και θα είμαι μαζί τους σήμερα, διαδηλώνοντας τι; Ότι δεν θέλουμε συγκάλυψη, απαιτούμε Αλήθεια και Δικαιοσύνη και Τιμωρία, γιατί δεν μπορεί να μιλάμε για Δικαιοσύνη στην υπόθεση αυτή χωρίς Τιμωρία».


Μ. Νιφλής: «Για το πρακτικό του θέματος, έχετε ορίσει άλλον βουλευτή για την Εξεταστική Επιτροπή;»

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Εγώ, επειδή, όπως ξέρετε, έχω μία πυκνή δικηγορική και νομική εμπειρία, δεν έχω νομιμοποιήσει την απόφαση εξαίρεσής μου. Έχω δηλώσει ότι είναι άκυρη και αποδεικνύεται μέρα την ημέρα ότι είναι άκυρη. Επειδή δεν θέλω να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα ότι, δήθεν, περιμένουνε να ορίσει η Κωνσταντοπούλου αντικαταστάτη και δεν ορίζει, έχω δηλώσει ότι μέχρι να διαλευκανθεί η ακυρότητα και μέχρι να μου απαντήσει ο Πρόεδρος της Βουλής, θα με αναπληρώνει στην Επιτροπή η εξαιρετική βουλευτής μας, η Έλενα Καραγεωργοπούλου. Έχω όμως, επίσης, δηλώσει ότι αυτό είναι προαίρεση και δικαίωμα των κοινοβουλευτικών ομάδων. Δεν μπορεί η Νέα Δημοκρατία, επειδή δεν θέλει την Κωνσταντοπούλου, να υποχρεώνει την Πλεύση Ελευθερίας να ορίζει όποιον θέλει η Νέα Δημοκρατία».


Σήμερα στις 17.30, η Πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου θα βρεθεί στη συγκέντρωση για το Έγκλημα των Τεμπών, δίπλα στις οικογένειες και τους επιζώντες. Νωρίτερα, συναντήθηκε με πολλούς από αυτούς στο γραφείο της στη Βουλή.

Ακούστε τη συνέντευξη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στον παρακάτω σύνδεσμο:
https://www.youtube.com/





Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.