του ακτιβιστή

Με την επικράτηση της Ρωσίας στην στρατιωτική επιχείρηση επί της Ουκρανίας να θεωρείται δεδομένη και την απροθυμία των υποστηρικτών του Κιέβου να συνεχίσουν την οικονομική και εξοπλιστική βοήθειά τους στον "χαμένο" πόλεμο όπως τον χαρακτηρίζουν, πλήθος προβλήματα φαίνεται πως ανακύπτουν στην πορεία για την αναπόφευκτη πλέον συνθηκολόγηση και αποδοχή των κατακτημένων εδαφών από τα ρωσικά στρατεύματα.
Δύο αμερικανικά δημοσιεύματα αυτής της εβδομάδας δίνουν τον τόνο και προκαθορίζουν την επόμενη μέρα:
Η πολυαναμενόμενη ουκρανική αντεπίθεση των τελευταίων έξι μηνών είχε τεράστιο κόστος σε απώλειες και υλικό. Μάλιστα ο ανώτατος στρατιωτικός διοικητής της Ουκρανίας Ζαλούσνυ δεν έκρυψε πως ο αγώνας βρίσκεται σε «αδιέξοδο» - και για να ισοφαρίσει την απαισιοδοξία του - που είναι αντικειμενική - μίλησε για ένα ουτοπική τεχνολογικό θαύμα που θα μπορούσε να αλλάξει τα δεδομένα (της ήττας). Η πτώση σημαντικού αμυντικού χωριού Μαρίνκα στην περιοχή του Ντονιέσκ δίνει τεράστια υπεροχή στις ρωσικές δυνάμεις που πλέον μπορούν να αυξήσουν κατακόρυφα την πίεσή τους σε πόλεις-κλειδιά όπως το Κίεβο, η Οδησσός και το Χάρκοβο. Με το δεδομένο πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Ευρώπη δεν φαίνονται διατεθειμένες να ρίξουν άλλα χρήματα στο πηγάδι του Ζελένσκι, που δεν έχει πάτο, αναπόφευκτη προβάλλει η υιοθέτηση της ήττας με έναν συμβιβασμό αποδοχής και παραχώρησης των κατακτημένων από τους Ρώσους εδαφών.

Και ενώ υπάρχει πλέον τεράστια μείωση των στρατευσίμων, περισσότεροι των οποίων είναι μεγάλης ηλικίας, αφού υπάρχει άρνηση από το μεγαλύτερο κομάτι της Ουκρανικής νεολαίας να στρατευτεί για ένα χαμένο σκοπό και η σύγκρουση ακόμη και για την υποχρεωτική επιστράτευση 500.000 νέων στρατευσίμων, μεταξύ του Ζελένσκι και του Ζαλούσνυ επιδεινώνει το εσωτερικό ρήγμα στο Κίεβο, οι Αμερικανοί "σύμμαχοι" προετοιμάζουν την επόμενη μέρα.
Η αχνοπροβάλουσσα πρώην Πρόεδρος Γιούλα Τιμοσένκο (άλλη αχυράνθρωπος) με δεδομένη τη στήριξή της στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, μιλά ανοιχτά πλέον για αδιέξοδο και με ορατό το ενδεχόμενο της ήττας, μάλλον θα αποτελέσει την επόμενη επιλογή Μπάιντεν που έχει καταλήξει πως θα πρέπει να υπάρξει λήξη των πολεμικών επιχειρήσεων.
Η θέση του Ζελένσκι πλέον είναι επισφαλής για τον ίδιο αλλά και για τις εξελίξεις, όπως τις σχεδιάζουν οι Αμερικάνοι. Θα αποδεχθεί τις υποδείξεις που θα του γίνουν; Αν όχι υπάρχει κίνδυνος για έκκρυθμη κατάσταση που μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε εμφυλιοπολεμικές συγκρούσεις;

Ίσως η απόσυρση του Ζελένσκι να είναι η μόνη διέξοδος για το ΝΑΤΟ και τους Αμερικανούς για να προχωρήσουν σε μια συμφωνία με τους Ρώσους ώστε να μη διακινδυνεύσουν να εμπλακεί το ΝΑΤΟ σε ένα καταστροφικό πόλεμο με τη Ρωσία. Μάλλον και τον Πούτιν θα τον ικανοποιούσε να έκλεινε μια συμφωνία αφού κατοχύρωνε την κατοχή του περίπου 20 με 25% των εδαφών της Ουκρανίας.

Άρα τους επόμενους μήνες θα περιμέναμε μια διευθέτηση της ουκρανικής κρίσης με ηττημένους τους Ουκρανούς φυσικά και νικητές τους Ρώσους και τους Αμερικάνους. Τους πρώτους αφού θα έχουν επανεντάξει στη χώρα τους τα εδάφη που διεκδίκησαν και τους δεύτερους που θα έχουν έναν ακόμη δορυφόρο στο μαλακό υπογάστριο της αντιπάλου Ρωσίας, μικρότερο σε έκταση μεν αλλά ενταγμένο στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ.




Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Axact

Ακτιβιστής

Μπορείτε να επικοινωνήσετε σχετικά με το παρόν άρθρο ή οτιδήποτε σχετίζεται με την ιστοσελίδα του "ακτιβιστή" ή ακόμη και για άρθρα ή απόψεις σας που επιθυμείτε να δημοσιεύσουμε στο email: chrivanovits@gmail.com

Προσθέσετε το σχόλιό σας:

0 comments:

Παρακαλώ αφήστε το μήνυμά σας. Προσπαθήστε να σχολιάζετε χωρίς προσβλητικούς και συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς. Σχόλια που θα θεωρηθούν συκοφαντικά ή θα περιέχουν βωμολοχίες θα απορρίπτονται.