Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα ψηφίσει τον αντιαναπτυξιακό Προϋπολογισμό λιτότητας που φέρνει η Κυβέρνηση για το 2024
Στην τοποθέτησή του, κατά τη συνεδρίαση της Ολομέλειας, για τη συζήτηση και ψήφιση του Κρατικού Προϋπολογισμού 2024, ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος της Πλεύσης Ελευθερίας Αλέξανδρος Καζαμίας τόνισε πως σε αυτές τις 4 μέρες που συζητείται ο Προϋπολογισμός στη Βουλή, η Πλεύση Ελευθερίας, με παραπάνω από 20 ομιλίες και παρεμβάσεις των Βουλευτών και της Επικεφαλής της, άσκησε συνολική κριτική στον Προϋπολογισμό, υπογραμμίζοντας ότι πρόκειται για έναν «αντιαναπτυξιακό Προϋπολογισμό λιτότητας» που εντείνει τις κοινωνικές αδικίες και τις ταξικές διαφορές και ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, ιδίως τους εξοπλισμούς, την αστυνομία και τον κρατικό συγκεντρωτισμό, εις βάρος των μεγάλων αναγκών της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Συνοχής και του Κράτους Πρόνοιας.
Γι' αυτό και η Πλεύση Ελευθερίας προειδοποίησε από την αρχή τους πολίτες πως είναι ένας Προϋπολογισμός που εξυπηρετεί τους ισχυρούς και όχι τους αδύναμους, τους «βολεμένους» κι όχι τους βιοπαλαιστές, τις ηγεμονικές τάξεις και όχι τα μεσαία και κατώτερα κοινωνικά στρώματα.

Ο Αλέξανδρος Καζαμίας επεσήμανε ότι, στη διάρκεια των παρεμβάσεων της, η Πλεύση Ελευθερίας άσκησε σκληρή κριτική στην Κυβέρνηση σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, απευθύνοντας συγκεκριμένα ερωτήματα-απόψεις-εναλλακτικές προτάσεις στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας-Παιδείας-Υγείας-Κοινωνικής Συνοχής-Περιβάλλοντος-Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας-Πολιτισμού-Εξωτερικών-Δημόσιας Τάξης-Επικρατείας.
Συνεπώς, η Πλεύση Ελευθερίας προσέγγισε τον Προϋπολογισμό μέσα από όλες τις πτυχές του, και όχι μόνο από στενή, οικονομικιστική σκοπιά, διότι θεωρεί πως τα ετήσια έσοδα και έξοδα της Κεντρικής Κυβέρνησης είναι ένα ζήτημα εξέχουσας πολιτικής σημασίας με άμεσες επιπτώσεις στην κοινωνική, οικονομική, πολιτιστική και οικολογική ζωή και στην καθημερινότητα των πολιτών.

Παράλληλα, η Πλεύση Ελευθερίας έθεσε κάποια καίρια ζητήματα σχετικά με τις οικονομικές επιπτώσεις του προϋπολογισμού, ιδίως στον Υπουργό Ανάπτυξης, τα οποία δυστυχώς δεν έλαβαν καμία απάντηση.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας είναι ένας πολύ κρίσιμος παράγοντας. Η ανάπτυξη αφορά κατ' εξοχήν το βαθμό στον οποίο μεγαλώνει, αυτό που ο λαός αποκαλεί την «πίτα» της οικονομίας κι αποτελεί δείκτη για την ευημερία της χώρας και για το πόσα νέα χρήματα μπορούμε να αναδιανείμουμε μέσω της κοινωνικής πολιτικής.

Χτες, ειπώθηκε από ένα μέλος του Οικονομικού Επιτελείου της Κυβέρνησης ότι η ανάπτυξη φέτος θα είναι διπλάσια του Ευρωπαϊκού Μέσου Όρου, ενώ η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας είπε ότι θα είναι τελικά τετραπλάσια σε σχέση με τον Ευρωπαϊκό Μέσο Όρο και άλλοι Υπουργοί της Νέας Δημοκρατίας είπαν ότι θα είναι τριπλάσια.
Τελικά πόση θα είναι ακριβώς. Διπλάσια; Τριπλάσια; ή Τετραπλάσια;

«Όταν κάνετε προπαγάνδα, κύριοι της Κυβέρνησης, φροντίστε τουλάχιστον να λέτε το ίδιο παραμύθι», τόνισε δεικτικά ο Αλέξανδρος Καζαμίας, «διαφορετικά αν δεν μπορείτε να συμφωνήσετε μεταξύ σας, θα αρχίσει ο λαός να υποψιάζεται ότι κάτι δεν πάει καλά κι ότι χειραγωγείτε και φουσκώνετε τις στατιστικές».
Η Πλεύση Ελευθερίας δεν θα υπερψηφίσει τον Προϋπολογισμό που φέρνει η Κυβέρνηση για το 2024, όχι μόνο λόγω της ψευδούς και απατηλής εικόνας που παρουσιάζει για το παρόν και το μέλλον της Ελληνικής Οικονομίας, αλλά πρωτίστως γιατί ο Προϋπολογισμός του 2024 είναι ένας «αντιαναπτυξιακός προϋπολογισμός λιτότητας» που επαναφέρει τα υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει απαλλαγεί ακόμη από το καθεστώς των μνημονίων και κουβαλά στην πλάτη της ένα τεράστιο δημόσιο χρέος.
Επιπλέον, γιατί είναι ένας κοινωνικά άδικος προϋπολογισμός, διότι αντλεί τα περισσότερα έσοδά του από τα μεσαία και ασθενέστερα στρώματα, ιδίως τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους, καθώς και από έμμεσους/οριζόντιους φόρους που επιβαρύνουν το ίδιο τους φτωχούς, όσο και τους πλούσιους.

Τέλος, γιατί, στο σκέλος των δαπανών, ο Προϋπολογισμός ενισχύει τους κατασταλτικούς μηχανισμούς του κράτους, με ιδιαίτερα υψηλές δαπάνες στους τομείς της Άμυνας και της Δημόσιας Τάξης και παρατείνει ένα καθεστώς υποχρηματοδότησης του κοινωνικού κράτους.

Είναι συνεπώς ένας Προϋπολογισμός για τους λίγους κι όχι για τους πολλούς, και για αυτό η Πλεύση Ελευθερίας θα τον καταψηφίσει.

Ζωή Κωνσταντοπούλου - Zoe Konstantopoulou
Alexander Kazamias
#plefsieleftherias #zoekonstantopoulou #αντιπολίτευση_υπεράσπισης #Εσύ_στη_Βουλή #προϋπολογισμός
17/12/23


Η ομιλία του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου κ. Αλέξανδρου Καζαμία στην Ολομέλεια:



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.